terug naar inhoud.                   Grijze roodstaart papegaai.

                                                   Classificatie: Orde Psittaciformes, familie Psittacidae.

    Psittacus erithacus erithacus -   Linné 1758

 

Grijze roodstaart papegaai

Voor vogelhouders in Nederland is het belangrijk om te weten dat de grijze roodstaartpapegaai is ge-uplist van Appedix II naar Appendix I. Deze soort wordt ernstig bedreigd in het wild, doordat het een gewild huisdier is en hij zich in het wild makkelijk in grote groepen laat vangen.
zie info onderaan pagina.
 

Geslacht:      Psittacus


Ondersoort:
       1  Psittacus erithacus erithacus  - Linné 1758

                            Psittacus erithacus timneh  -  Fraser 1844

              

Nota: Psittacus erithacus princeps / Fernando Po Grijze Roodstaart papegaai wordt hier niet erkend als ondersoort, omdat slechts 50% van de vogels op de eilanden Principé en Fernando Poo donkerdere gevederte hebben en dit volledig binnen de kleurenvariatie van benoemde type zou zijn; daarnaast heeft men opgemerkt dat de vogels afwisselend tussen zowel eilanden als vasteland vliegen, die een classificatie als ondersoorten stomp zouden maken. Dit is een soort die in de literatuur hier en daar wel wordt beschreven maar waarvan de meeste ornithologen toch vinden dat het niet meer is dan een geografische ondersoort die door toeval als separate populatie op twee eilanden, te weten : Principe en Fernando Po is neergestreken en zich hier hebben gevestigd. Omdat deze soort geen uiterlijke verschillen vertoond ten opzichte van de gewone grijze roodstaart papegaai en er ook na D.N.A. onderzoek geen opmerkelijke verschillen aan het licht zijn gekomen ten opzichte van de gewone grijze is het niet aannemelijk dat we met een ondersoort te doen hebben. Om echter de twee populaties te beschermen zijn ze als met uitsterven bedreigde diersoort aangeduid en op lijst 1 geplaatst van bedreigde diersoorten, doch in de handel zijn zij uiterlijk niet te herkennen en zijn zij gelijk aan de gewone grijze roodstaart papegaai.

 

---------------//---------------

Beschrijving: Grijzeroodstaart papegaai      

Psittacus erithacus erithacus .  lichaams gevederte lichtgrijs met donkertinten, slagpennen donker grijs tot zwart ; de donker grijze kop en borstveren hebben lichte randen ; buikveren en rugveren licht grijs tot tegen het gebroken wit aan; staartveren fel rood, bij jonge vogels zit er zwart in deze rode veren;  poten donker grijs; naakte witte huid rond de ogen; lichtgele iris. Een zwarte onder en bovensnavel . Gemiddelde lengte: 40 cm . Gewicht; de kleinere vogels wegen +/- 400 gram en de zwaardere 500 tot 550 gram.

Verspreidingsgebied:

Zuid Nigeria door de Rep.of Congo tot aan west Kenia, afbuigend naar noord Tanzania tot aan noord Angola. Geïsoleerde groepen op de  eilanden Fernando Poo en Principé;  en waarschijnlijk in het Kilimanjaro gebied in noord west Tanzania.  

Psittacus erithacus / grijze roodstaart papegaai
Dit is met afstand de meest voorkomende in gevangenschap, zowel in de huiskamer als in de volière. Een uiterlijk verschil tussen mannen en poppen is erg klein soms zijn de mannen donkerder bevederd dan de poppen en is de kop afgeplat bij de man en bij de pop meer rond maar dit is niet altijd duidelijk zichtbaar, het is daarom verstandig als u wilt weten of het een man of een pop is dit te laten onderzoeken door een dierenarts , er zijn verschillende mogelijkheden om dit te onderzoeken dus laat u hier goed over informeren. Jonge vogels hebben een bijna zwart oog, vanaf de leeftijd van 4 maanden wordt het oog langzaam grijs, als ze ongeveer een jaar zijn is de iris geheel grijs en dit zal zo de eerste drie tot vier jaar zo blijven. Bij vogels van vier jaar en ouder is de iris geel en bij vogels die broeds zijn wordt de iris tijdelijk oranje. Ook komen er bij grijze roodstaart papegaaien vogels voor met meerdere rode veertjes in het grijs, dit wordt vaak uitgelegd als oorzaak van slechte voeding, vitaminetekort of ziek, tot op de dag van vandaag heeft nog nooit iemand deze stelling kunnen bewijzen en zijn vogels met meerdere rode veertjes over het algemeen net zo gezond als hun geheel grijze soortgenoten.

