<-
fruit & groente
<- home
Noten
Cedernoot,
Oliepalm(palmnoot),
Walnoot, Kokosnoot,
Amandelnoot,
Hazelnoot,
Macadamianoot,
Paranoot,
Pinda,
Pecannoten,
Cashewnoot ,
Kiemzaden
Test zelf je zaden, vers
of rommel.
top
De Cedernoot
Pinyonpijnboom - Mexicaanse Pinyon
(Pinus cembroides)
Is
een prima vervanger van de pindanoot. Alleen de kleinere soorten papegaaien hebben wel moeite met het openbreken
van deze
nootjes, maar als ze éénmaal weten wat er in de dop zit geven ze het niet
op en zullen ze deze open krijgen. Een goed tijdverdrijf dus en nog gezond
ook.
Gedetailleerde Voedingwaarde van de Pinyon Pinenuts per 100 gram
Water, gr.
5.9 Energiek
cal. 629 Energie kj.
2632 Proteďne - eiwit, gr.
11.5 Vetten
gr. 60.9
Lipiden vetzuren Verzadigd vet gr. 9.37
koolhydraten, gr. 19.3 vezel
gr. 10.7 As
gr. 2.2 |
Minerale Calcium, Ca
mg 8 Ijzer, Fe
mg 3 Magnesium, Mg
mg 234 Fosfor, P
mg 35 Kalium, K
mg 628 Natrium, Na
mg 72 Zink, Zn
mg 4.2 Koper, Cu
mg 1 Mangaan, Mn
mg 4.3 |
Vitamine Vitamine C,
mg 2.0 vitamine B1
mg 1.2 vitamine B2
mg 0.2 Nicotinezuur
mg 4.3 Pantothenic zure
mg 0.2 Vitamine B-6
mg 0.1 Foliumzuur mcg
57.8 Vitamine A, IU IU 29 Vitamine A, RE mcg
3 |
top
==============//=============
top
Oliepalm (Elaeis
guineensis)
De oliepalm door vele palmnoot genoemd.
De palmnoot is vanwege zijn hoge
voedingswaarde uitsteken geschikt om dagelijks aan
het menu van uw papegaai toe te voegen. Het
oranjekleurige vruchtvlees is rijk aan provitamine A, vezels, olie,
eiwitten, pectine, suiker en minerale zouten.
Grijze roodstaarten eten zaden,
noten, bessen, en fruit, maar in het bijzonder het fruit van de oliepalm.
waarde, per 100 gram eetbaar
gedeelte: |
Oil
palm fruit
|
Palm
oil |
Water (%)
Calorieën
Eiwit (%)
Vetten (%)
Koolhydraten (%)
Ruwe Vezel (%)
Vitamine A
Thiamine, B1
Riboflavine, B2
Niacine, B3
Vitamin C
Calcium
Fosfor
Ijzer
Natrium
Kalium |
26
540
1.9
58.4
12.5
3.2
3.5
13.3
5.6
7.0
26.7
10.3
5.9
45
2.4
5.3
|
0.5
878
0
99.1
0.4
0
2.3
2.0
Trace
----
----
0.9
1.0
55
----
---- |
top
Walnoot.
Walnoten,
de
hieruit gewonnen olie reinigt de lymfe en is zenuwsterkend.
Papegaaien zijn razend op deze noten.
Zorg altijd dat u schone noten aan
de vogels geeft, als de bast van de noot niet goed gereinigd is komen er al
snel schimmels op te groeien.
Ik breek
voor het voeren elke noot open om te kijken of de inhoud nog goed is.
Verse
walnoten uit eigen tuin hebben meestal een vuile barst. Om
schimmels te voor komen haal ik de noten uit hun barst en
droog de inhoud in de oven . 45min. op 80 graden. Je hebt
dan gepelde, droge noten welke mits goed verpakt, heel de
winter gevoerd kunnen worden.
