<- fruit & groente                      
<- home                                      

    

       Noten        

Cedernoot   Oliepalm(palmnoot),  

Walnoot,   Kokosnoot,  Amandelnoot,  

 Hazelnoot,    Macadamianoot,   

Paranoot,    Pinda,  Pecannoten
Cashewnoot ,   Kiemzaden

Test zelf je zaden, vers of rommel.

 

 

  

 

 

 

 

  

 

 

top       De Cedernoot

 Pinyonpijnboom   -   Mexicaanse Pinyon (Pinus cembroides)

 

 

    

 

Is een prima vervanger van de pindanoot. Alleen de kleinere soorten papegaaien hebben wel moeite met het openbreken van deze nootjes, maar als ze éénmaal weten wat er in de dop zit geven ze het niet op en zullen ze deze open krijgen. Een goed tijdverdrijf dus en nog gezond ook.

Gedetailleerde Voedingwaarde van de Pinyon Pinenuts per 100 gram

Water,                 gr. 5.9
Energiek             cal. 629
Energie                 kj. 2632
Proteďne - eiwit,   gr. 11.5
Vetten                  gr. 60.9
Lipiden vetzuren
Verzadigd vet       gr.  9.37
koolhydraten,       gr. 19.3
vezel                     gr. 10.7
As                         gr. 2.2
 
Minerale
Calcium, Ca           mg 8
Ijzer, Fe              mg 3
Magnesium, Mg    mg 234
Fosfor, P               mg 35
Kalium, K               mg 628
Natrium, Na          mg 72
Zink, Zn                mg 4.2
Koper, Cu              mg 1
Mangaan, Mn         mg 4.3
Vitamine
Vitamine C,             mg 2.0
vitamine B1             mg 1.2
vitamine B2            mg 0.2
Nicotinezuur          mg 4.3
Pantothenic zure    mg 0.2
Vitamine B-6          mg 0.1
Foliumzuur             mcg 57.8
Vitamine A,  IU      IU 29
Vitamine A,  RE      mcg 3

 

top

==============//=============

 

top                                   Oliepalm    (Elaeis guineensis)

 

                

De oliepalm door vele palmnoot genoemd.

De palmnoot is vanwege zijn hoge voedingswaarde uitsteken geschikt om dagelijks aan het menu van uw papegaai toe te voegen.  Het oranjekleurige vruchtvlees is rijk aan provitamine  A, vezels, olie, eiwitten, pectine, suiker en minerale zouten. Grijze roodstaarten  eten zaden, noten, bessen, en fruit, maar in het bijzonder het fruit van de oliepalm.
 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

waarde, per 100 gram eetbaar gedeelte:

 Oil palm fruit   Palm oil
Water (%) 
Calorieën
Eiwit (%) 
Vetten (%)   
Koolhydraten (%) 
Ruwe Vezel (%) 

Vitamine A
Thiamine, B1
Riboflavine, B2
Niacine, B3  
Vitamin C 
Calcium
Fosfor
Ijzer
Natrium 
Kalium
26  
540     
1.9   
58.4 
12.5
3.2
3.5  
13.3
5.6
7.0      
26.7 
10.3
5.9
45
2.4
5.3 
0.5
878
0
99.1
0.4
0

2.3
2.0
Trace
----
----
0.9
1.0
55
----
----

 


 

 

 top                       Walnoot. 

                                          

Walnoten, de hieruit gewonnen olie reinigt de lymfe en is zenuwsterkend. Papegaaien zijn razend op deze noten. Zorg altijd dat u schone noten aan de vogels geeft, als de bast van de noot  niet goed gereinigd is komen er al snel schimmels op te groeien. Ik breek voor het voeren elke noot open om te kijken of de inhoud nog goed is.

Verse walnoten uit eigen tuin hebben meestal een vuile barst. Om schimmels te voor komen haal ik de noten uit hun barst en droog de inhoud in de oven . 45min. op 80 graden. Je hebt dan gepelde, droge noten welke mits goed verpakt, heel de winter gevoerd kunnen worden.