Geluid;
Location Camp Ma'an Reserve , Country Cameroon .

Location Limbe Botanical Garden, Limbe , Country Cameroon.


Jonge grijze roodstaarten hebben donkere ogen en een zwarte waas in de rode staartveren.

top

Timneh grijze roodstaart papegaai .

                                                           Psittacus erithacus timneh  -  Fraser 1844

 

Beschrijving: Timneh grijze roodstaart papegaai .     

Psittacus erithacus timneh               

Wordt in gevangenschap lang niet zoveel gehouden als zijn grote broer.
De timneh grijze roodstaart is kleiner en donkerder grijs van kleur ook zijn staart is bruin in plaats van rood en zijn onder en bovensnavel zijn niet gelijk van kleur, de ondersnavel is zwart terwijl zijn bovensnavel licht van kleur is.
Ook het formaat ligt met 33 cm ruim onder het formaat van de gewone grijze roodstaart die 40 cm groot is. Ook bij deze vogels zijn mannen niet van poppen te onderscheiden wat betreft uiterlijke kenmerken en moet dus ook de dierenarts  uitsluitsel geven over het geslacht.
Jonge vogels zijn zoals de ouders maar hebben een grijze iris en een nog donkerdere staart.
Omdat er van deze soort duizenden zijn ingevoerd in de afgelopen jaren, vooral oudere vogels die niet tam te krijgen waren hebben zij ondanks hun vaak gunstige prijs nooit de gewone grijze roodstaart als huiskamervogel van de eerste plaats kunnen verdringen.

Verspreidingsgebied: Psittacus erithacus timneh  Ook deze vogel komt uit Afrika maar komt voor in Frans Guinee, Siërra Leone en Liberia  en meest westelijke Ivoorkust.

Habitat; Laagland bos, savannebos en mangrovegebieden dichtbij kust; vermijdt mensen.

Status; De Timneh wordt bedreigd door wegvangen uit de natuur.

                           ---

 jonge grijze roodstaart               jonge timneh grijze roodstaart 

Gewoonten; Leven in paren of kleine groepen. Als de schemer valt verzamelen ze zich in hoge palmen of in de bosranden langs rivieren en meren,soms verzamelen zich hier dan honderden vogels. Voor dageraad verlaten ze hun slaapbomen om naar hun voedselgebieden te vliegen ze bezoeken ook rivieren en meren tijdens de dag om te drinken en komen de rest van de dag niet meer aan de grond. Als ze moeten vluchten is dat direct en snel met een regelmatige vleugelslag ze zijn dan lawaaierig en daarom opvallend. Als ze zich voeden zijn ze stil. Hun geluid bestaat uit een reeks luide doordringende kreten en melodieuze fluit geluiden en rauwe alarmkreten.

Geluid: eigenkweek natuurbroedvogels zijn rustige vogels welke vrolijke geluiden maken. De meeste geluiden zijn omgevingsgeluiden welke ze aan elkaar plakken met fluitgeluiden. Als je als baasje veel tegen je vogels praat zullen ze al snel een aantal woorden of fluittonen overnemen.

Ik heb wildvang vogels gehad,  deze waren ook rustig, de geluiden welke deze maakte waren echte oerwoudgeluiden dit is veel mooier dan het geluid van de eigenkweek vogels die deze natuurlijke geluiden nog nooit gehoord hebben laat staan na kunnen doen.

Stress vogels kunnen nogal krijsen, deze komen meestal voor bij wildvang vogels.
Dit soort vogels zal ook hele dagen in het nestblok verblijven en dan niet om te broeden. Vaak gaan deze gestreste vogels ook dood in het nestblok omdat ze hun leven grotendeels in het blok doorbrengen en zo continu in hun eigen stof en vuil zitten.

Natuurlijk dieet; zaden, noten, vruchten, bessen en nectar; verkiest de vruchten  van de Oliepalm (Elaeis guinensis); voed zich zo nu en dan op gierstvelden dit veroorzaakt een aanzienlijke schade aan de oost.