Voedingswaarde per 100 gram;
Energie 2885 kJ
699 kcal
eiwit
15.0 g
Koolhydraten 9.0 g
wv. suikers
4.0 g
vetten
66.0 g
wv. verzadigd 8.0 g
wv. enkelv. ov. 12.0 g
wv. meerv. ov. 46.0 g
Vezels
5.0 g
Natrium
6.0 mg
|
Calcium
90.0 mg 11.0%
Magnesium
150.0 mg 40.0%
Fosfor
370.0 mg 53.0%
IJzer
2.6 mg 19.0%
Zink
2.8 mg 28.0%
|
Vitamine B1
0.3 mg 27.0%
Vitamine B2
0.0 mg 0.0%
Vitamine B3
1.0 mg 6.0%
Vitamine E
1.0 mg 8.0%
Foliumzuur
78.0 mcg 39.0%
|
** Souci, Fachmann, Kraut;
Food Composition And
Nutrition Tabels
Medpharm Scientific
Publishers Stuttgart
© 2005 Copyright Artists Cooperative Groove Union U.A.
verse walnoot met schil en barst.
top
Kokosnoot.
Kokos,
bevat veel vezels en koolhydraten.
Uitstekend
geschikt voor zowel kleine als grote papegaaisoorten.
Kokosnoot,
50 g. (1000 µg = 1 mg. =
0,001 g.)
Voedingsstoffen
2 g. eiwit (32% eiwitkwaliteit)
18 g. vet (geen omega-3)
mineralen
2 g. koolhydraten
10 mg. calcium 20 mg. magnesium 0,1 mg. ijzer
390 µg. zink 17 mg. natrium
190 mg. kalium
61 mg. chloor 45 mg. fosfor 65 µg. mangaan
15 µg. foliumzuur 12 µg. molybdeen
405 µg. selenium
vitaminen
360 µg. vitamine E activiteit
30 µg. vitamine B1 0,4 µg. vitamine B2
190 µg. vitamine B3
100 µg. vitamine B5 30 µg. vitamine B6
top
Amandelnoot,
(Prunus dulcis)
De amandel is het zaad van de amandelboom(Prunus dulcis). Amandelen
worden in Augustus geoogst. De buitenkant van de 'pit' van deze steenvrucht wordt gekraakt; het vlies wordt verwijderd door de amandel kort
te blancheren. Ruim 80 procent van de amandelen komt uit
Californië. Ook Spanje heeft een grote productie van zoete amandelen; met name de Jordan- en Valencia-amandelen
komen daar vandaan.
Voedingswaarde per 100 gr.
Vet 55 g
EV onverzadigd 37,6 g
MV onverzadigd 10,3 g
verzadigd 4 g
Eiwit 19 g
Koolhydraten 5,0 g
waarvan suiker 2,0 g
toegevoegd suiker 0,000 g
Zout 0,0 g
Voedingsvezel 14,3 g
Energiewaarde in KJ 2443 KJ
Energiewaarde in Kcal 591 Kcal
Amandelnoten zijn rijk aan calcium, fosfor en
vit.E (240mg/100gr) Een gezond en gelieft tijdverdrijf voor uw kromsnavels. Eén van de oplossingen voor als uw vogels te weinig proteíne binnen krijgen.
Met 150 gr vezels per kilo, draagt de amandelnoot bij tot de goede werking van de ingewanden.De bevatte vetten in amandelen ten bedrage van
53 % zijn vooral samengesteld door vette mono en poly onverzadigde zuren. Ze bezitten eveneens een uitzonderlijke rijkdom in vitamine E (240 mg/100 gr), welke door haar anti-oxydante werking de veroudering van de
cellen tegengaat .Amandelen bezitten een goed verteerbaar eiwit en bestaan voor circa 60% uit amandelolie. Ook het gehalte aan mineralen is heel waardevol:
vooral de kali- en kalkzouten, verder zijn ze rijk aan magnesium, het anti-stress mineraal. Als laatste wil ik toch de fosfaten niet vergeten
te noemen die zo belangrijk zijn voor de zenuwen.
Er zijn twee soorten amandelen: zoete en bittere. Amandelen bevatten
daarnaast sporen van
blauwzuur (waterstofcyanide).
Bittere amandelen bevatten amygdaline, dat in het spijsverteringssysteem wordt
omgezet in cyanide. Hoe bitterder ze smaken,
hoe giftiger ze zijn. Verschijnselen die kunnen optreden na het eten van 40 á 50 bittere amandelen zijn: opwinding, hoofdpijn,
duizeligheid, spiersamentrekkingen, ademhalingsstoornissen en plotselinge dood. Voor onze papegaaien ligt dit aantal stukken lager,dus alleen
de zoete zijn goed om te voeren.
top
De Hazelnoot
De hazelnoot bevat veel plantaardige eiwitten, onverzadigde vetzuren, vitaminen en mineralen. Hazelnoten bevatten alle
essentiële aminozuren.
