terug naar inhoud.                  Kaapse papegaai

        Classificatie: Orde Psittaciformes, familie Psittacidae

.

Poicephalus robustus robustus; Kaapse papegaai.(Gmelin 1788)

 

Sinds 2001 is de indeling van de Kaapse papegaaien gewijzigd.

Poicephalus robustus is opnieuw geclassificeerd en is nu een zelfstandige soort zonder ondersoort.

Korte beschrijving van deze verandering.

De Kaapse papegaaien hebben in 2001 een taxonomische verandering ondergaan. Deze verandering heeft verwarring veroorzaakt. Ik zal proberen om dit zo kort mogelijk te verklaren. De Kaapse papegaaien zijn
allen lid van de Afrikaanse groep Poicephalus papegaaien. Tot 2001 bestond de familie van de Kaapse
papegaaien uit n nominaatvorm met twee ondersoorten: Nominaat was de Poicephalus robustus robustus
(P.r.r) uit Zuid-Afrika , en de ondersoorten waren Poicephalus robustus suahelicus (P.r.s) uit centraal Zuid-
Afrika en de Poicephalus robustus fuscicollis (P.r.f) van westelijk Afrika. De meeste Kaapse papegaaien in ons
land zijn van de suahelicus ondersoort en maar een klein gedeelte zijn fuscicollis. Zover bekend zijn er geen Poicephalus robustus robustus in ons land ingevoerd.

Met de nieuwe taxonomische verandering in 2001 zijn er afzonderlijke species bij gekomen.
Zo is de Poicephalus robustus robustus op zichzelf komen te staan en is nu de enige echte Kaapse papegaai.

De twee oude ondersoorten zijn nu een soort op zich geworden en hebben nu de namen;
1: De nieuwe nominaat, Poicephalus fuscicollis fuscicollis (Nederlandse benaming; Bruinnek papegaai).
2: Met als ondersoort, Poicephalus fuscicollis suahelicus (Nederlandse benaming; Grijskop papegaai).
 

Poicephalus robustus robustus; Kaapse papegaai.(Gmelin 1788)

Korte beschrijving;
De Kaapse papegaai is meteen de grootste van het geslacht. Hij is ongeveer 33 cm. groot. Wat meteen opvalt
is zijn grote snavel. De grondkleur van de vogel is groen. De kop is geelachtig bruin.(zie foto boven)
Sommige vogels hebben een min of meer rode voorhoofdsband. Poppen hebben bijna altijd een rode
kopband. De vleugelboeg en de pootbevedering is (oranje)rood.

Geslachtsonderscheid;
Over het algemeen heeft een pop een rode voorhoofdsband, en de man niet of minder. Voor 100%
zekerheid bij jonge vogels zal men echter endoscopisch onderzoek of DNA-analyse moeten laten verrichten.


Verspreidingsgebied;                                                                              

Komt voor in Zuid Oost Afrika, vanaf de oostelijke kaapprovincie in het Amathole gebergte, stukken van de voormalige Transkei naar Zululand DC, KwaZulu-Natal South Africa ,Westelijk Swaziland en het hoogland van oostelijk Transvaal, en Amathole regio de Oost-Kaap.
 

De Status van deze vogel in het wild; deze vogels worden bedreigd in het wild en alle inspanningen zouden
moeten worden geleverd om hun habitat te handhaven. In 2002 was er op de jaarlijkse  Birding day van de
Kaapse Papegaai die in Zuid-Afrika wordt gehouden een totaal van 634 's morgens getelde vogels en 476
in de middag.

De Kaapse papegaai (Poicephalus robustus ) staat vermeld op de rode lijst van vogels uit Zuid-Afrika, ze zijn
vooral bedreigd in Lesotho en Swaziland . De geschatte populatie in Zuid-Afrika is 1322 vogels, 
hoogwaarschijnlijk zal deze species uitsterven in komende jaren. Wat is de oorzaak van deze bedreiging,
waarom dalen deze aantallen? De belangrijkste reden is het kappen van Yellowwoodbomen in zijn bosmilieu.
n van de belangrijkste voedselbronnen van de Kaapse papegaai zijn de zaden van deze Yellowwoodboom,
dus geen bomen, geen voedsel ! Hij gebruikt ook deze bomen om in te nestelen.
Een andere reden die voor hun daling zorgt is dat zij door mensen gevangen worden voor de handel.