Oliepalm (Elaeis guinensis) ook bekent als palmnoot  >

Het kweekseizoen; de seizoenen vallen niet voor alle grijze roodstaarten gelijk, in Oeganda en de Kongo vanaf Juli tot September, in Nigeria en Liberia vanaf December tot April. De nesten zitten vaak hoog van de grond in holle of dode bomen. Er is één geval bekend van 30 m boven de grond. De nestholtes zijn +/- 60 cm diep en gevoerd met rottend hout. Een legsel bestaat uit 3 tot 4 eieren, het ei meet 39.4 x 31.0 mm 

 Avicultuur;Wildvang vogels kunnen lawaaierig en onrustig zijn. Slechts 50% van deze vogels worden tam of vertrouwd sommige frivool of gereserveerd, laatstgenoemde neigen tot gedragsproblemen zoals plukken. Eigenkweek natuurbroed vogels zijn rustiger en minder stressvol  en zijn meestal minder luidruchtig. Grijze roodstaarten zijn de beste imitators onder de papegaaien, in gevangenschap imiteren ze veel voorkomende geluiden zoals van vogels rond het huis maar ook het baasje word precies nagedaan. Ze kunnen uren op hout of wilgentakken knagen, verstrek ze dan ook regelmatig verse wilgentakken. Ik verstrek regelmatig blokken schoon vurenhout welke ik dan in iedere ren ophang, hier word dan soms een half jaar niet naar omgekeken en dan ineens slopen ze dit blok in één dag.

Huisvesting; Ze kunnen goed tegen ons Hollands klimaat, zitten ze in een volière zorg dan dat ze een nachthok hebben waar ze beschut kunnen zitten,tocht en vocht vrij.

Dieet; een zaadmengsel van een goed merk papegaaienvoer (zonder pinda's , zie beschrijving onder de knop voeding) aangevuld met noten, kiemzaden,fruit en groenvoer, calcium, grit en eivoer.

Of een goed merk pellets aangevuld met fruit en groenvoer, met in mindere maten zaden.

Het kweken in aviculture: Deze vogels kweken goed in gevangenschap, zowel in kistkooien als in volières. Hang het nest beschut op en voorkom/vermijd storingen.  Vogels kunnen gevoelig zijn voor nestcontrole. De jongen zijn zelfstandig op 4 á 5 weken na uitvliegen.

Nestkast:                                                                         -maten:hxlxb  60 x 30 X 30 cm
-Invlieggat : Ø 10-12 cm
-Nest met opening van het licht afhangen.

Ringmaat: 10 mm, thimneh tot 11 mm voor de congo

Kweek:  -eieren        : 3 á 4 per legsel.
         -Broedperiode : 28 tot 29 dagen.
         -Nestperiode  : 12 tot 12½ week.

 

 


                 
                   

          --------------------------//-------------------------

 

 

LICG Huisdierenbijsluiter | Grijze roodstaartpapegaai


Grijze roodstaartpapegaaien zijn vogels die zowel in de huiskamer als in een volière gehouden kunnen worden. Het zijn intelligente en sociale dieren die in grote groepen op het grensgebied van regenwoud, savanne en mangroven leven. Als u overweegt om een grijze roodstaartpapegaai als huisdier te kopen, is het belangrijk dat u zich van tevoren goed laat informeren. Deze huisdierenbijsluiter is hierbij een hulpmiddel.
Psittacus erithacus Grijze roodstaartpapegaai Juli 2009

Verschillende soorten
Er is maar één soort grijze roodstaartpapegaai, de Psittacus erithacus, met twee officieel erkende ondersoorten: de Congo grijze roodstaartpapegaai (Psittacus erithacus erithacus) en de Timneh grijze roodstaartpapegaai (Psittacus erithacus timneh). De Congo grijze roodstaart is ongeveer 33 centimeter groot, met een spanwijdte van 48 centimeter. Hij heeft zilvergrijze tot donkergrijze bovendelen, een lichtgrijze borst een helderrode staart en een zwarte snavel. De ogen zijn lichtgeel. Over het algemeen geldt dat hoe zuidelijker de herkomst van de vogels is, hoe kleiner en donkerder hij is. De Timneh grijze roodstaart heeft donkergrijze bovendelen en een witte borst. De staart is donker wijnrood tot kastanjebruin, de ogen zijn wit tot lichtgeel, en de bovensnavel is hoornkleurig. De Timneh is ongeveer 30 centimeter groot. Omdat vooral in het verleden nogal veel vogels uit het wild werden geïmporteerd, kunt u ook wel de term ‘Kameroen grijze roodstaart’ of ‘Ghana grijze roodstaart’ tegenkomen, maar hier gaat het om de landen van waaruit de vogels geïmporteerd zijn. Er zijn wat verschillen in gedrag tussen de Timneh en de Congo grijze roodstaart. De Timneh variant begint vaak vroeger met praten, kan minder goed stemmen precies nabootsen maar wel even goed woorden leren en lijkt wat minder snel angstig, soms wat drukker en minder eenkennig dan Congo grijze roodstaart papegaaien. Houd altijd in gedachten dat de individuele verschillen groter kunnen zijn dan die tussen de ondersoorten en dat het karakter ook wordt beïnvloed door de manier van grootbrengen en opvoeden van de vogels.