            

Voedingswaarde per 100 gram;     

Energie 2885 kJ
699 kcal

eiwit                   15.0 g
Koolhydraten      9.0 g
wv. suikers         4.0 g
vetten              66.0 g
wv. verzadigd    8.0 g
wv. enkelv. ov.  12.0 g
wv. meerv. ov.  46.0 g
Vezels               5.0 g
Natrium             6.0 mg
Calcium                 90.0 mg 11.0%
Magnesium          150.0 mg 40.0%
Fosfor                370.0 mg 53.0%
IJzer                     2.6 mg 19.0%
Zink                        2.8 mg 28.0%
Vitamine B1              0.3 mg   27.0%
Vitamine B2             0.0 mg   0.0%
Vitamine B3              1.0 mg   6.0%
Vitamine E                1.0 mg   8.0%
Foliumzuur             78.0 mcg  39.0%



 

  ** Souci, Fachmann, Kraut; 

 Food Composition And Nutrition Tabels

Medpharm Scientific Publishers Stuttgart

© 2005 Copyright Artists Cooperative Groove Union U.A.

 

 

 

verse walnoot met schil en barst.

 

 

 

 

top               Kokosnoot.

                                                               

Kokos, bevat veel vezels en koolhydraten.

Uitstekend geschikt voor zowel kleine als grote papegaaisoorten.

 

   Kokosnoot, 50 g. (1000 µg = 1 mg. = 0,001 g.)

Voedingsstoffen                       
2 g.    eiwit (32% eiwitkwaliteit)
18 g.    vet (geen omega-3)
 

mineralen             

2 g. koolhydraten
10 mg. calcium
20 mg. magnesium
0,1 mg. ijzer
390 µg. zink
17 mg. natrium
190 mg. kalium
61 mg. chloor
45 mg. fosfor
65 µg. mangaan
15 µg. foliumzuur
12 µg. molybdeen
405 µg. selenium

 vitaminen                       

360 µg. vitamine E activiteit
30  µg. vitamine B1
0,4 µg. vitamine B2
190 µg. vitamine B3
100 µg. vitamine B5
30  µg. vitamine B6  

 

top             Amandelnoot, (Prunus dulcis)

 

De amandel is het zaad van de  amandelboom(Prunus dulcis). Amandelen worden in Augustus geoogst. De buitenkant van de 'pit' van deze steenvrucht wordt gekraakt; het vlies wordt verwijderd door de amandel kort te blancheren. Ruim 80 procent van de amandelen komt uit Californië. Ook Spanje heeft een grote productie van zoete amandelen; met name de Jordan- en Valencia-amandelen komen daar vandaan.

Voedingswaarde per 100 gr.
Vet 55 g
EV onverzadigd 37,6 g
MV onverzadigd 10,3 g
verzadigd 4 g
Eiwit 19 g
Koolhydraten 5,0 g
waarvan suiker 2,0 g
toegevoegd suiker 0,000 g
Zout 0,0 g
Voedingsvezel 14,3 g
Energiewaarde in KJ 2443 KJ
Energiewaarde in Kcal 591 Kcal

Amandelnoten zijn rijk aan calcium, fosfor en  vit.E (240mg/100gr) Een gezond en gelieft tijdverdrijf voor uw kromsnavels. Eén van de oplossingen voor als uw vogels te weinig proteíne binnen krijgen. Met 150 gr vezels per kilo, draagt de amandelnoot bij tot de goede werking van de ingewanden.De bevatte vetten in amandelen ten bedrage van 53 % zijn vooral samengesteld door vette mono en poly onverzadigde zuren. Ze bezitten eveneens een uitzonderlijke rijkdom in vitamine E (240 mg/100 gr), welke door haar anti-oxydante werking de veroudering van de cellen tegengaat .Amandelen bezitten een goed verteerbaar eiwit en bestaan voor circa 60% uit amandelolie. Ook het gehalte aan mineralen is heel waardevol: vooral de kali- en kalkzouten, verder zijn ze rijk aan magnesium, het anti-stress mineraal. Als laatste wil ik toch de fosfaten niet vergeten te noemen die zo belangrijk zijn voor de zenuwen.

Er zijn twee soorten amandelen: zoete en bittere.  Amandelen bevatten daarnaast sporen van blauwzuur (waterstofcyanide). Bittere amandelen bevatten amygdaline, dat in het spijsverteringssysteem wordt omgezet in cyanide. Hoe bitterder ze smaken, hoe giftiger ze zijn. Verschijnselen die kunnen optreden na het eten van 40 á 50 bittere amandelen zijn: opwinding, hoofdpijn, duizeligheid, spiersamentrekkingen, ademhalingsstoornissen en plotselinge dood. Voor onze papegaaien ligt dit aantal stukken lager,dus alleen de zoete zijn goed om te voeren.