Voedingswaarde per 100 gram Noten, hazelnoten
Vitamine A (IU) 20 IU
Vitamine A (RAE) 1 mcg_RAE
Vitamine B-6 0.563 mg
Vitamine C, totaal
ascorbinezuur 6.3 mg
Vitamine E (alpha-tocopherol)
15.03 mg
Vitamine K (phylloquinone) 14.2 mcg
Water 5.31 g Energie 628 kcal
Energie 2629 kj Proteďne 14.95 g
Totaal Vet 60.75 g As 2.29 g
Koolhydraten 16.7 g Vezels, totaal 9.7 g
Suikers, totaal 4.34 g
.... Sucrose 4.2 g .... Glucose (dextrose) 0.07 g .... Fructose 0.07 g
Zetmeel 0.48 g Calcium (Ca) 114 mg
Ijzer (Fe) 4.7 mg
Magnesium (Mg) 163 mg
Fosfor (P) 290 mg Kalium (K) 680 mg
Zink (Zn) 2.45 mg Koper (Cu) 1.725 mg
Mangaan (Mn) 6.175 mg Selenium (Se) 2.4 mcg
Thiamine 0.643 mg Riboflavine 0.113 mg
Niacine 1.8 mg Pantotheninezuur 0.918 mg
Folate, totaal 113 mcg Folaat, voeding 113 mcg
Folaat, DFE 113 mcg_DFE Choline, totaal 45.6 mg
Betaine 0.4 mg Tocopherol, beta 0.33 mg
Vetzuren, totaal verzadigd 4.464 g
.... 16:0 3.097 g .... 18:0 1.265 g
.... 20:0 0.102 g Vetzuren, totaal enkelvoudig onverzadigd 45.652 g
.... 16:1 ongedifferentieerd 0.116 g
.... 18:1 ongedifferentieerd 45.405 g
.... 20:1 0.131 g Vetzuren, totaal meervoudig onverzadigd 7.92 g
.... 18:2 ongedifferentieerd 7.833 g
.... 18:3 ongedifferentieerd 0.087 g
Phytosterol 96 mg Stigmasterol 1 mg
Campesterol 6 mg Beta-sitosterol 89 mg
Tryptophaan 0.193 g Threonine 0.497 g
Isoleucine 0.545 g Leucine 1.063 g
Lysine 0.42 g Methionine 0.221 g Cystine 0.277 g
Phenylalanine 0.663 g Tyrosine 0.362 g
Valine 0.701 g Arginine 2.211 g Histidine 0.432 g
Alanine 0.73 g Aspartinezuur 1.679 g
Glutaminezuur 3.71 g
Glycine 0.724 g Proline 0.561 g Serine 0.735 g Caroteen, beta 11 mcg
Caroteen, alpha 3 mcg Luteďne + zeaxanthine 92 mcg
Hazelnoten worden
meestal uit Turkije geďmporteerd.
Deze noten bewaart u het beste in de dop; zo kan u ze het langst
bewaren. U kunt het beste de dop verwijderen
voor ze gevoerd worden omdat deze toch net iets te veel zijn voor onze
kleinere Poicephalus soorten. Bewaar de noten op een droge plaats.
top
Macadamia
noten.
Zeer vette noot, bevat omega 3 + 6 vetzuren. Geschikt voor de middelgrote en
grote soorten kromsnavels. Ook te gebruiken om uw vogels op een gezonde
mannier aan te laten komen. Brengt het cholesterolgehalte omlaag.
Macadamianoten, per 35 g * (1000 µg = 1 mg. = 0,001 g.)
Mineralen
3 g. eiwit (eiwitkwaliteit 33%) 5 g. koolhydraten 27 g. vet
36 mg. omega-3 (72 mg gamma- en alfa-LNA)
1 µg. selenium
1,4 mg. mangaan
265 µg. koper
455 µg. zink
129 mg. kalium
2 mg. natrium
66 mg. fosfor
1,3 mg. ijzer
46 mg. magnesium
30 mg. calcium
Vitamine 189 µg. vitamine E activiteit
418 µg. vitamine B1 57 µg. vitamine B2
866 µg. vitamine B3 265 µg. vitamine B5
96 µg. vitamine B6 4 µg. vitamine B9
Macadamia noten bevatten zelfs nog iets
meer vet dan paranoten, en zijn derhalve ideaal om met fruit te combineren,
daar deze vetten je bloedsuikerspiegel stabiliseren.Net als paranoten zijn macadamia noten
niet gemakkelijk te kraken, maar je hebt er speciale notenkrakers voor
waarbij het wel gemakkelijk gaat (een soort 'bankschroef' systeem). Je kunt
ze kopen bij de meeste noten-speciaalzaken.
top
paranoten.