Natuurlijk gedrag
Grijze roodstaartpapegaaien komen oorspronkelijk uit Afrika. De Congo grijze roodstaart komt voor in West- en Midden-Afrika, de Timneh vooral uit West Afrika
(Ivoorkust, Liberia, Guinee, Sierra Leone). Ze leven in de gebieden aan de rand van het regenwoud: bij de mangroven en savannen. Ze komen ’s ochtends vaak in groepen samen op open plekken waar olifanten fourageren en mesten. Ze eten dan van de modder en van zoutplanten die in de modder groeien. Verder eten ze in het wild bloemen, vruchten en zaden, en zijn ze gek op palmnoten. Ze zijn erg schuw en trekken zich voor de hete middagzon terug in het dichte oerwoud. Grijze roodstaarten zijn echte boombewoners, die in de grote groepen vaak een partner voor het leven vinden. Samen maken ze dan een nestholte of gebruiken een al bestaande holte in een boom. Grijze roodstaarten
communiceren met elkaar door fluittonen en schreeuwgeluiden. Zij kunnen ook andere soorten imiteren.

Huisvesting
Grijze roodstaartpapegaaien zijn echte groepsdieren. Ze kunnen zowel binnenshuis als buiten in een volière worden gehouden, liefst in een koppel. Het beste is het om grijze roodstaarten zelf hun partner te laten kiezen, in dat geval kunt u meerdere grijze roodstaarten in een grotere groep houden. Bij zonsopgang en zonsondergang kunnen zij echter luidruchtig zijn, en u zult dus maatregelen moeten nemen om geluidsoverlast te voorkomen. Een volière dient voorzien te zijn van een tochtvrij binnenverblijf. Gebruik als zitstokken liefst natuurlijke takken. De bodembedekking in een buitenvolière kan bestaan uit tegels of beton. De afmeting van een volière is variabel: voor een koppel voldoet 200x200x90 centimeter, voor een grotere groep moet de afmeting uiteraard aangepast worden. U kunt kiezen voor een koppel. Twee mannen gaat vaak ook goed, maar twee popjes wat minder, omdat die in veel gevallen minder verdraagzaam zijn naar elkaar toe. De bodembedekking in een binnenvolière of nachthok kan bestaan uit stuifvrije zeoliet, zaagsel , kattenbakkorrels , beukensnippers , of gewoon kranten. Zorg ook voor voldoende speelgoed. Huisvest twee vreemde grijze roodstaarten zeker in het begin ieder in een aparte kooi. Kies voer- en waterbakjes van materiaal dat goed schoon te maken valt, bijvoorbeeld RVS. Douche of sproei de vogels  regelmatig, en zorg voor badgelegenheid.

Verzorgen
Grijze roodstaartpapegaaien zijn zeer intelligent en zullen u op zeker moment gaan uitproberen. Bent u daar niet op voorbereid, dan kan dit ontaarden in een schreeuwende en bijtende vogel. Een goede opvoeding en socialisatie is erg belangrijk voor de grijze roodstaart. Verdiep u voor u een papegaai aanschaft in hun gedrag. Snavels die doorgroeien kunnen beter behandeld worden door uw vogelarts, daar dit soort problemen vaak een medische achtergrond hebben.
Als grijze roodstaartpapegaaien goed worden opgevoed, kunnen ze heel vertrouwd raken met hun verzorger. Grijze roodstaarten hebben de neiging zich aan één persoon te hechten. Een grijze roodstaartpapegaai die alleen gehouden wordt, kan echter gedragsstoornissen gaan vertonen, en bijvoorbeeld zijn baas als partner gaan beschouwen. Ook verenplukken komt veelvuldig voor. Een grijze roodstaartpapegaai is een zeer actieve vogel. Zowel in de buitenvolière als het huiskamerverblijf moet voldoende gelegenheid zijn voor de vogels om bezig te zijn. Wilde vogels brengen 90% van hun tijd door met voedsel zoeken, daarom moet er ook zogenaamd fourageerspeelgoed’ in het verblijf aanwezig zijn om gedragsproblemen te voorkomen. Als u de vogel los in de kamer laat vliegen, pas dan op met zaken als snoeren, giftige planten en andere huisdieren en doe eventueel de gordijnen dicht zodat het dier niet tegen het raam vliegt. Het is belangrijk dat u regelmatig ontlasting en voedselresten verwijdert, zodat op de bodem rondscharrelende vogels daar niet mee in contact komen. Ook de stokken, takken en speelgoed dienen regelmatig gereinigd te worden.
Hiervoor zijn speciale niet-schadelijke reinigers in de handel. Was goed uw handen na het hanteren van de vogel of het verschonen van de kooi, papegaaien kunnen ziekten (zogenaamde zoönosen) op mensen overbrengen.

