terug naar inhoud.                            Kuhls Kaapse papegaai

  Bruinnek papegaai

Poicephalus fuscicollis fuscicollis   Kuhls(1820)

Classificatie: Orde Psittaciformes, familie Psittacidae.

Nominaat: Poicephalus fuscicollis fuscicollis; Kuhls Kaapse papegaai. (Bruinnek papegaai)

Ondersoort: Poicephalus fuscicollis suahelicus; Reichenow's kaapse papegaai. (Grijskop papegaai)

 

Sinds 2001 is de indeling van de Kaapse papegaaien gewijzigd.
Poicephalus fuscicollis fuscicollis  is opnieuw geclassificeerd en is nu een zelfstandige soort met n ondersoort ; Poicephalus fuscicollis suahelicus

Korte beschrijving van deze verandering.

De Kaapse papegaaien hebben in 2001 een taxonomische verandering ondergaan. Deze verandering heeft verwarring veroorzaakt. Ik zal proberen om dit zo kort mogelijk te verklaren. De Kaapse papegaaien zijn allen lid van de Afrikaanse groep Poicephalus papegaaien. Tot 2001 bestond de familie van de Kaapse papegaaien uit n nominaatvorm met twee ondersoorten: Nominaat was de Poicephalus robustus robustus (P.r.r) uit Zuid-Afrika , en de ondersoorten waren Poicephalus robustus suahelicus (P.r.s) uit centraal Zuid-Afrika en de Poicephalus robustus fuscicollis (P.r.f) van westelijk Afrika. De meeste Kaapse papegaaien in ons land zijn van de suahelicus ondersoort en maar een klein gedeelte zijn fuscicollis. Zover bekend zijn er geen Poicephalus robustus robustus in ons land ingevoerd.

Met de nieuwe taxonomische verandering in 2001 zijn er afzonderlijke species bij gekomen.
Zo is de Poicephalus robustus robustus op zichzelf komen te staan en is nu de enige echte Kaapse papegaai.

De twee oude ondersoorten zijn nu een soort op zich geworden en hebben nu de namen;
1: De nieuwe nominaat, Poicephalus fuscicollis fuscicollis (Nederlandse benaming; Bruinnek papegaai).
2: Met als ondersoort, Poicephalus fuscicollis suahelicus (Nederlandse benaming; Grijskop papegaai).

 

  Kuhls Kaapse papegaai


Poicephalus fuscicollis fuscicollis : Kuhls(1820)

Poicephalus fuscicollis fuscicollis , deze komt voor van Noord-Ghana en Togo tot Gambia en Zuid-Senegal, West-Afrika. Zijn gebied ligt verre van de andere twee.

Beschrijving; Poicephalus fuscicollis fuscicollis;  de borst de buik helder groen met een lucht blauwe gloed daar overheen.  De vleugels zijn bijna egaal turkoois-groen   Het mannetje mist bijna altijd de oranje/rode hoofdband . Het popje is gelijk aan mannetje, maar met brede oranje/rode hoofdband . Zij zijn 32-34 cm groot. 

De Kuhls en de Reichenow's hebben een grotere snavel dan de Robustus.
Maar de Kuhls heeft van de twee weer de grootste snavel welke echt als een lange punt uitloopt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

top             Reichenow's kaapse papegaai.
 

Grijskop papegaai

 

Poicephalus fuscicollis suahelicus ; (Reichenow 1898)

Poicephalus fuscicollis suahelicus is een ondersoort

Verspreidingsgebied: zuidwest -Afrika ,

Deze komt voor in Mozambique, Zimbabwe, Noord-Botswana en Noord-Namibia tot Angola, Zuid-Zare en Centraal Tanzania.
Deze ondersoort onderscheid zich doordat hij een zilverachtige grijze kop en hals heeft en hij heeft een blauwachtige groene tint op zijn lichaamsveren. Het vleugeldek is donkerder geschubd als bij de Kuhls. Ook bij deze ondersoort is het popje gelijk aan het mannetje, maar met brede oranje/rode hoofdband welke bij het mannetje ontbreekt. 
Snavel is kleiner als bij de Kuhls maar groter dan bij P.r.robustus .
Deze vogel meet +/- 34 cm. groot.