In het Engels en Amerikaans heten
paranoten “Brazil nuts”, en ze komen dan ook inderdaad meestal uit Brazilië.
Wij noemen ze paranoten omdat ze, nog specifieker, vooral uit de
Braziliaanse provincie Para vandaan komen. Er zijn ook paranoten afkomstig
van de regenwouden in Bolivia en Peru. Paranootbomen zijn extreem groot; 30
tot 50 meter hoog, en staan verspreid in de regenwouden.
De noten hebben het formaat van
een kokosnoot en daarin zitten 10 zaden. Dat zijn de paranoten in de dop zoals wij ze kennen.
Als je paranoten eet, vergroot je
daarmee de economische waarde van de regenwouden, wat het kappen van deze
wouden enigszins tegenhoudt. Tot nu toe is de vraag naar paranoten veel
lager dan het aanbod, waardoor de indianen die deze noten verzamelen
nauwelijks betaald krijgen. Zou de vraag sterk stijgen, dan zouden de
indianen meer betaald krijgen, waardoor ze sterker gestimuleerd zouden
worden om de regenwouden tegen het kappen te beschermen.
Paranoten zijn rijk aan vitamines; zo bevatten ze extreem veel vitamine B1,
maar ook aan mineralen, zoals met name selenium. Belangrijker nog is dat de
eiwitten in paranoten kwalitatief de beste ter wereld zijn; zelfs veel beter
dan bijvoorbeeld de eiwitten in rundvlees en vis.
Als je het hebt over noten-zonder-dop,
zoals die in de winkel liggen, dan zijn paranoten eigenlijk de saaiste,
waarschijnlijk omdat ze niet gebrand worden (in tegenstelling tot
bijvoorbeeld pinda’s, pistachio’s en cashewnoten). Maar als we het over
rauwe noten hebben, dan zijn paranoten ineens de lekkerste, wat komt doordat
ze veel (alleen maar gezonde) vetten bevatten (alleen
macadamia noten
bevatten meer vet) en juist weinig vezels en looizuur. Paranoten hebben een
beetje kokosnootachtige smaak.Verse paranoten zijn (onder het bruine schilletje) ivoorwit van kleur. Zijn
ze geel van kleur, dan zijn ze te oud en smaken ze ranzig. Weet je het niet
zeker, bijt dan een klein stukje af, en let goed op de nasmaak; is de noot
niet vers genoeg meer, dan zal je dat zeker proeven (vies!). Voer oude noten
nooit aan je vogels.
Externe info
over
"Brazil nuts"
© 2005 Copyright Artists Cooperative Groove Union U.S,A
Paranoten, per 35 g **. (1000 µg = 1 mg. = 0,001 g.)
Mineralen 5 g. eiwit (eiwitkwaliteit 91%**, 86%*) 46 mg. calcium
23 g. vet (12 mg gamma- en alfa-LNA *)
56 mg.magnesium 1 g.koolhydraten 1 mg.ijzer
1 mg.zink 36 µg.selenium
35 µg.chroom
455 µg.koper
210 µg.mangaan
235 mg. fosfor
225 mg.kalium
Vitamine 3 mg.vitamine E activiteit 350 µg.vitamine B1 12 µg.vitamine B2 70 µg.vitamine B3 80 µg.vitamine B5 38 µg. vitamine B6 14 µg. vitamine B9
* USDA databank op het internet ** Souci, Fachmann, Kraut; Food Composition And Nutrition Tabels Medpharm Scientific Publishers Stuttgart
top
pinda,
een vreemde eend in de bijt.
Eigenlijk is de pinda een vreemde eend in de bijt omdat pinda's geen noten
zijn, maar tot de familie van de peulvruchten (Leguminosae)
behoren. Andere peulvruchten zijn o.a: doperwten, bonen en linzen. In het
Engels wordt gesproken van: "the nut that's really a bean", wat betekent:
“de noot die eigenlijk een boon is”.
De
pinda is eigenlijk de kiem van de pindaplant die onder de grond groeit. Het
is dus een algemene misvatting dat pinda's aan een boom groeien net als
andere ‘noten'. De plantkundige naam voor de pinda is Arachis hypogaea,
wat op sommige etiketten vermeld zal staan. In Engeland worden pinda's soms
ook ‘groundnuts' of ‘monkey nuts' genoemd. In het Nederlands wordt ook wel
eens van ‘aardnoten' of ‘apenootjes' gesproken.