   

 

top                                       De Hazelnoot

 

De hazelnoot bevat veel plantaardige eiwitten, onverzadigde vetzuren, vitaminen en mineralen. Hazelnoten bevatten alle essentiële aminozuren.

Voedingswaarde per 100 gram Noten, hazelnoten

 

Vitamine A (IU) 20 IU
Vitamine A (RAE) 1 mcg_RAE

Vitamine B-6 0.563 mg

Vitamine C, totaal ascorbinezuur 6.3 mg 
Vitamine E (alpha-tocopherol) 15.03 mg
Vitamine K (phylloquinone) 14.2 mcg


Water 5.31 g
Energie 628 kcal
Energie 2629 kj
Proteďne 14.95 g
Totaal Vet 60.75 g
As 2.29 g
Koolhydraten 16.7 g
Vezels, totaal 9.7 g
Suikers, totaal 4.34 g
.... Sucrose 4.2 g
.... Glucose (dextrose) 0.07 g
.... Fructose 0.07 g
Zetmeel 0.48 g
Calcium (Ca) 114 mg

Ijzer (Fe) 4.7 mg
Magnesium (Mg) 163 mg
Fosfor (P) 290 mg
Kalium (K) 680 mg
Zink (Zn) 2.45 mg
Koper (Cu) 1.725 mg
Mangaan (Mn) 6.175 mg
Selenium (Se) 2.4 mcg
Thiamine 0.643 mg
Riboflavine 0.113 mg
Niacine 1.8 mg
Pantotheninezuur 0.918 mg
Folate, totaal 113 mcg
Folaat, voeding 113 mcg
Folaat, DFE 113 mcg_DFE
Choline, totaal 45.6 mg
Betaine 0.4 mg
Tocopherol, beta 0.33 mg
Vetzuren, totaal verzadigd 4.464 g
.... 16:0 3.097 g
.... 18:0 1.265 g
.... 20:0 0.102 g
Vetzuren, totaal enkelvoudig onverzadigd 45.652 g
.... 16:1 ongedifferentieerd 0.116 g
.... 18:1 ongedifferentieerd 45.405 g
.... 20:1 0.131 g
Vetzuren, totaal meervoudig onverzadigd 7.92 g
.... 18:2 ongedifferentieerd 7.833 g
.... 18:3 ongedifferentieerd 0.087 g
Phytosterol 96 mg
Stigmasterol 1 mg
Campesterol 6 mg
Beta-sitosterol 89 mg
Tryptophaan 0.193 g
Threonine 0.497 g
Isoleucine 0.545 g
Leucine 1.063 g
Lysine 0.42 g
Methionine 0.221 g
Cystine 0.277 g
Phenylalanine 0.663 g
Tyrosine 0.362 g
Valine 0.701 g
Arginine 2.211 g
Histidine 0.432 g
Alanine 0.73 g
Aspartinezuur 1.679 g
Glutaminezuur 3.71 g
Glycine 0.724 g
Proline 0.561 g
Serine 0.735 g
Caroteen, beta 11 mcg
Caroteen, alpha 3 mcg
Luteďne + zeaxanthine 92 mcg

Hazelnoten worden meestal uit Turkije geďmporteerd.                 
Deze noten bewaart u het beste in de dop; zo kan u ze het langst bewaren.   U kunt het beste de dop verwijderen voor ze gevoerd worden omdat deze toch net iets te veel zijn voor onze kleinere Poicephalus soorten. Bewaar de noten op een droge plaats.

 

top                               Macadamia noten.

                                     
Zeer vette noot, bevat omega 3 + 6 vetzuren. Geschikt voor de middelgrote en grote soorten kromsnavels. Ook te gebruiken om uw vogels op een gezonde mannier aan te laten komen. Brengt het cholesterolgehalte omlaag.


 Macadamianoten, per 35 g * (1000 µg = 1 mg. = 0,001 g.)

