<-home        top

 

Vitamine D3


Vitamine D3 speelt een belangrijke rol bij de beenvorming en is vooral onmisbaar bij de calcium - en fosforstofwisseling. Daarnaast speelt deze vitamine ook een rol in de bescherming tegen infecties en de vruchtbaarheid. Avitaminose D3 veroorzaakt veelal rachitis, gekenmerkt dooreen week beendergestel, zachte pijnlijke gewrichten en een in S-vorm vergroeid borstbeen. De aandoening komt alleen voor bij jonge opgroeiende dieren. Men kan de diagnose stellen door aftasting van het skelet. Met enige anatomische kennis is dit zeer wel mogelijk. In twijfelgevallen kunnen door de dierenarts foto's gemaakt worden. De maatregelen ter voorkoming en behandeling van rachitis zijn identiek. In ernstige mate aangetaste dieren blijven misvormd, doordat de verbogen beenderen door de opname van genoemde mineralen hard worden en in de onnatuurlijke vorm blijven staan. Andere deficiŽntieverschijnselen als gevolg van avitaminose D3 zijn: slechte groei, verlammingsverschijnselen, ruwe bevedering, schaalloze eieren en legnood. Zorg dat je papegaai genoeg zon licht krijgt! Daarnaast zorgen bepaalde zaden als zonnepitten voor afbraak van het botweefsel. Een goed dieet met oa een juiste hoeveelheid kalk en de juiste verhouding van zaden is dus erg belangrijk om dit soort problemen te voorkomen. Ongefilterd zonlicht zorgt voor aanmaak van Vitamine D en gaat het negatieve effect van de zaden tegen. Daarom is het zo vreselijk belangrijk, vooral ook op jonge leeftijd dat er voldoende de beschikking over is!!!
Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor goed uit de voeding worden opgenomen en in de botten word vastgelegd tijdens de groei. Daarna is vitamine D nodig om botontkalking (osteoporose) zoveel mogelijk te beperken.
Kweekvogels hebben vitamine D hard nodig ivm kalk opnamen.
Bij overmatig gebruik van supplementen kunnen op tal van plaatsen in het lichaam kalkafzettingen ontstaan. Veel zonlicht kan niet leiden tot een overschot aan deze vitamine.

Vitamine D, deze soort is voor de liefhebbers wel van het grootste belang (zij voorkomt n.l. de beenderzwakte en Engelse ziekte). Vooral bij broedvogels is vitamine D van groot belang en wel reeds voor het leggen van de eieren. Jongen van vitamine D-arme ouders hebben veelal reeds bij de geboorte de rachitisverschijnselen en dit is meestal hun dood. Vitamine D komt voor in gist, eigeel, levertraan, boter, melk, en in sommige zaadkiemen. Een vogel welke in staat is zich in het zonnetje te koesteren en een niet al te eenzijdig voedsel krijgt, zal geen tekort aan vitamine D hebben; een vogel, welke men in de kamer houdt, vooral de tropische, aan zon gewende vogels zal men vitamine D-rijk voedsel moeten geven.

Vitamine D3 is nodig voor de calcium- en fosforstofwisseling. Het bevordert namelijk de opname van deze mineralen in de darmen van een vogel. Calcium en fosfor zijn vooral nodig bij de beenvorming en de opbouw van het skelet van jonge vogels. Ook de sterkte van het eischaal wordt beinvloed door de aanwezige vitamine D3 en calcium.
Een tekort aan vitamine D zal slecht groeien van de beenderen, misvormingen van beenderen, het leggen van windeieren (eieren zonder kalkschaal), vergroeiing van de tenen en doorgezakte poten tot gevolg hebben. Een overdosering van vitamine D3 heeft ontkalking van het skelet tot gevolg.
Bij dit proces wordt dus kalk aan de botten van een vogel onttrokken waardoor, als gevolg van het week worden van de beenderen, spontane breuken kunnen ontstaan. Bij grasparkieten wordt het optreden van hangvleugels ook wel in verband gebracht met een overdosering van vitamine D.
De gewenste hoeveelheid Vitamine D3 per kg. voer bedraagt 500-1000 IE. Indien de grasparkiet geen dierlijk voedsel tot zijn beschikking heeft, dient het gehalte aan Vitamine D3 verhoogt te worden tot 2000 IE.
Goede bronnen van Vitamine D3 zijn kabeljauwlevertraan en brood gedoopt in melk. Granen en zaden bevatten dus geen vitamine D3.


Het lichaam heeft alle vitamines nodig om alle lichaamsfuncties in stand te houden. Het geven van vitaminepreparaten is in principe onder normale omstandigheden bij een gezond vogelbestand die goede voeding tot zich kan nemen niet nodig. Dit is echter bij de sommige vogelliefhebbers niet het geval. Er zijn in Nederland ook veel slechte vitaminepreparaten op de markt. Bepaalde vitamines zijn juist niet goed als u daar teveel van binnenkrijgt. Dit geldt met name voor de zogenaamde vetoplosbare vitamines A, D, E en K. deze stapelen in het lichaam en kunnen schade berokkenen.


Zaden hebben een tekort aan lysine, arginine, choline, riboflavine, calcium, fosfor en jodium. Vitamine D3 en B12 komen niet in zaden voor, terwijl de gehaltes aan vitamine A, caroteen en B-vitaminen sterk variŽren.


===============================================================
Calcium
Calcium wordt ook wel kalk genoemd. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten en eischaalproductie . Verder is calcium belangrijk bij de werking van zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van stoffen (natrium, kalium en magnesium) in de lichaamscellen. Bij botontkalking zijn naast calcium ook vitamine D, lichaamsbeweging en waarschijnlijk ook vitamine K van invloed. In het algemeen geldt dat een gevarieerde voeding met voldoende zuivelproducten, genoeg calcium levert.
De opname van calcium in het lichaam wordt door een aantal factoren beÔnvloed. Zo stimuleert vitamine D de opname van calcium uit de darmen en het vastleggen ervan in het botweefsel. Alcohol, cafeÔne (koffie, thee en cola) en zout verhogen de uitscheiding van calcium via de urine, waardoor het lichaam meer calcium verliest. Ook voedingsvezel, spinazie en rabarber verminderen de opname van calcium in het lichaam. Dat is geen probleem zolang de voeding maar voldoende gevarieerd is.
Belangrijke bronnen
Melk, melkproducten, kaas en groente, noten en peulvruchten.

Calcium wordt opgenomen in de dunne-darm en wordt geregeld door het vitamine D3.

                                                      top
====================================================================================