De
pinda bevat onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor onze gezondheid. Aardnoten
bevatten naast 45 tot 50 % vet ook 25 % eiwit, maar slechts weinig
koolhydraten.
Echter pinda's worden ook geassocieerd met giftige aflatoxinen en
allergische reacties.
In
allerlei noten (bijvoorbeeld pinda's, pistachenoten), vijgen en maďs kunnen
aflatoxinen voorkomen. Aflatoxinen behoren tot de mycotoxinen, ook wel
schimmelgif genoemd.
spergillus flavus is een saprotroof levende
deuteromyceet, die o.a. op producten als pinda's, noten en granen kan
voorkomen. Deze schimmel scheidt een aflatoxine af, een secundair
stofwisselingsproduct, dat een sterke carginogene werking heeft. Dit is de
reden dat er een strenge controle is op het voorkomen van aflatoxine in deze
voedingsmiddelen en afgeleiden daarvan (pindakaas!).
Pinda’s
Over de pinda kunnen we zeggen dat een voer dat pinda’s als bestanddeel
heeft niet serieus kan worden genomen. Al sinds de jaren zeventig is bekend
dat pinda’s zeer slecht zijn voor papegaaien. Ten eerste omdat het teveel
calorieën bevat waardoor papegaaien zeer snel een overgewicht ontwikkelen.
Ten tweede omdat pinda’s nogal eens begroeid zijn met een schimmel die het
giftige aflatoxine produceert. Dit gif wordt opgestapeld in de lever van de
vogel en is in kleine hoeveelheden al schadelijk en in grote hoeveelheden
dodelijk. Eenmaal in het lichaam aanwezig zal dit gif niet meer uit het
lichaam verwijderd kunnen worden. Dat pinda’s nog steeds als papegaaienvoer
worden verkocht, komt vooral door het vastgeroeste idee dat apen en
papegaaien pinda’s eten. Ondanks waarschuwingsbordjes kampen alle
dierentuinen nog dagelijks met mensen die de bordjes negeren. Gewapend met
een zakje pinda’s of brood worden de dieren onbewust vergiftigd en worden de
zorgvuldig uitgestippelde diëten uit evenwicht gebracht. Geen pinda’s dus.
top
===================================================================
top
Pecannoten
Pecannoten (Carya pecan) komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De smaak is zoet
en hij is in vieren gedeeld ,hij lijkt hierdoor veel op de walnoot. De pecannoot is
zeer populair in Noord-Amerika. Noten zijn een goede bron van B-vitamines en
lysine-arme eiwitten en is tevens een goede
bron van zink. Daarnaast hebben ze een hoog gehalte aan onverzadigde
vetzuren. Als je ze in de dop koopt en ze op een droge en koele plaats
bewaart, kan je ze 6 maanden bewaren. De gepelde noten, in een luchtdichte
verpakking, blijven in de koelkast 9 maanden goed.
Pecannoten bevatten:
Per 100gr
2966 KJ Energie 709 kcal 9,1 gr. Eiwitten 3 gr. Voedingsvezels
12 gr. Koolhydraten
-waarvan 5 gr. suikers 71 gr. Vetten
-waarvan 6,8 gr. verzadigd vet.
-waarvan 64,0 gr. onverzadigd vet.
0,00 gr. Natrium 140 mg Magnesium 290 mg
Fosfor 0,9 mg Vitamine B1
top
================================================================
De cashewnoot
De cashewnoot (ook wel bombaynoot
genoemd) is een populaire nootsoort en komt oorspronkelijk
uit Brazilië. Opvallend genoeg brachten Portugese
ontdekkingsreizigers die de cashewnoten hadden ontdekt, de
boom eerst naar andere landen. Tegenwoordig is de cashewboom
te vinden in Mozambique, Tanzania, Kenia, India en Brazilië.
Cashewappels
De cashewappel groeit aan een tropische boom van ongeveer 12
tot 15 meter hoog. De uiteindelijke cashewnoot groeit aan de
cashewappel. Aan één cashewappel groeien soms meerdere
cashewnoten. Overigens is de cashewappel, die van de kleur
geel tot rood kan variëren, ook eetbaar. Er kan ook
cashewsap van worden gemaakt.
