terug naar inhoud.          Niam-Niam papegaai

            Classificatie: Orde Psittaciformes, familie Psittacidae.

      Poicephalus crassus (Sharpe 1884)

 
20 Feb.1936  Bahr el Ghazal,  Central African Republic.   Dr.C.Christy

Na decennia van burgeroorlog en met beperkte toeristische infrastructuur, is het niet verwonderlijk dat er weinig ornithologische gegevens komen uit Tsjaad de afgelopen jaren. Het land heeft echter een vogellijst met meer dan 500 soorten, waaronder de Niam-Niam Papegaai, Poicephalus crassus.  Mocht de veiligheidssituatie verbeteren dan zijn er mogelijkheden zat voor de avontuurlijke vogelaar.

Geslacht:poicephalus
 crassus       (Sharpe, 1884) 

Ondersoort: Er zijn geen ondersoorten voor zover bekend.
                                  
Beschrijving: De Niam-Niam papegaai (Poicephalus crassus) is een soort van het geslacht langvleugel papegaaien. Samen met de andere soorten van dit geslacht, en de grijze roodstaart papegaai, de tortelduiven, de Halsband Parkiet, en endemisch in Madagaskar de Vasa Papegaaien dit is een typische soort van Afro-tropische papegaaien. De status van de Niam-Niam papegaai is omstreden. Het is mogelijk dat dit een type met ongewone kleurmutaties van de bruinkop papegaai of hybriden tussen bruinkop papegaaien en Meyer papegaai is . De Niam-Niam papegaai is samen met de geelkop papegaai de minst onderzocht Afrikaanse papegaai.
De Niam-Niam papegaai is een vogel van zo'n 25 cm. Zoals bij zoveel vogels van dit geslacht is de hoofdkleur groen. De kop, nek en bovenste deel van de borst zijn grijs/bruin. De oor-dekveren zijn zilverachtig grijs .De buik is lichter groen dan het vleugeldek. In de vleugelboeg zitten blauwe veertjes. Groene dijen en bruine staart met groene punten. De bovensnavel is hoornkleurig met een zwarte punt, de ondersnavel hoornkleurig. De vogel valt te omschrijven als een grote Bruinkop papegaai.

Nog een verschilt is dat deze vogel bruin/rode irissen heeft. 

Geslacht: Chirurgisch/DNA

Lengte: 25 cm ,
ergens tussen de grootte van een roodbuik papegaai en Jardine.

Verspreidingsgebied: De vogel komt voor in Centraal Afrikaanse Republiek het zuiden van Tsjaad en zuid Soedan ,  het noorden van Zaïre. Vogels van deze soort zijn ook in de Democratische Republiek Kongo en het noorden van Kameroen waargenomen.

                          

 

Habitat: Hun leefgebied zijn de beboste savannes en bossen tot een hoogte van 1000 meter boven de zeespiegel. Net als de grijze roodstaart papegaai zijn ze meestal de buurt van water te zien.

Geluid: In de avicultuur zijn deze dieren erg zeldzaam, zodat vrij weinig verdere  gegevens bekent zijn.


Ringmaat:?


Gewicht: ?

Kweek: Het kweekseizoen valt waarschijnlijk rond Augustus en September tijdens het regenseizoen, geen verdere beschikbare informatie.    

Kweken in avicultuur : bijna onbekend in Avicultuur.                                                           
In 1997 zijn er vanuit Kameroen  400 vogels geëxporteerd naar Engeland , hier zijn verder geen gegevens over bekend.

De eerste (en misschien enige)  fok resultaten in gevangenschap werden beschreven door Joao en Brickell (1981) in Mozambique. Vier vogels werden verkregen in 1967.  Een man en drie poppen. Ze waren erg zenuwachtig. Bananenbladeren werden geplaatst tegen de zijkanten van de volière ter afscherming om zo de vogels rust te geven. Ze werden gevoed met zonnebloempitten en kanarie zaad, appel en sinaasappel, gekookte maïs, bonen, erwten in de peul, kool stengels en inheems onkruid.