Voeding
Een grijze roodstaartpapegaai gedijt het best op een gevarieerd menu van biologische vruchten, groenten, zaden en noten. Het is echter nogal bewerkelijk om dit dagelijks klaar te maken. Daarom zijn er bij de dierenspeciaalzaak en de dierenarts speciale pellets voor grijze roodstaartpapegaaien te koop. Het gehalte aan vette noten en calcium in deze voeding is vrij hoog. Dit omdat grijze roodstaarten lichamelijk erg actief zijn, maar ook gevoelig zijn voor calciumtekorten. Krijgt uw grijze roodstaartpapegaai geen voer in de vorm van pellets, dan kan het menu aangevuld worden met eivoer (met name in de kweekperiode). Het is altijd goed om walnoten en broccoli te geven, vanwege het hoge gehalte aan calcium. Geef nooit avocado of chocolade. Dat is giftig voor vogels. Grijze roodstaartpapegaaien eten twee maal per dag: in de ochtend en vlak voor het slapen. Het beste is om ’s ochtends fruit, noten en groenten te geven, en ’s avonds pellets en/of zaden. Verwijder dagelijks voeding die niet opgegeten is om schimmels en dergelijke te voorkomen. Geef om de week wat maagkiezel apart in een bakje. Zorg voor schoon drinkwater, dat u aanzuurt door wat biologische appelazijn toe te voegen. Dit remt de groei van bacteriën.Van jong tot volwassen dier.
Het verschil in sekse is bij grijze roodstaarten nauwelijks te zien. Voor geslachtsbepaling kunt u het beste een DNA-test laten uitvoeren, of een endoscopie door een gespecialiseerd vogelarts. Grijze roodstaartpapegaaien zijn geslachtsrijp wanneer ze vier tot zeven jaar oud zijn. In de broedperiode, die hier in Nederland rond april begint, kunnen popjes zich erg aanhalig gedragen. Ze zitten vaak kirrend met laaghangende vleugeltjes op de tak en proberen de aandacht van de man te trekken. Een grijze roodstaartpop legt twee tot vijf eieren in een broedblok. In het wild blijven de jongen soms jarenlang bij de ouders. Veel gekweekte vogels worden met de hand door mensen grootgebracht, omdat dit tammere vogels op zou leveren. Dit is echter een fabeltje: de meest stabiele vogels zijn door de ouders zelf in samenwerking met de kweker grootgebracht, het zogenaamde ‘coparenting’. De jongen verlaten de ouders dan ook pas wanneer ze zelfstandig eten en - liefst in een buitenvolière - hebben gevlogen. Ze zijn dan zo’n zestien weken oud. Om tam te blijven moeten ze ook daarna nog regelmatig gehanteerd worden. Een grijze roodstaartpapegaai kan zo’n zestig à zeventig jaar oud worden. Het is dus van groot belang dat u nadenkt over wat er moet gebeuren wanneer u er niet meer bent. Gelukkig zijn er tegenwoordig stichtingen die bemiddelen en adviseren bij adoptie.