Mineralen

3 g. eiwit (eiwitkwaliteit 33%)
5 g. koolhydraten
27 g. vet
36 mg. omega-3 (72 mg gamma- en alfa-LNA)
1 µg. selenium

1,4 mg. mangaan

265 µg. koper

455 µg. zink

129 mg. kalium

2 mg. natrium

66 mg. fosfor

1,3 mg. ijzer

46 mg. magnesium

30 mg. calcium

Vitamine
189 µg. vitamine E activiteit 
418 µg. vitamine B1
57 µg. vitamine B2
866 µg. vitamine B3
265 µg. vitamine B5
96 µg. vitamine B6
4 µg. vitamine B9

 

Macadamia noten bevatten zelfs nog iets meer vet dan paranoten, en zijn derhalve ideaal om met fruit te combineren, daar deze vetten je bloedsuikerspiegel stabiliseren.Net als paranoten zijn macadamia noten niet gemakkelijk te kraken, maar je hebt er speciale notenkrakers voor waarbij het wel gemakkelijk gaat (een soort 'bankschroef' systeem). Je kunt ze kopen bij de meeste noten-speciaalzaken.

 

 

 

top                paranoten.

 

 

In het Engels en Amerikaans heten paranoten “Brazil nuts”, en ze komen dan ook inderdaad meestal uit Brazilië. Wij noemen ze paranoten omdat ze, nog specifieker, vooral uit de Braziliaanse provincie Para vandaan komen. Er zijn ook paranoten afkomstig van de regenwouden in Bolivia en Peru. Paranootbomen zijn extreem groot; 30 tot 50 meter hoog, en staan verspreid in de regenwouden. De noten hebben het formaat van een kokosnoot en daarin zitten 10 zaden. Dat zijn de paranoten in de dop zoals wij ze kennen.


Als je paranoten eet, vergroot je daarmee de economische waarde van de regenwouden, wat het kappen van deze wouden enigszins tegenhoudt. Tot nu toe is de vraag naar paranoten veel lager dan het aanbod, waardoor de indianen die deze noten verzamelen nauwelijks betaald krijgen. Zou de vraag sterk stijgen, dan zouden de indianen meer betaald krijgen, waardoor ze sterker gestimuleerd zouden worden om de regenwouden tegen het kappen te beschermen. Paranoten zijn rijk aan vitamines; zo bevatten ze extreem veel vitamine B1, maar ook aan mineralen, zoals met name selenium. Belangrijker nog is dat de eiwitten in paranoten kwalitatief de beste ter wereld zijn; zelfs veel beter dan bijvoorbeeld de eiwitten in rundvlees en vis. 

Als je het hebt over noten-zonder-dop, zoals die in de winkel liggen, dan zijn paranoten eigenlijk de saaiste, waarschijnlijk omdat ze niet gebrand worden (in tegenstelling tot bijvoorbeeld pinda’s, pistachio’s en cashewnoten). Maar als we het over rauwe noten hebben, dan zijn paranoten ineens de lekkerste, wat komt doordat ze veel (alleen maar gezonde) vetten bevatten (alleen macadamia noten bevatten meer vet) en juist weinig vezels en looizuur. Paranoten hebben een beetje kokosnootachtige smaak.Verse paranoten zijn (onder het bruine schilletje) ivoorwit van kleur. Zijn ze geel van kleur, dan zijn ze te oud en smaken ze ranzig. Weet je het niet zeker, bijt dan een klein stukje af, en let goed op de nasmaak; is de noot niet vers genoeg meer, dan zal je dat zeker proeven (vies!). Voer oude noten nooit aan je vogels.

 

Externe info over "Brazil nuts"

© 2005 Copyright Artists Cooperative Groove Union U.S,A
Paranoten, per 35 g **.  (1000 µg = 1 mg. = 0,001 g.)

Mineralen
5 g. eiwit (eiwitkwaliteit 91%**, 86%*)
46 mg. calcium
23 g. vet (12 mg gamma- en alfa-LNA *)
56 mg.magnesium
1 g.koolhydraten
1 mg.ijzer
1 mg.zink
36 µg.selenium

35 µg.chroom

455 µg.koper

210 µg.mangaan

235 mg. fosfor

225 mg.kalium

 

Vitamine
3 mg.vitamine E activiteit
350 µg.vitamine B1
12 µg.vitamine B2
70 µg.vitamine B3
80 µg.vitamine B5
38 µg. vitamine B6
14 µg. vitamine B9
 

* USDA databank op het internet
 
** Souci, Fachmann, Kraut; Food Composition And Nutrition Tabels
Medpharm Scientific Publishers Stuttgart

 

 

 

 top                  pinda,

 een vreemde eend in de bijt.

 

 


 

Eigenlijk is de pinda een vreemde eend in de bijt omdat pinda's geen noten zijn, maar tot de familie van de peulvruchten (Leguminosae) behoren. Andere peulvruchten zijn o.a: doperwten, bonen en linzen. In het Engels wordt gesproken van: "the nut that's really a bean", wat betekent: “de noot die eigenlijk een boon is”.

