terug naar inhoud.                                             Bruinkop papegaai.

  Classificatie: Orde Psittaciformes, familie Psittacidae.

                                                     
 Poicephalus cryptoxanthus cryptoxanthus

    Geslacht:   Poicephalus

Ondersoort:    1. Poicephalus Cryptoxanthus cryptoxanthus (Peters 1854)
                     2. Poicephalus Cryptoxanthus tanganyika
(Bowen 1930)
                        3. Poicephalus Cryptoxanthus zanzibaricus (Bowen 1932)



Verspreidingsgebied; Cryptoxanthus

 

top                 1.Poicephalus cryptoxanthus cryptoxanthus:
                                                             (Peters 1854)

 

Beschrijving: totale gevederte overwegend groen ; kop en nek zijn bruin overlopend naar groen op boven rug. Oorbevedering is zilvergrijs. De borst en buik zijn groen, sommige vogels hebben een blauwe waas over dit groen ; naar de onderstaartveren toe verbleekt dit groen iets.

 

De vleugelkromming(schouders) en de onderkant van de vleugels zijn geel ,dit kan bij de ene vogel meer zijn dan bij de andere vogel, bij sommige vogels is het geel alleen te zien als de vogel vliegt. cryptoxanthus, betekent letterlijk ' verborgen geel ' en verwijst naar de gele kleuring op de onderkant van de vleugel. Ook zijn bij sommige vogels de dijen geel . Poten donker grijs.  Bovensnavel aan basis hoornkleurig, uitlopend naar donker grijs tot zwart. Ondersnavel geheel hoornkleurig. Oogring bij binnenvogels bleek grijs en bij vogels welke naar buiten kunnen zwart, de iris is vuilgeel.  Jonge vogel lijken op de ouders maar zijn saaier van kleur. De iris is bruin en verkleurd na een half jaar naar vuilgeel.  De kop , nek en bovenborst hebben een olijfgele tint.  zie foto,
 

kop jonge bruinkop.
 

Lengte: 22 cm.   vleugellengte 145 - 165 mm.

Verspreidingsgebied:  Oosten van Zuid-Afrika, van oostelijk Swasiland , Zululand en het noordoostelijke van Transvaal tot aan zuidelijk Mozambique en zuidoosten Zimbabwe. Tanganyikae

 

 

top          2.Poicephalus cryptoxanthus tanganyika:  
                                                         (Bowen 1930)

Beschrijving: Kleur zoals bij de nominaat cryptoxanthus, maar heeft meer olijfbruine oorbevedering met een lichte zilverachtige tint. Borst en buik lichter groen dan vorige soort, uitlopend naar geelgroen bij de onderstaartveren. Gehele rug/vleugels zijn vrijwel volledig groen welke donkerder uitloopt naar de slagpennen toe. Jonge vogels zijn uiterlijk het zelfde als vorige soort.

Lengte: 22 cm, vleugellengte 145 - 160 mm .

De verschillen tussen deze subsoorten zijn zeer klein. Tanganyikae wordt onderscheiden door het feit, dat het een blekere meer geelachtige groene vogel dan de nominaat vorm cryptoxanthus is.

Verspreidingsgebied: Het noorden van Mozambique, oostelijk Tanzania en het meeste zuidoostelijk deel van Kenia.

cryptoxanthus, betekent letterlijk ' verborgen geel ' en verwijst naar de gele kleur op de onderkant van de vleugel.

 

top                       3.Poicephalus Cryptoxanthus zanzibaricus:
                                                              (Bowen 1932)  

Beschrijving: als nominaatvorm cryptoxanthus. Kop meer olijfbruin ; oorbevedering met lichte zilverachtige tint. Borst en buik groen, uitlopend naar geelgroen bij de onderstaartveren.  Bovenrug groen uitlopend over de vleugels naar donkerbruin/zwart op de slagpennen.  De zanzibaricus is iet groter dan vorige twee soorten  maar is verders gelijk aan tanganyika,  wat het moeilijk maakt de ondersoorten uit elkaar te houden.

Lengte: 23 cm , vleugellengte 146 - 173 mm.