Twee Cape Town-based organisaties, de Wild Bird Trust en de Percy FitzPatrick Institute, hebben hun
krachten gebundeld om de Kaapse papegaai een kans te geven met de aanplant van 22000 Yellowwood bomen
in de Oost Kaap, Amathole regio in de komende twee jaar 2011-2012.

"Er worden ook wilde pruimen, wilde olijven en white ironwood, die alle vruchten voort te brengen binnen zeven
jaar na het aanplanten", zegt Dr.Steve Boyes , directeur van de Wild Bird Trust, en voegt er aan toe dat
sponsoring voor het project, door organisaties als het National Geographic Society, een bedrag van "meer
dan R1-miljoen " heeft binnengebracht. 
R = rand, Z.Afrikaanse munteenheid . 1 Rand (R) = 0,0885 .

Meer dan 3000 bomen zijn al geplant, en een van de meest creatieve aspecten van dit project betreft
het Boswachters partnerschap met de lokale gemeenschappen langs de Amathole bergketen.
 


yellowwood fruits

"De helft van de bomen, rond 11.000, zullen worden geplant aan de rand van het bos het dichtst bij deze gemeenschappen", zegt Steve Boyes en legt uit dat, zodra de bomen zijn geplant, de gemeenschap word
betaald om de zes maanden, R10= 0,885 voor elke boom die het heeft overleefd. "Dat is R110000 =9735,00
twee keer per jaar gedurende vijf jaar, waarna de bomen vrij robuust zullen zijn."

Het project is ook van plan om 600 nestkasten voor de Kaapse papegaaien op te hangen over het Amathole bergketen.

SMS "parrot" to 38774 to donate R10 to the project.
 

Lengte:    33cm

Geluid:    Rustige vogels

Ringmaat:  9 mm.

       59mm
skelet kaapse papegaai.


Gewicht:   ?


Kweek:  -eieren        :  3 4 per legsel.
         -Broedperiode :  28 dagen.
         -Nestperiode  : 8 weken

Nestkast: -maten: 30 X 30 X 50 70cm.
                  -Invlieggat :   10 cm


                

INTERNATIONALE HANDEL
Bruto uitvoer van de levende Poicephalus robustus & Poicephalus
fuscicollis

exporteur 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Burundi 0 0 0 0 0 0 42 0 0 0 0
Congo. Dem.Rep. of 0 0 50 350 0 0 0 20 20 0 0
Core dvoire 0 0 0 0 0 5 0 0 0 0 215
Cameroon 0 0 0 0 0 400 0 0 40 0 0
Guinea 20 81 918 310 489 152 198 255 20 413 115
Liberia 0 0 0 0 0 0 0 0 0 39 55
Mali 10 0 0 1 495 2 38 0 0 0 0
Mozambique 0 50 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Senegal 0 0 0 0 7 0 0 0 0 0 0
Togo 19 1 205 25 0 0 11 50 0 0 1
Tanzania 92 438 2898 998 117 0 12 10 10 0 0
Ugana 0 0 0 0 0 0 0 0 0 240 0
South Africa 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 10
Zimbabwe 0 0 0 4 0 0 0 22 11 0 26

De uitvoer Quota's van de Poicephalus robustus & Poicephalus fuscicollis over de jaren 1997 - 2002 zoals voorgelegd aan het CITES Secretariaat.

Exporteus term 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Congo.Democratic Reblublic of Live-Secretariar recommended a trade suspenion in 2001. Notif. 2001/039         1000  
Tanzania. united Reblublic of See Notif.898   12 12 12    

Comment;
There is little detailed infrmation on population abunance of this species. Most of the trade is from Guinea where it is  
Only recorded as a possible vagrant. Although numbers traded seem low, with so little information on exact population
levels and the suggestion that it is becoming rarer in much of its species is recommended for review.
 

 

Voor meer informatie zie; CITES Animals Committee, CITES Secretariat. Januari 2004.

http--www.unep-wcmc.org-species-sca-pdfs-E20-08-5-AB.pdf

top