De pinda is eigenlijk de kiem van de pindaplant die onder de grond groeit. Het is dus een algemene misvatting dat pinda's aan een boom groeien net als andere ‘noten'. De plantkundige naam voor de pinda is Arachis hypogaea, wat op sommige etiketten vermeld zal staan. In Engeland worden pinda's soms ook ‘groundnuts' of ‘monkey nuts' genoemd. In het Nederlands wordt ook wel eens van ‘aardnoten' of ‘apenootjes' gesproken.

De pinda bevat onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor onze gezondheid. Aardnoten bevatten naast 45 tot 50 % vet ook 25 % eiwit, maar slechts weinig koolhydraten.

Echter pinda's worden ook geassocieerd met giftige aflatoxinen en allergische reacties.

In allerlei noten (bijvoorbeeld pinda's, pistachenoten), vijgen en maďs kunnen aflatoxinen voorkomen. Aflatoxinen behoren tot de mycotoxinen, ook wel schimmelgif genoemd.

Aflatoxinen

spergillus flavus is een saprotroof levende deuteromyceet, die o.a. op producten als pinda's, noten en granen kan voorkomen. Deze schimmel scheidt een aflatoxine af, een secundair stofwisselingsproduct, dat een sterke carginogene werking heeft. Dit is de reden dat er een strenge controle is op het voorkomen van aflatoxine in deze voedingsmiddelen en afgeleiden daarvan (pindakaas!).

Pinda’s 
Over de pinda kunnen we zeggen dat een voer dat pinda’s als bestanddeel heeft niet serieus kan worden genomen. Al sinds de jaren zeventig is bekend dat pinda’s zeer slecht zijn voor papegaaien. Ten eerste omdat het teveel calorieën bevat waardoor papegaaien zeer snel een overgewicht ontwikkelen. Ten tweede omdat pinda’s nogal eens begroeid zijn met een schimmel die het giftige aflatoxine produceert. Dit gif wordt opgestapeld in de lever van de vogel en is in kleine hoeveelheden al schadelijk en in grote hoeveelheden dodelijk. Eenmaal in het lichaam aanwezig zal dit gif niet meer uit het lichaam verwijderd kunnen worden. Dat pinda’s nog steeds als papegaaienvoer worden verkocht, komt vooral door het vastgeroeste idee dat apen en papegaaien pinda’s eten. Ondanks waarschuwingsbordjes kampen alle dierentuinen nog dagelijks met mensen die de bordjes negeren. Gewapend met een zakje pinda’s of brood worden de dieren onbewust vergiftigd en worden de zorgvuldig uitgestippelde diëten uit evenwicht gebracht. Geen pinda’s dus.
 

                                                                 top


     ===================================================================

                         

top              Pecannoten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pecannoten (Carya pecan) komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De smaak is zoet en hij is in vieren gedeeld ,hij lijkt hierdoor veel op de walnoot. De pecannoot is zeer populair in Noord-Amerika. Noten zijn een goede bron van B-vitamines en lysine-arme eiwitten en is tevens een goede bron van zink. Daarnaast hebben ze een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Als je ze in de dop koopt en ze op een droge en koele plaats bewaart, kan je ze 6 maanden bewaren. De gepelde noten, in een luchtdichte verpakking, blijven in de koelkast 9 maanden goed.


Pecannoten bevatten:   Per 100gr

2966 KJ Energie
709 kcal
9,1 gr. Eiwitten
3 gr. Voedingsvezels
12 gr. Koolhydraten  -waarvan  5 gr. suikers
71 gr. Vetten -waarvan 6,8 gr. verzadigd vet. -waarvan 64,0 gr. onverzadigd vet.

0,00 gr. Natrium
140 mg Magnesium
290 mg Fosfor
0,9 mg Vitamine B1

 

top

 


================================================================

De cashewnoot

 

De cashewnoot (ook wel bombaynoot genoemd) is een populaire nootsoort en komt oorspronkelijk uit Brazilië. Opvallend genoeg brachten Portugese ontdekkingsreizigers die de cashewnoten hadden ontdekt, de boom eerst naar andere landen. Tegenwoordig is de cashewboom te vinden in Mozambique, Tanzania, Kenia, India en Brazilië.