Verspreidingsgebied: Deze soort wordt slechts gevonden op de eilanden Zanzibar en Pemba maar is waarschijnlijk al uitgestorven op het eiland Zanzibar

 

Habitat: Bewoont verschillende gebieden met alle soorten bos maar ook met lage struikgewassen zoals doornbossen , bos en mangroven tot 1.200 mtr. hoogte, in Malawi tot aan 1.600 mtr. Ze worden waargenomen in kokosnoot aanplantingen en in bebossing  langs waterpartijen.

Status: zeldzaam in het grootste deel van hun woongebied slechts vrij gemeenschappelijk op sommige plaatsen; waarschijnlijk uitgestorven op het eiland Zanzibar.

Algemene beschrijving: Ze leven in paren en kleine groepen van 10 vogels buiten het kweekseizoen ,dit zijn veelal jonge vogels. Ook worden zij waargenomen in groepen van zelfs 50 stuks waar er een goede bron van voedsel is. Ze zijn slecht te zien omdat ze goed gecamoufleerd zijn door hun groene gevederte.  Ze verkiezen het midden en de toppen van bomen, als ze tussen de takken zitten zijn ze zelfs moeilijk te zien in kale bomen . Ze worden regelmatig waargenomen bij waterpartijen. Ook vermengen ze zich vaak in groepen met Kaapse papegaaien (Poicephalus robustus). Ze hebben een snelle en directe vlucht welke opvalt door hun scherpe  geluiden .

            overrijp   
             P. c.cryptoxanthus
, Kruger National Park

Geluid;

Location Road from Pafuri Picnic Area to Crook's Corner, Limpopo . South Africa .
Poicephalus cryptoxanthus cryptoxanthus

Natuurlijk dieet:
 Er is weinig informatie beschikbaar over het type voedsel dat in de wildernis wordt gegeten. Wat wel bekent is zijn zaden, bessen, vruchten  zoals  sp. Ficus, Diospyros mespiliformis , bloemen (Alo marlothii  ) en nectar die in struiken of bomen wordt gevonden. Bezoeken regelmatig mas en gierstvelden.

                         P. c.cryptoxanthus   Kruger National Park                  ficus                            Alo marlothii

   

Broeden in de vrije natuur:  Het kweekseizoen is vanaf April tot Juli en September tot Oktober. Ze nestelen graag in Baobab bomen .Er is een nest gevonden op 10 meter hoogte . Ze gebruiken oude spechtennesten en holle takken. De nestholtes zijn 50 cm tot 90 cm diep met een diameter van 12 tot 15 cm. Het legsel bestaat uit 3 4 eieren, deze eieren meten 30,6 x 24,0 mm .

 

Avicultuur: De Bruinkop papegaai wordt iets minder gehouden dan de Bonte Boer en Meyer papegaai. Zijn wat saaiere verenpak is daar debet aan. Toch komt deze soort voldoende voor. In de volire een rustige vogel ook het geluid valt mee. Wennen snel aan hun verzorger. Gevoelig voor regelmatige storing in hun omgeving, wanneer dit veel voorkomt gaan de vogels makkelijk over tot plukken (stress). Het houden van deze vogels in kolonie gaat prima met jongere of half volwassen vogels. Volwassen vogels worden agressief als ze nmaal gekoppeld zijn (uitzonderingen daar gelaten) naar andere vogels toe van welke soort dan ook en kunnen beter per koppel apart gehouden worden. Om deze vogels bezig te houden zijn verse wilgentakken een prima bezigheid. Flinke bossen met dunne en duimdikke takken houd ze goed bezig. Wildvang vogels zijn vatbaar tijdens de acclimatiseringperiode daarna zijn het sterke vogels. Ze hebben een rustige en beschutte volire met nachthok nodig. Eigenkweek vogels zijn sterk en kunnen lage temperaturen aan als ze maar een beschut nachthok hebben waar ze uit de wind en regen kunnen zitten als de temperaturen laag zijn. Een nestblok (15x15x50cm) welke in het nachthok opgehangen dient te worden zodat ze daarin kunnen slapen en het helpt de vogels goed tegen de nachtelijke kou.