Ziekten en erfelijke aandoeningen
Een gezonde grijze roodstaart is alert en levendig. Bij gezonde vogels is de ontlasting vrij stevig, grijsgroen met wit. Oude vogels zijn vaak herkenbaar doordat ze magerder zijn. Een zieke vogel zal niet gauw laten zien dat hij ziek is: het zijn prooidieren, en je kwetsbaar tonen is vragen om gegrepen te worden door een roofdier. Wanneer een zieke grijze roodstaart ‘bol’ gaat zitten, is het meestal al te laat. Wie papegaaien houdt, doet er goed aan jaarlijks de ontlasting te laten checken door een gespecialiseerd vogelarts. Een dof verenkleed kan op een slechte conditie wijzen. Gele ontlasting kan wijzen op leverproblemen. Sommige vogels verliezen plotseling hun evenwicht. Dit komt vaak voor bij vogels die jarenlang alleen zaad hebben gegeten. De calciumspiegel is dan te laag (hypocalcaemie), vogels kunnen aan deze aandoening overlijden. Oudere vogels kunnen ook last krijgen van aderverkalking, eveneens als gevolg van onvolwaardige voeding. Ziekten kunnen o.a. worden veroorzaakt door virussen. Het polyomavirus veroorzaakt polyoma, ook wel kruipersziekte genoemd. Bij de lichte vorm groeien jonge vogels slecht. Ze krijgen een opgezette buik en de lever wordt aangetast. Bij de heftige vorm kunnen de dieren plotseling sterven. Het circovirus veroorzaakt de beruchte PBFD (snavel- en veerrotziekte). Hierbij verliezen de vogels ineens hun veren en er komen afwijkende veren voor in de plaats. Ook komen snavelafwijkingen voor. Het afweersysteem wordt aangetast en er kunnen allerlei complicaties optreden. Bij aanschaf is het beter dat een vogel dan ook getest is, wanneer hij de afgelopen jaren in contact geweest is met andere vogels. Papegaaienziekte (psittacose) wordt veroorzaakt door een Chlamydia bacterie. Symptomen lijken op verkoudheidsverschijnselen zoals een loopneus, moeilijk ademen en ontstoken ogen. Bij grijze roodstaartpapegaaien komt ook wel KDS voor, het Kliermaagdilatatiesyndroom,
veroorzaakt door een virus. Hierbij worden de zenuwen die het maagdarmkanaal besturen, aangetast. Een andere ziekte is aspergillosis, een luchtwegaandoening veroorzaakt door schimmels. Door verminderde weerstand kunnen vogels deze ziekte oplopen. Darminfecties kunnen het gevolg zijn van schimmels of bacteriën. Pas op dat u
geen oud of beschimmeld fruit of ander voer in de kooi laat liggen. Vogels kunnen niet tegen de damp van sterk verhitte pannen met antiaanbaklaag (PTFE), ze kunnen hieraan
overlijden. De kooi mag dus niet in de keuken staan, maar denk ook aan bijvoorbeeld gourmetpannetjes! Ook andere dampende stoffen zoals schoonmaakmiddelen, geurkaarsen, deodorant of vlooienspray kunnen schadelijk zijn voor vogels. Bij grijze roodstaarten komt regelmatig verenplukken voor. Hierbij plukt de vogel zijn eigen veren kapot. Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Vaak is het een gedragsprobleem. Als uw dierenarts geen lichamelijke oorzaak kan vinden, kunt u het beste een gedragstherapeut voor papegaaien inschakelen. Sommige ziekten, zoals de
papegaaienziekte, behoren tot de zogenaamde zoönosen: ze zijn ook op mensen overdraagbaar.

Benodigde ervaring
Voor het op een verantwoorde wijze houden van dit huisdier is ervaring met papegaaien nodig. Het verdient aanbeveling om, vóór aanschaf, een cursus over papegaaiengedrag te volgen. Een grijze roodstaartpapegaai is, zeker wanneer u ermee wilt kweken, geen vogel voor beginners.

Kosten
De aanschafprijs voor een grijze roodstaartpapegaai hangt af van de ondersoort en loopt van 375euro tot ongeveer 700 euro(2009). Soms vraagt men hoge prijzen voor een vogel die spreekt. Ook biedt men wel vogels aan met “spreekgarantie”, maar het leren spreken van de mensentaal is afhankelijk van het talent van de vogel, en of hij het zelf ook prettig vindt om te doen. Men kan zoiets dus nooit garanderen! Pellets zijn er in vele soorten, bij organische pellets moet u rekenen op prijzen vanaf € 0,20 per vogel per dag. Daar komen dan nog de groenten, het fruit, de noten en het zadenmengsel bij. De kosten voor bodembedekking zijn gering. Uiteraard zijn er aanschafkosten voor een kooi of volière. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. Bovendien wordt aangeraden een jaarlijkse gezondheidscheck te laten doen bij huiskamervogels.

Bijzonderheden
• De beste tijd om een grijze roodstaartpapegaai aan te schaffen is na de ruiperiode, omstreeks oktober / november.
• Papegaaien koopt u het beste bij een kweker, die aangesloten is bij NBVV, de ANBVV, Pakara of één van de andere bonden.  U kunt ook bij een gespecialiseerde dierenwinkel terecht die zijn vogels betrekt van betrouwbare kwekers. Officiële kwekers geven hun vogels een vaste, gesloten voetring. Goede verkoopadressen zullen u ook richtlijnen over verantwoorde voeding verschaffen.
• Grijze roodstaarten worden niet ernstig bedreigd, maar staan op CITES bijlage II:
er mag op beperkte schaal in gehandeld worden. U hoeft er dus geen vergunning voor te hebben maar u moet wel CITES papieren bij de vogel krijgen die aantonen dat het dier legaal verhandeld is. CITES regelt de internationale handel in bedreigde dieren en planten. De handel in en het bezit van beschermde dieren is aan strikte regels gebonden. Kijk voor meer informatie op de website van CITES:  
nieuwe informatie over de grijze roodstaartpapegaai.  21-11-2016   onder

http://www.vogeloplossingen.nl/index.php/uitleg-cites-en-eu#CITES1


• Laat kinderen nooit alleen met huisdieren!