Cashewappels

De cashewappel groeit aan een tropische boom van ongeveer 12 tot 15 meter hoog. De uiteindelijke cashewnoot groeit aan de cashewappel. Aan één cashewappel groeien soms meerdere cashewnoten. Overigens is de cashewappel, die van de kleur geel tot rood kan variëren, ook eetbaar. Er kan ook cashewsap van worden gemaakt.
 


Intensieve bewerking

De cashewnoot vergt een zeer intensieve bewerking. Allereerst wordt de cashewnoot in de dop gebrand zodat de bast makkelijker kan worden gekraakt. Vervolgens wordt de bast gekraakt; dit gebeurt in sommige landen nog met de hand. Uiteindelijk blijft de noot over, die echter nog een vlies bevat .
Door de noot kort te blancheren komt dit vlies los en word dan met de hand verwijderd . Dit is een van de redenen waarom de cashewnoot relatief duur is. De kern is rauw nog giftig, maar na verhitting (blancheren) is het smakelijk, voedzaam en bevat 45% vet en 20% eiwit. Het heeft een nootachtige, vrij zachte consistentie en een zoete smaak.


Gezondheid

De cashewnoten uit tropische gebieden bevatten meer selenium dan Europese of Noord-Amerikaanse cashewnoten. Dit komt door de bodem waarop ze groeien. Cashewnoten zijn een rijke bron van magnesium en fosfor. Magnesium is belangrijk voor sterke botten en de werking van enzymen. Cashewnoten bevatten ook ijzer. IJzer vormt een belangrijk deel van hemoglobine, een essentieel deel van rode bloedlichaampjes. Rode bloedlichaampjes vervoeren zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam.
 

 

 

 

top

 


================================================================

top   Voedingswaarden van verschillende soorten noten ;

Voedingsmiddel  Energie  Eiwit Vet-totaal  Verzadigde  Trans    Enkelvoudig    meervoudig   Linolzuur
                                                 vetzuren  vetzuren  onverzadigde  onverzadigde            

                   (kcal)    (g)       (g)           (g)       (g)           (g)            (g)           (g)

Amandelen gepeld 591    19,0     55,0         4,3      0,0          37,6          10,3         10,0

Cashewnoten      623     19,0     51,0        10,1     0,0            0,2           8,7          8,5


Walnoten          702    15,0     67,8         5,0      0,0           13,3         46,1         37,4

Hazelnoot         701     14,0     69,0         4,9      0,0           53,4          7,2          7,1

Pinda's            629     28,5     51,6         9,1      0,0           23,9         15,9        15,8

Pecannoten(droog) 691      9,2     70,1         5,6      0,0           43,7        17,4         16,6

 

 

===========================//============================

top                       Kiemzaden

 


 
is een mengsel van postduivenzaad en tortelduivenzaad.

WAT ZIJN KIEMEN?

Kiemen zijn spruiten (uitlopers) van zaden, die door warmte en water voortkomen uit de kiem in het zaad. Deze spruiten bevinden zich in het prille stadium dat ligt tussen het zaad en de jonge plant. Dit is het meest vitale stadium; de benodigde voeding wordt nog uit het zaad gehaald, en omgezet in waardevolle voedingsstoffen die voor mens en dier gemakkelijk opneembaar zijn.
Na dit stadium (maar dan spreken we al niet meer van kiemen) zullen zich worteltjes gaan vormen om op zoek te gaan naar externe voeding, en zijn het feitelijk jonge plantjes.

Een ongelooflijke bron van mineralen en vitaminen. Een eenvoudige manier om het hele jaar binnenshuis levend en hoogwaardig voedsel te laten groeien.
Hippocrates sprak vele eeuwen geleden volgende wijze worden: "Laat uw voedsel uw medicijn zijn". Deze uitspraak is zeker van toepassing op de levenskrachtige
voeding die in kiemen schuilt.

De voedingswaarde van gekiemde zaadjes ligt 100 tot 300 % hoger dan die van andere voedingsmiddelen. Ze bevatten een uitzonderlijk hoog gehalte aan vitaminen, aminozuren, enzymen, plantaardige hormonen die de vitaliteit van de cellen versterken en hen een voortdurende heropbouw verzekeren.
Het vitamine C- en A-gehalte kan tijdens het kiemproces met 300 tot 500 % toenemen.
De kiemen zorgen ook voor vitale energie. De meeste gekiemde zaadjes proeven ook redelijk zoet. Het zetmeel is overgegaan in suiker. Bij sommige kiemen ligt de suikerkwaliteit dicht bij fruit.