Intensieve bewerking
De cashewnoot vergt een zeer intensieve bewerking.
Allereerst wordt de cashewnoot in de dop gebrand zodat de
bast makkelijker kan worden gekraakt. Vervolgens wordt de
bast gekraakt; dit gebeurt in sommige landen nog met de
hand. Uiteindelijk blijft de noot over, die echter nog een
vlies bevat .
Door de noot kort te blancheren komt dit vlies los en word
dan met de hand verwijderd . Dit is een van de redenen
waarom de cashewnoot relatief duur is. De kern is rauw nog
giftig, maar na verhitting (blancheren) is het smakelijk,
voedzaam en bevat 45% vet en 20% eiwit. Het heeft een
nootachtige, vrij zachte consistentie en een zoete smaak.
Gezondheid
De cashewnoten uit tropische gebieden bevatten meer selenium
dan Europese of Noord-Amerikaanse cashewnoten. Dit komt door
de bodem waarop ze groeien. Cashewnoten zijn een rijke bron
van magnesium en fosfor. Magnesium is belangrijk voor sterke
botten en de werking van enzymen. Cashewnoten bevatten ook
ijzer. IJzer vormt een belangrijk deel van hemoglobine, een
essentieel deel van rode bloedlichaampjes. Rode
bloedlichaampjes vervoeren zuurstof van de longen naar de
rest van het lichaam.
top
================================================================
top Voedingswaarden van verschillende soorten
noten ;
Voedingsmiddel Energie Eiwit Vet-totaal Verzadigde Trans Enkelvoudig
meervoudig Linolzuur
vetzuren vetzuren onverzadigde onverzadigde
(kcal) (g)
(g) (g) (g)
(g) (g) (g)
Amandelen gepeld 591 19,0 55,0 4,3
0,0 37,6 10,3
10,0
Cashewnoten 623 19,0 51,0
10,1 0,0 0,2
8,7 8,5
Walnoten 702 15,0 67,8
5,0 0,0 13,3
46,1 37,4
Hazelnoot 701 14,0 69,0
4,9 0,0 53,4
7,2 7,1
Pinda's 629 28,5 51,6
9,1 0,0 23,9
15,9 15,8
Pecannoten(droog) 691 9,2 70,1 5,6
0,0 43,7 17,4
16,6
===========================//============================
top
Kiemzaden
is een mengsel van postduivenzaad en tortelduivenzaad.
WAT ZIJN KIEMEN?
Kiemen zijn spruiten (uitlopers) van zaden, die door warmte
en water voortkomen uit de kiem in het zaad. Deze spruiten
bevinden zich in het prille stadium dat ligt tussen het zaad
en de jonge plant. Dit is het meest vitale stadium; de
benodigde voeding wordt nog uit het zaad gehaald, en omgezet
in waardevolle voedingsstoffen die voor mens en dier
gemakkelijk opneembaar zijn.
Na dit stadium (maar dan spreken we al niet meer van kiemen)
zullen zich worteltjes gaan vormen om op zoek te gaan naar
externe voeding, en zijn het feitelijk jonge plantjes.
Een ongelooflijke bron van mineralen en vitaminen. Een eenvoudige manier om het hele jaar binnenshuis levend en hoogwaardig voedsel te
laten groeien. Hippocrates sprak vele eeuwen geleden volgende wijze worden: "Laat uw voedsel uw medicijn zijn". Deze uitspraak is zeker van toepassing
op de levenskrachtige
voeding die in kiemen
schuilt.
De voedingswaarde van gekiemde zaadjes ligt 100 tot 300 % hoger dan die van andere voedingsmiddelen. Ze
bevatten een uitzonderlijk hoog gehalte aan vitaminen, aminozuren, enzymen, plantaardige hormonen die de vitaliteit van de cellen
versterken en hen een voortdurende heropbouw verzekeren. Het vitamine C- en A-gehalte kan tijdens het kiemproces met 300 tot 500 % toenemen. De kiemen zorgen ook voor vitale energie. De meeste gekiemde zaadjes proeven ook redelijk zoet. Het zetmeel is overgegaan in suiker. Bij
sommige kiemen ligt de suikerkwaliteit dicht bij fruit.
De granen en zaden moeten zoveel mogelijk van biologische kwaliteit zijn omdat ze dan de meeste levenskracht en kiemkracht bezitten. Niet
biologische zaden kunnen ontsmettingsstoffen bevatten.