Het LICG is hét informatiepunt voor het ‘houden van huisdieren’. Deze stichting geeft onafhankelijke en betrouwbare informatie over het op een verantwoorde wijze kopen en verzorgen van huisdieren. Deze informatie is op de meest recente inzichten gebaseerd en wordt bovendien wetenschappelijk getoetst. Door het bieden van informatie en het organiseren van campagnes, levert het LICG een bijdrage aan verbetering van de gezondheid en het welzijn van huisdieren in Nederland.

Kijk voor de meest recente informatie op  www.licg.nl   

 

top

--------------------------//-------------------------

Er is nieuwe informatie over de grijze roodstaartpapegaai.  21-11-2016
Op de vragen van het lid van het hoofdbestuur, dhr. Rönitz, (webmaster, wetgeving & ringenadministratie), aan het ministerie is het volgende antwoord gekomen.
"Geachte heer Rönitz,
Wij hebben uw mail van 2 oktober in goede orde ontvangen. Omdat op 2 oktober 2016 het verplaatsen van de grijze roodstraat van Appendix I nog niet definitief was, heb ik gewacht met reageren.
Inmiddels is duidelijk dat de soort met ingang van 2 januari op Appendix I en Bijlage A zal worden geplaatst.
De Europese Commissie heeft inmiddels een concept voor de nieuwe soortenlijst gemaakt en deze zal binnenkort de wettelijke procedures doorlopen.
Een van de consequenties van het verplaatsen van de Grijze Roodstaart naar Appendix I en Bijlage A is, dat voor iedere eigendomsoverdracht een EU-certificaat nodig is.
Twee andere consequenties zijn dat iedere eigenaar zijn of haar (huis-)dier moet merken, voor zover dat niet gedaan is en een administratie moet bijhouden.
Tot slot moet de eigenaar documenten hebben waaruit blijkt dat hij of zij het dier al in zijn bezit had voor de verplaatsing.
Ook is het aan te raden dat de eigenaar documentatie heeft waaruit blijkt dat het dier gefokt is in Nederland of in een ander EU-lidstaat.
In de aankomende CITES nieuwsbrieven zullen wij meer aandacht besteden aan de uitkomsten van de CP in Johannesburg en praktische uitwerkingen ervan.
Deze nieuwsbrief zal eind deze week of begin volgende week worden uitgebracht.
Wat betreft uw vraag of de Grijze roodstaart op Bijlage X van de uitvoeringsverordening geplaatst kan worden.
Het plaatsen van de soort houdt een wetswijzing in. Het is nog onduidelijk of het plaatsen van de soort op Bijlage X tot de mogelijkheden behoort.
Met vriendelijke groet, Karen van Dartel.

Ik raad kwekers aan om stalen- of gekleurde aluminium ringen te bestellen.
Deze zijn voor CITES-vogels verplicht, blank aluminium mag niet volgens de ringenregeling.
De stalen- en gekleurde ringen kunnen indien nodig later nog geregistreerd worden.


 

 

--------------------------//-------------------------

INTERNATIONALE HANDEL

Bruto uitvoer van de ;

Psittacus erithacus erithacus  Grijze roodstaart papegaai.                   