De granen en zaden moeten zoveel mogelijk van biologische kwaliteit zijn omdat ze dan de meeste levenskracht en kiemkracht bezitten. Niet biologische zaden kunnen ontsmettingsstoffen bevatten.

Hoe succesvol kiemen?

Mooie kiemen kweken is echt niet moeilijk.
Neem per kiemschaal niet meer zaden dan dat je dagelijks opvoert . De zaden moeten eerst voorkiemen(weken) om ze zacht te maken waardoor hun bescherming loskomt en er water binnenloopt. De voorkiem tijden verschillen van zaadsoort tot zaadsoort, maar met gemengde zaden kan 24 uur aangehouden worden. Na het voorkiemen begint het kiemen. Ook hier zijn de tijden verschillend als er meerdere soorten zaden gebruikt worden maar ook hier kan 24 uur aangehouden worden. Tijdens het kiemen moeten de zaden minstens twee maal per dag met zuiver water gespoeld worden. Het is erg belangrijk om hygiënisch te werken. De meeste voedingswaarde wordt verkregen uit zaad met kiemen van 1 ŕ 2 mm. lengte. Hoe lang de kiem is na 24 uur hangt af van de temperatuur waarin er gekiemd word.

Pure bronnen van vitaminen en mineralen waarvan we de "grootste vruchten" plukken net na de oogst. Het kiemproces is het moment waarop de plant de meest vitale energie ontwikkelt. Een interessante troef het hele jaar door.

Welke zaden;
Bijna alle zaden zijn hiervoor geschikt,behalve de giftige zaden van de nachtschades.   (zie fruit & groenten)


Een zelfde mengsel op verschillende temperaturen gekiemd.

Hoe lang de kiem is na het kiemen hangt af van de temperatuur waarin er gekiemd word. Bovenstaande afbeelding toont kiemzaden welke bij verschillende omgevingstemperaturen gekiemd zijn. Duidelijk is het verschil in kiemlengte te zien.

 

 

Het kiemproces (vertaalde samenvatting uit “Der Stieglitz”)
 

           Het droge zaad bestaat aan de buitenkant uit een hard chitine-achtige omhulsel met aan de binnenkant een embryo, het fundament van de toekomstige plant. Het embryo bevindt zich in rustfase. Het is wachten op gunstige omstandigheden om aan het kiemen te beginnen. Het embryo moet onafhankelijk van de moederplant kunnen overleven. Daartoe is het met een aantal voedingsstoffen uitgerust, waaronder zetmeel, eiwit en vet. De rustfase kan lang duren: één of meerdere jaren. Maar zelden langer dan 5 ŕ 6 jaar. Hierna vergaan de voedingsstoffen en sterft het embryo af.   Zodra het zaad de ideale situatie bereikt en gaat kiemen, begint een serie van complexe fysiologische processen, die door een juiste temperatuur, water en de hoeveelheid zuurstof geactiveerd worden. Het kiemen is van zowel uiterlijke factoren (water, temperatuur en zuurstof) alsook van innerlijke factoren (rijpheid en vitaliteit) afhankelijk. Het kiemproces begint met de wateropname. In deze fase wordt hoofdzakelijk door proteďne, zetmeel en cellulose van de gedroogde cellen, een groot aantal waterstofmoleculen opgenomen. Samen met het water worden minerale ionen voor de stofwisseling opgenomen.

Net gekiemd zaadje van een tomaat, bekeken in bevroren staat met een Scanning Electronen Microscoop. Duidelijk zichtbaar is het worteltje (kiem) dat door de omringende lagen van het zaad is gebroken. Foto: Adriaan van Aelst, Wageningen Universiteit.
 

De omhulling begint te barsten. Tegelijkertijd begint het embryo te groeien, doordat het de reservestoffen verbruikt. Daar waar de schaal openbarst ontstaat bijna altijd de wortel met de absorberende wortelhaartjes. Hij groeit op tot de primaire wortel en verankert zich in de bodem. De reservestoffen voeden het plantje in wording, totdat het zelf door de wortels in staat is de mineralen op te nemen en kooldioxide van de lucht om te zetten. Het stadium van gekiemd zaad zoals wij dat bedoelen is dan reeds lang gepasseerd.