Poicephalus Cryptoxanthus cryptoxanthus

Het kweken in avicultuur:  Het kweekseizoen begint in ons land rond Januari, sommige koppels zijn eerder andere weer later , het tweede nest val dan rond Juni. Een nest bestaan uit 3 4 eieren welke tussen de 26 tot 28 dagen, afhankelijk van de omgevingstemperatuur worden bebroed. Het begin van de incubatie is gewoonlijk nadat het 2de ei is gelegd. De nesttijd van de jongen is 8 weken dan duurt het nog 3 4 weken voor ze zelfstandig zijn. Laat jonge vogels zolang mogelijk bij hun ouders daar leren ze alleen maar van. Meestal geven de ouders zelf wel aan wanneer ze te veel worden,dan gaan ze achter de jongen jagen maar beschadigen ze niet. Jonge vogels zijn na het uitvliegen erg schuw dit kan wel een paar weken duren, hou hier rekening mee met het voeren of schoonmaken van kooien zodat ze zich niet beschadigen als ze tegen de gaas vliegen. Jonge vogels zijn met 2 3 jaar volwassen. Man en pop lijken zo op elkaar dat seksen noodzakelijk is. Seksen op de bouw van een vogel is alleen door ervaring op te doen mogelijk.

Voeding: Het is belangrijk dat u deze vogels (vooral de kleinere Poicephalussen)niet te vet voert. Het zijn dan wel papegaaien maar niet iedere papegaai is nu eenmaal het zelfde. Geef een mager mengsel met zo min mogelijk zonnepitten. Probeer zelf een mengsel te maken met als basis bv colliezaad of grote parkietenzaad(zonder zonnepitten) vermengd met tortelduivenzaad, vul dit aan met allerlei andere zaden (bv. mas,onkruidzaad)welke niet te vet zijn. Ook kun je er een gedeelte pellets door mengen welke ze graag eten. Neem ook eens een kijkje op mijn site onder voeding  daar staan nog meer voedingstips over voedsel welke goed zijn voor onze vogels, onder anderen over groente en fruit en noten en hun natuurlijke vitamine. Ook kleine kiezel, grit en calcium mogen niet ontbreken. Verstrek regelmatige verse takken,ook genieten ze van rottend hout en rotte wortelstammen,stukken rottend hout kunt u het beste even in een zak doen en een paar minuten in de magnetron leggen zodat er geen schimmels en bacterin meer opzitten.

Geluid: Rustige vogels

Ringen: 6,5mm tot 7.0 mm.

Op de 14 15 dag kan er geringd worden met 6,5mm,  dit is ook de dag dat de ogen van de kuikens open gaan.

Gewicht: 125-140 gr.

 schedel:       38mm


Kweek:    -Eieren        : 3 4 per legsel.
           -Broedperiode : 28 dagen.
           -Nestperiode  : 60 dagen.
  

Nestkast:
         
-maten:
15 x 15 x 50 60 cm
                 -Invlieggat : 5 7cm
                 -Nest met opening van het licht afhangen.

  ouder met jong (voor)

 

INTERNATIONALE HANDEL
Bruto uitvoer van de levende Poicephalus cryptoxanthus

Exporteur

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

Mozambique

0

414

0

0

0

102

100

126

60

62

63

Tanzania

612

1440

1248

297

0

0

0

0

0

0

0

Zimbabwe

0

0

0

7

0

0

0

0

0

0

10

De uitvoer Quota's van Poicephalus cryptoxanthus over de jaren 1997 - 2002 zoals   voorgelegd aan het CITES Secretariaat.

Exporteur

Term

1997

1998

1999

2000

2001

2002

Mozambique

Live

       

200

200

Mozambique

ranched

200

200

200

200

   

Tanzania, United Rep.

see Notif. 1999/20

   

0

0

   

Tanzania, United Rep.

see Notif. 898

0

0

       

Comment                                                                       Main export from Mozambique though this is well within quotas. Although no infomation was found on population status in Mozambique, offtakes seem low and therefore this species is not recommended for review.

 

Voor meer informatie zie; CITES Animals Committee, CITES Secretariat. Januari 2004.

http--www.unep-wcmc.org-species-sca-pdfs-E20-08-5-AB.pdf

 

top