Poicephalus fuscicollis suahelicus - man

 

Beschrijving: Reichenow's Kaapse papegaai en Kuhls Kaapse papegaai.

Geluid:     Kan gehorig zijn en is daarom niet een vogelsoort om in een buitenvolire in een woonwijk te houden. 

Poicephalus fuscicollis suahelicus .     Serheni, Kruger National Parki , South Africa

                                  

Poicephalus fuscicollis suahelicusSouth Luangwa National Park ,Zambia     

Ringmaat:  9mm 10mm      10mm ringen op 21 dagen.

Lengte:       bijde soorten meten +/-33 34 cm groot
 

Gewicht:   290-400 gr.


Kweek:   -eieren        : 3 4 per legsel.
          -Broedperiode : 28 dagen.
          -Nestperiode  : 8 weken

Nestkast: -maten: +/- 30 x30 x 50 70cm.     L vormig blok word ook gebruikt.
                  -Invlieggat : 9 10 cm
                   -Nest met opening van het licht afhangen.

pop op nest met kuiken

Habitat: 

De Robustus en Suahelicus leven in vochtige bergbossen.  Ze bezoeken de open bossen op de Savanne, de mangroven en fruitboomgaarden, ze zijn niet meer zo gemeenschappelijk en zijn reeds uitgestorven in sommige gebieden. Ze verkiezen om boven 1000 meters te nestelen. Ze worden waargenomen in paren of kleine groepen van 20 vogels buiten het  kweekseizoen. Zij zijn vrij lawaaierig en opvallend tijdens de vlucht maar stil tijdens het eten.  Ze verlaten hun slaapbomen in de dichte bossen vr dageraad en bezoeken het open land tijdens dag. Soms moeten ze tussen 30 km en 80 km vliegen om in een voedsel gebied te komen, uitzonderingen tot wel 130 km. Vaak  verzamelen ze zich in groepen van 50 - 60 vogels voor de retourvlucht. Ze eten noten oa. droge pecannoten, zaden, bessen en nectar en houden van sorghum, en bezoeken masvelden en appelboomgaarden om zich te voeden. De vruchten van de Yellowwood bomen (Podocarpus falcatus en Podocarpus henkelii ) worden ook graag gegeten. zie onder.

 

 

 

 

 

 

 

 

  Mopane woud in de maand juli, papegaaien in zuid Afrika leven hier het liefst. 

      Podocarpus henkelii Henkel's yellowwood /
      Henkelse geelhout, boom tot 20-30 mtr.

 

 

Podocarpus falcatus Outeniqua yellowwood / Outoniewka P geelhout, boom tot 20-45 mtr.  De vrouwelijke "kegel"  van de Podocarpus is in de meeste gevallen zaad met daar omheen vruchtvlees  dit is zeer aantrekkelijk voor vogels.     


Poicephalus fuscicollis suahelicus -man

Voeding :

Een goed mengsel papegaaienzaad vul dit aan met allerlei andere zaden (bv. mas,noten en onkruidzaad). Ook kun je er een gedeelte pellets door mengen welke ze graag eten. Ook kiemzaden en eivoer mogen niet ontbreken. Neem ook eens een kijkje op mijn site onder voeding  daar staan nog meer voedingstips over voedsel welke goed zijn voor onze vogels, onder anderen over groente en fruit en noten en hun natuurlijke vitamine. Ook kleine kiezel, grit en calcium mogen niet ontbreken. Verstrek regelmatige verse takken,ook genieten ze van rottend hout en rotte wortelstammen,stukken rottend hout kunt u het beste even in een zak doen en een paar minuten in de magnetron leggen zodat er geen schimmels en bacterin meer opzitten.                

 

                                 http://www.birdlife.org.za/adoptaparrot/

                                                                   top