Hoe succesvol kiemen?
Mooie kiemen kweken is echt niet moeilijk.
Neem per kiemschaal niet meer zaden dan dat je dagelijks opvoert . De zaden moeten eerst voorkiemen(weken) om ze zacht te maken waardoor hun
bescherming loskomt en er water binnenloopt. De voorkiem tijden verschillen van zaadsoort tot zaadsoort, maar met gemengde zaden kan 24 uur
aangehouden worden. Na het voorkiemen begint het kiemen. Ook hier zijn de tijden verschillend als er meerdere soorten zaden gebruikt
worden maar ook hier kan 24 uur aangehouden worden. Tijdens het kiemen moeten de zaden minstens twee maal per dag met zuiver water
gespoeld worden. Het is erg belangrijk om hygiënisch te werken. De meeste voedingswaarde wordt verkregen uit zaad met kiemen van 1 ŕ 2
mm. lengte. Hoe lang de kiem is na 24 uur hangt af van de temperatuur
waarin er gekiemd word.
Pure bronnen van vitaminen en mineralen waarvan we de "grootste vruchten" plukken net na de oogst. Het kiemproces is het moment waarop de
plant de meest vitale energie ontwikkelt. Een interessante troef het hele jaar door.
Welke zaden;
Bijna alle zaden zijn hiervoor geschikt,behalve de giftige
zaden van de nachtschades. (zie fruit &
groenten)
Een zelfde mengsel op verschillende temperaturen
gekiemd.
Hoe lang de kiem is na het kiemen
hangt af van de temperatuur waarin er gekiemd word.
Bovenstaande afbeelding toont kiemzaden welke bij
verschillende omgevingstemperaturen gekiemd zijn.
Duidelijk is het verschil in kiemlengte te zien.
Het kiemproces (vertaalde samenvatting uit “Der Stieglitz”)
Het droge zaad bestaat aan de
buitenkant uit een hard chitine-achtige omhulsel met aan de binnenkant een embryo, het fundament van de toekomstige plant. Het embryo
bevindt zich in rustfase. Het is wachten op gunstige omstandigheden om aan het kiemen te beginnen. Het embryo moet onafhankelijk van de
moederplant kunnen overleven. Daartoe is het met een aantal voedingsstoffen uitgerust, waaronder zetmeel, eiwit en vet. De rustfase kan
lang duren: één of meerdere jaren. Maar zelden langer dan 5 ŕ 6 jaar. Hierna vergaan de voedingsstoffen en sterft het embryo af. Zodra het zaad de ideale situatie bereikt en gaat kiemen, begint een serie van complexe fysiologische processen, die door een juiste
temperatuur, water en de hoeveelheid zuurstof geactiveerd worden. Het kiemen is van zowel uiterlijke factoren (water, temperatuur en
zuurstof) alsook van innerlijke factoren (rijpheid en vitaliteit)
afhankelijk.
Het kiemproces begint met de wateropname. In deze fase wordt hoofdzakelijk door proteďne, zetmeel en cellulose van de gedroogde cellen,
een groot aantal waterstofmoleculen opgenomen. Samen met het water worden minerale ionen voor de stofwisseling opgenomen.
Net gekiemd
zaadje van een tomaat, bekeken in bevroren staat met een
Scanning Electronen Microscoop. Duidelijk zichtbaar is het
worteltje (kiem) dat door de omringende lagen van het zaad
is gebroken. Foto: Adriaan van Aelst, Wageningen
Universiteit.
De omhulling begint te barsten. Tegelijkertijd begint het embryo te
groeien, doordat het de reservestoffen verbruikt. Daar waar de schaal openbarst ontstaat bijna altijd de wortel met de absorberende
wortelhaartjes. Hij groeit op tot de primaire wortel en verankert zich in de bodem. De reservestoffen voeden het plantje in wording,
totdat het zelf door de wortels in staat is de mineralen op te nemen en kooldioxide van de
lucht om te zetten.
Het stadium van gekiemd zaad zoals wij dat bedoelen is dan reeds lang gepasseerd.