Exporteur term 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Angola Live 13 2 17 15 23 3 0 1 0 1 9
Benin Live 6 1 4 2 1 0 0 0 1 0 0
Burkina faso Live 0 8 0 0 0 1 0 1 0 0 0
Burundi Bodies. 0 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Burundi Live 4 1 0 0 1 1 0 0 0 0 0
C.African Rep. Live 1 5 24 29 27 18 30 24 14 6 4
Cameroon Bodies 0 61 0 0 0 0 0 0 0 0 18
Cameroon Eggs 0 0 0 0 50 0 0 0 0 0 0
Cameroon Live 18572 22135 17093 20796 22408 4564 12717 19221 17429 15065 16402
chad Live 0 0 0 0 0 2 0 0 0 2 0
Congo Bodies 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 6
Congo Live 25 23 35 5 4 1 2506 1073 2101 8272 8205
Congo Dem. Rep. Live 17739 8982 13478 10333 10677 10820 12834 14763 14292 10183 0
Cote d'Ivoire Bodies 0 594 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Cote d'Ivoire Live 7524 1892 7 12 17 75 38 53 78 1111 958
Egypt Live 0 0 2 1 0 0 0 0 0 0 0
Eq. guinea Live 0 0 0 10 1 1 1 3 5 0 0
Gabon Live 6 2 23 29 20 29 37 40 44 82 33
Ghana Live 0 0 5 7 2 2 1 0 1 0 1
Guinea Live 2945 1 400 203 64 267 63 12 19 308 103
Guinea-Bissau Live 1 1 2 7 5 0 0 0 1 1 4
Kenia Live 1 1 8 5 1 329 126 6 1 20 6
Liberia Live 0 0 0 0 0 0 0 650 400 475 420
Madagascar Live 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 1
malawi Live 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Mali Live 0 1 0 3 42 0 0 0 0 0 0
Moroko Live 0 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Mozambique Live 0 0 0 0 0 1 2 7 1 0 1
Namibia Live 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0
Niger Live 0 2 0 0 1 0 1 0 0 0 0
Nigeria Live 34 4 4 7 13 19 314 7 2 4 9
Oman Live 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0
Sáo Tomé and Principe Live 0 1 0 1 0 0 0 0 0 0 0
Senegal Live 0 400 0 5 2 0 1 2 0 0 2
Sierra leone Live 0 0 0 0 0 0 0 0 0 100 100
South Africa Live 0 1 61 3 0 0 205 0 29 52 0
Soedan Live 0 0 0 1 0 0 0 3 1 0 0
Tanzania Live 0 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Togo Live 3345 648 15 42 13 3 8 6 3 13 6
Uganda Live 0 0 2 0 2 5 0 3 7 15 5
Zambia Live 0 0 0 0 0 1 2 1 0 0 0
Zimbabwe Live 0 0 1 1 0 1 0 0 1 4 9

 

INTERNATIONALE HANDEL
Bruto uitvoer van de Psittacus erithacus timneh.

Exporteur Term 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Angola Live 0 0 0 0 2 0 0 0 0 0 0
burkina Faso 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 0 0
Cote d'Ivoire Live 3661 0 0 0 0 3 2 2103 2676 1940 2778
Guinea Bodies 0 51 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Guinea Live 10900 4348 443 504 532 748 514 225 856 756 500
Guinea-Bissau Live 0 1 3 26 7 0 0 2 0 0 0
Liberia Live 0 0 0 0 0 0 2300 2200 1700 1601 1
senegal Live 0 1 0 3211 0 0 0 0 0 0 0
Sierra Leone Live 0 0 890 0 2000 500 2500 1000 1100 720 0
South africa Live 0 0 0 100 0 0 6 80 0 0 0
United arab. Em. Live 0 0 0 0 0 0 0 200 0 0 0
Zimbabwe Live 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2

 

De uitvoer Quota's van Psittacus erithacus  over de jaren 1997 - 2002 zoals voorgelegd aan het CITES Secretariaat.

Country Term 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Cameroon live     12000 12000 12000 12000
Cameroon see Nitif 1998/05   12000        
Cameroon see Notification No. 993 0          
Congo live       6000 6000 6000
Dem.Rep. of the Congo live 10000 10000 10000 10000 10000  
Equatorial Guinea No longer listed in CITES. Nofit.No.1998/36   500        
Gabon live     500 500 200 200

De uitvoer Quota's van Psittacus erithacus erithacus over de jaren 1997 - 2002 zoals   voorgelegd aan het CITES Secretariaat.

Country Term 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Cote d'Ivoire Notif.No 746 is not longer valid     0      
Cote d'Ivoire live         500  

 

De uitvoer Quota's van Psittacus erithacus timneh over de jaren 1997 - 2002 zoals      voorgelegd aan het CITES Secretariaat.

Country....... Term 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Cote d'Ivoire live   2000 2000   2000  
Guinea live 450 450 450 450 750  
Liberia live     2500 2500 3000  
Sierra Leone live 1000 1000 1000 2000 2000     

 

 

 

 

Commentaar
Worden op hoog niveau verhandeld , een niveau dat boven de quota's van Kameroen, Kongo, Cóte d' Ivoire schijnt te zijn. Door deze hoge vangsten nemen de aantallen sterk af in de natuur.

    wildgreys_video.html

 top