WAAROM KIEMEN?
•De voedingswaarden blijven (omdat het een 'levend' product betreft) behouden tot aan het moment van de consumptie.
•Met kiemen heeft men een groente die op het meest vitale moment van de groei genuttigd wordt. Bovendien wordt het in z'n geheel geconsumeerd, dit in tegenstelling tot volwassen groenten waarvan vaak slechts een deel wordt gegeten.
•Omdat de kiem zich nog in een pril stadium van zijn ontwikkeling tot plant/groente bevindt, heeft het nog geen kans gehad om ziekten en/of vraat op te doen.
•Bepaalde soorten kiemen bevatten een hoge concentratie aan waardevolle stoffen. Een heel goed voorbeeld hiervan zijn de kiemen van de koolachtigen (brassicaceae). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze kiemen 20 tot 50 maal zoveel glucosinolaten bevatten als de volwassen groenten hiervan. Glucosinolaten zijn stoffen die een rol spelen in het voorkomen van kanker, en hart- en vaatziekten. Mede om deze reden zijn er broccolikiemen en brassicamix op de markt gebracht.
•Kiemen bevatten waardevolle mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Doordat deze in kiemen vaak gekoppeld zijn aan aminozuren, ontstaan verbindingen die de spijsvertering veel gemakkelijker aan kan dan de mineralen in volwassen groenten. Kortom; de in het zaad aanwezige enzymen, mineralen, vitaminen en sporenelementen nemen tijdens het kiemproces óf sterk toe, óf worden in een voor ons lichaam beter opneembare vorm omgezet.
•De meeste soorten kiemen zijn verrassend lekker.

Kiemen dienen gekoeld (max. 7°C) te worden bewaard! Eenmaal aangebroken, ervoor zorgen dat het bakje weer afgesloten wordt om uitdroging te voorkomen. Echter niet luchtdicht want de kiemen moeten kunnen blijven ‘ademen’.

Voedingswaarde van gekiemd zaad

Gedurende het kiemen worden de “potentiële” voedingsstoffen van het zaad geactiveerd en neemt de voedingswaarde enorm toe. Reeds na 24 uur kiemen verandert het zetmeel in eenvoudige koolhydraten (suiker), die sneller opgenomen worden en licht verteerbaar zijn.

Het vet vormt organische verbindingen, inleiders tot vitamine D. De mineraalzouten worden door het organisme beter opgenomen en nemen toe (algemene ijzertoename, verdubbeling van calcium, fosfor, magnesium en koper). Het caroteengehalte verdubbelt. Vitamine B2 neemt enorm toe tot 400%. Vitamine B5 en B6 verdubbelen. Vitamine C, in zaad heel weinig aanwezig, neemt opmerkelijk toe en overtreft zelfs procentueel de citrusvruchten. Er ontstaat zelfs iets dat normaal niet in planten aanwezig is, namelijk vitamine B12.

Een verder effect van het kiemen is de merkbare toename van eiwit (meer dan 20%), dat in aminozuren wordt opgeslagen en zodoende sneller opgenomen kan worden.

Peulvruchten;
Bij het kiemen van peulvruchten moet men erom denken dat deze veel fytinezuur bevatten. Fytinezuur is een stof die zich bindt met mineralen en sporenelementen zoals calcium, zink en ijzer. Teveel fytinezuur zorgt dus voor een kalkgebrek en men moet dus oppassen met gekiemde peulvruchten zoals erwten en bonen. Als er veel peulvruchten aan onze vogels gevoerd worden is het raadzaam om extra calcium bij te voeren.
 

 

TEST ZELF JE VOERZADEN , VERS OF ROMMEL !!

 

De kwaliteit van sommige merk vogelzaden laat dikwijls te wensen over.
Ik heb het dan nog niet over de mengverhouding maar over de versheid van de gebruikte zaden.
Dit kunnen we onze vogels niet aandoen, ze verdienen de beste zaden die we kunnen vinden.

Om erachter te komen of jou zaadmengsel vers is, kun je dit zelf eenvoudig testen.

Het controleren van de kwaliteit/versheid van uw zaden:

• Probeer uw zaden eens te kiemen, laagje water in een bakje met hierin een handvol zaden,  24 uur op kamertemperatuur wegzetten, indien 80% van uw zaad kiemt heeft u verse zaden.

• Bij vervuiling en eventueel toegevoegde oliën: Kook gedurende 5 min uw zaden, hoe dikker en bruiner de schuimlaag hoe onhygiënischer uw zaden. Ga op zoek naar een beter merk.

 

 

Heeft u nog tips of aanvullingen, mail mij even ik ben u er dankbaar voor.

 

top