WAAROM KIEMEN? •De voedingswaarden blijven (omdat het een 'levend' product
betreft) behouden tot aan het moment van de consumptie. •Met kiemen heeft men een groente die op het meest vitale
moment van de groei genuttigd wordt. Bovendien wordt het in
z'n geheel geconsumeerd, dit in tegenstelling tot volwassen
groenten waarvan vaak slechts een deel wordt gegeten. •Omdat de kiem zich nog in een pril stadium van zijn
ontwikkeling tot plant/groente bevindt, heeft het nog geen
kans gehad om ziekten en/of vraat op te doen. •Bepaalde soorten kiemen bevatten een hoge concentratie aan
waardevolle stoffen. Een heel goed voorbeeld hiervan zijn de
kiemen van de koolachtigen (brassicaceae). Wetenschappelijk
onderzoek heeft aangetoond dat deze kiemen 20 tot 50 maal
zoveel glucosinolaten bevatten als de volwassen groenten
hiervan. Glucosinolaten zijn stoffen die een rol spelen in
het voorkomen van kanker, en hart- en vaatziekten. Mede om
deze reden zijn er broccolikiemen en brassicamix op de markt
gebracht. •Kiemen bevatten waardevolle mineralen als calcium, ijzer,
magnesium, fosfor en kalium. Doordat deze in kiemen vaak
gekoppeld zijn aan aminozuren, ontstaan verbindingen die de
spijsvertering veel gemakkelijker aan kan dan de mineralen
in volwassen groenten. Kortom; de in het zaad aanwezige
enzymen, mineralen, vitaminen en sporenelementen nemen
tijdens het kiemproces óf sterk toe, óf worden in een voor
ons lichaam beter opneembare vorm omgezet. •De meeste soorten kiemen zijn verrassend lekker.
Kiemen dienen gekoeld (max. 7°C) te worden bewaard! Eenmaal
aangebroken, ervoor zorgen dat het bakje weer afgesloten
wordt om uitdroging te voorkomen. Echter niet luchtdicht
want de kiemen moeten kunnen blijven ‘ademen’.
Voedingswaarde van gekiemd zaad
Gedurende het kiemen worden de “potentiële” voedingsstoffen van het zaad geactiveerd en neemt de voedingswaarde enorm toe. Reeds na 24
uur kiemen verandert het zetmeel in eenvoudige koolhydraten (suiker), die sneller opgenomen worden en licht verteerbaar zijn.
Het vet vormt organische verbindingen, inleiders tot vitamine D. De mineraalzouten worden door het organisme beter opgenomen en nemen toe
(algemene ijzertoename, verdubbeling van calcium, fosfor, magnesium en koper). Het caroteengehalte verdubbelt. Vitamine B2 neemt enorm
toe tot 400%. Vitamine B5 en B6 verdubbelen. Vitamine C, in zaad heel weinig aanwezig, neemt opmerkelijk toe en overtreft zelfs
procentueel de citrusvruchten. Er ontstaat zelfs iets dat normaal niet in planten aanwezig is, namelijk vitamine B12.
Een verder effect van het kiemen is de merkbare toename van eiwit (meer dan 20%), dat in aminozuren wordt opgeslagen en zodoende sneller
opgenomen kan worden.
Peulvruchten; Bij het kiemen van peulvruchten moet men erom denken dat deze veel fytinezuur bevatten. Fytinezuur is een stof die zich bindt met
mineralen en sporenelementen zoals calcium, zink en ijzer. Teveel fytinezuur zorgt dus voor een kalkgebrek en men moet dus oppassen met
gekiemde peulvruchten zoals erwten en bonen. Als er veel peulvruchten
aan onze vogels gevoerd worden is het raadzaam om extra
calcium bij te voeren.
TEST ZELF JE VOERZADEN
, VERS OF ROMMEL !!
De kwaliteit van sommige merk
vogelzaden laat dikwijls te wensen over.
Ik heb het dan nog niet over de mengverhouding maar over de
versheid van de gebruikte zaden.
Dit kunnen we onze vogels niet aandoen, ze verdienen de
beste zaden die we kunnen vinden.
Om erachter te komen of jou
zaadmengsel vers is, kun je dit zelf eenvoudig testen.
Het controleren van
de kwaliteit/versheid van uw zaden:
• Probeer uw zaden eens te kiemen, laagje water in een bakje
met hierin een handvol zaden, 24 uur op kamertemperatuur wegzetten, indien 80% van uw zaad kiemt heeft u
verse zaden.
• Bij vervuiling en eventueel toegevoegde oliën: Kook
gedurende 5 min uw zaden, hoe dikker en bruiner de
schuimlaag hoe onhygiënischer uw zaden. Ga op zoek naar een
beter merk.
Heeft u nog tips of aanvullingen, mail mij even ik ben u er dankbaar voor.
top
|