Er werd een koppel gevormd en de extra poppen werden verwijderd . Het gekoppelde paar werd  voorzien van een nestkast. Vier eieren werden er gelegd en de incubatie begon bij het vierde ei. Het mannetje brengt overdag lange periodes in het nest door naast het broedende popje en slaapt 's nachts ook in het blok. Drie eieren zijn uitgekomen, de eerste na 27 dagen. De uitgekomen kuikens waren bedekt met fijn grijswit dons, het tweede kuiken was donkerder grijs. De jonge verlieten het nest toen ze 13 weken oud waren en binnen een uur van elkaar . Ze gingen 's nachts terug in het nest om daar te slapen. Het enige extra opfokvoer was maïsmeel dat werd vochtig gemaakt met water.

              
Nestkast: -maten       : geen
                   -Invlieggat : geen

___
Poicephalus Crassus 
Familie; Psittacidae
Nedelandse naam; Niam-Niam papegaai.

Globale beschermingsstatus - Distributie en lokale beschermingsstatus.

De weinig bekende Niam-Niam papegaai uit de bossen en savanne bossen. Volgens Blancou (Forshaw 1939 en Cooper 1989) is deze soort niet zeldzaam in het onderste rivier gebied , Ouham,  Centraal-Afrikaanse Republiek, en in de buurt van de grens met Kameroen . Cave and Macdonald (Forshaw 1955  en Cooper, 1989) zeggen dat ze zeldzaam zijn in het zuidwesten van Soedan, ze worden slechts een paar keer gezien in de omgeving van Yambio.  Er zijn zeer weinig meldingen uit andere delen van het land. Ze zijn uiteindelijk gevonden maar deze vogels zijn altijd op hun hoede en moeilijk te benaderen.
(Forshaw en Cooper, 1989). Verondersteld word dat ze in het oosten van Kameroen (waar de status onduidelijk van is) voorkomen​​ tot aan centraal en zuidelijk Centraal-Afrikaanse Republiek, het  zuidwesten van Tsjaad en het uiterste noorden van het Democratische Republiek Congo, en zuidwestelijk Soedan (Bahr-el-Ghazal). Van de status is weinig bekend, maar gedacht word dat ze over het algemeen vaak voorkomen, hoewel ze weer schaars zijn in zuidwesten Soedan (Juniper en Parr, 1998).
Centraal-Afrikaanse Republiek: voorkomen gemeld (Carroll, 1988; Dowsett en Dowsett-Lemaire, 1993)  Chad : Voorkomen gemeld (Dowsett en Dowsett-Lemaire, 1993)
Democratische Republiek Congo : Voorkomen gemeld (Dowsett en Dowsett-Lemaire, 1993)
Soedan : Voorkomen gemeld (Dowsett en Dowsett-Lemaire, 1993)

REFERENTIES
Carroll, R. W. 1988e Vogels van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Malimbus 10 (2): 177-200.
Dowsett en Dowsett-Lemaire, 1993. Een bijdrage aan de verspreiding en de taxonomie van Afrotropische en Malagasi vogels. Tauraco Research Report , nummer 5.
Forshaw, J. en Cooper, W. 1989e Papegaaien van de wereld, 3e EDN (herzien). Weldon Publishing, Willoughby, NSW.
Juniper, T. en Parr, M. 1998. Papegaaien: Een gids voor de papegaaien van de wereld, Pica Press, Sussex.
 

INTERNATIONALE HANDEL
Bruto uitvoer van de levende Poicephalus crassus

Exporteur 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Cameroon 0 0 0 0 0 400 0 0 0 0 0

COMMENTAAR

Ondanks de weinige kennis over de populatie is hiervan geen overzicht. Het enige handelsverslag is een vergunning voor 400 vogels uitgegeven door Kameroen in 1997 voor de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk. Geen invoer werd geregistreerd en het blijkt dat Kameroen geen staat is waar deze soort veelvuldig voorkomt. Ze zijn alleen sporadisch waargenomen in het westen van de grensgebieden.

 

Voor meer informatie zie;

CITES Animals Committee, CITES Secretariat. Januari 2004.

http--www.unep-wcmc.org-species-sca-pdfs-E20-08-5-AB.pdf

 

                                                              -----//-----
 

Heeft u nog bruikbare informatie over deze soort laat het me weten ik ben u er dankbaar voor.

                                                              top