<-terug naar noten     

 Inhoud:

Vitamine, fruit en groenten Wortel, Aardappel, Paprika, Pepers 
Tomaat,  Knoflook, Spruitjes,  Boerenkool,  Rozenbottel,  
Broccoli, 
Citrusvruchten, Banaan, Druiven/krenten,  Maïs,
 Avocado=giftig,

Kers,  
Spinazie, Appel, Erwten, Paardenbloem, Braam, Vogelmuur, Aalbessen 
 

 >>> Giftige groente, onderzoek 2009. <<<

=====================================  

 

 

top         vitamine,

Fruit en Groenten.

 

 

Wanneer we als liefhebber onze vogels een  goed uitgebalanceerde zaadmengeling en/of pellets geven aangevuld met een goed eivoer , fruit, groenten en calcium moet dit volstaan om de vogels in optimale conditie te houden. Het geven van extra vitaminen kan hierdoor tot overdosis lijden, dit is dan weer funest voor onze vogels.

 

Een vitamine (de naam is een samenstelling van vitale ) is een stof die een organisme zoals de mens en dier nodig heeft om te overleven, maar die hij niet of in onvoldoende mate zelf kan aanmaken. Aanvankelijk dacht men dat alle vitaminen een amine-structuur hadden, iets dat niet bleek te kloppen. Bij de naamgeving van vitamines is aanvankelijk uitgegaan van een eenvoudige 1-letter naamgeving.
Naderhand zijn de vitamines ingedeeld naar functionele werking.
Vitamines zijn nodig voor de opbouw van
enzymen en co-enzymen.

De vitamines A, D, E, F en K zijn oplosbaar in vetten.

De vitamines B, C, H, P en Q zijn oplosbaar in water.

                         
Vitamine preparaten

We kunnen rustig stellen, dat de markt wordt overstroomd met allerlei  soorten preparaten. Het valt echter sterk te betwijfelen, of deze in het belang van onze vogels zijn. Als conditie en/of voedingstoestand niet goed zijn, dienen we eerst te zoeken naar fouten, die we zelf in de verzorging maken.

Voor mij staat het vast dat: 
1. Vrijwel geen enkele kweker in staat is om te constateren of zijn vogels een tekort aan vitaminen hebben.
2. Mocht dit wel het geval zijn, dan is het nog veel moeilijker om te constateren welke vitaminen te weinig aanwezig zijn.
3. En tenslotte, wanneer er sprake is van tekorten in vitaminen, in welke dosering moeten we het dan geven om niet het risico van overdosering te lopen. Nogmaals, veel belangrijker is het te zoeken naar door ons zelf gemaakte fouten, dan preparaten te gebruiken.
Het gebruik van een multi-vitamine preparaat (bevat alle noodzakelijke vitaminen, mineralen en sporenelementen) kan ik me wel voorstellen in de volgende situaties:
1. Als de jongen in de grote vlucht komen en men niet de zekerheid heeft, dat ze al het voedsel, dat ze nodig hebben, ook opnemen.
2. Als de vogels door ziekte ernstig verzwakt zijn en men de natuur een handje wil helpen.
3. Als de vogels van de t.t. terugkomen, lijkt mij een kuur van 7 tot 10 dagen alleszins verantwoord.
Met de t.t. wordt een behoorlijke aanslag op de gezondheid van de vogels gepleegd en wel door een vrij eenzijdige, vaak voor Poicephalussen te vette voeding, sterk wisselende temperatuur en niet te vergeten totaal andere lichturen.
4. Vitamine E beter bekend onder het begrip tarwekiemolie, is ook beschikbaar in poedervorm. Naast bloedstollingvitamine ook een goed middel tegen het elkaar plukken of zichzelf plukken wat voorkomt bij vogels.
H=B7: of bottine voor een goede bevederingopbouw en groei.

Vitamine D kan vlak onder de huid aangemaakt worden met behulp van zonlicht. Vitamine D is een vetoplosbaar vitamine. Vogels welke nooit buiten komen zullen we vit.D bij moeten voeren. Informatie vitamine D3

 

Voor alle wateroplosbare vitaminen zoals B en C geldt dat er in principe niet te veel van opgenomen kan worden, omdat de overbodige extra hoeveelheid weer met de urine uitgescheiden wordt. Van vitamine A en D is het echter mogelijk er teveel van te krijgen en daar ziekteverschijnselen van te krijgen. Vitamine A is ook teratogeen bij overdosering.

Vitamine A, is één van de vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Daarvoor heeft het wel bètacaroteen nodig. Bètacaroteen wordt ook wel pro-vitamine A genoemd. Bètacaroteen is niet alleen belangrijk voor de aanmaak van vitamine A, het is ook een antioxidant. Dat wil zeggen dat het de schade die vrije radicalen in het lichaam aanrichten, beperkt. Al langer is bekend dat vitamine A belangrijk is voor gezichtsvermogen, vooral voor het aanpassen aan het donker. Daarnaast is deze vitamine belangrijk voor een gezonde huid, de vorming van bloedvaten en slijmvliezen en speelt ze een grote rol bij de weerstand tegen infecties.
Bètacaroteen zit in veel fruit en groenten (vooral felgekleurde varianten, zoals bijvoorbeeld wortels), in veel koolsoorten en bijvoorbeeld broccoli.

Vitamine C, is een antioxidant dat wil zeggen een stof die voorkomt dat andere stoffen een verbinding met zuurstof aangaan. Het wordt zelf makkelijk geoxideerd en vangt de zuurstof weg. Het wordt ook aan levensmiddelen toegevoegd als conserveermiddel, aan appelmoes bijvoorbeeld. Bij vitamine C denken de meeste mensen spontaan aan citrusvruchten zoals citroenen en sinaasappelen, maar producten die veel meer vitamine C bevatten zijn paprika en spruitjes. Ook bessen en aardappelen bevatten vrij veel vitamine C.

De verouderde benamingen vitamine F en vitamine P worden vooral ge/misbruikt in reclame uitingen van fabrikanten van schoonheidsmiddelen en alternatieve geneeswijzen om hun producten een wetenschappelijk tintje te geven.

VITAMINES VOOR VOGELS.                   Door P.J. Thijssen.

Vitamine A :
deze komt voor in levertraan, lever, boter, eigeel, sla, spinazie, rode bieten, tomaten, melk, wortels en over het algemeen in groene planten. Oog - huid - en veerziekten, storing der klierwerking, vooral ook de geslachtsklieren en slechte groei zijn dikwijls het gevolg van een tekort aan vitamine A. Vooral is dit het geval bij papegaaien. Bij een groot tekort zwellen zelfs de klieren in de tong op.
Vit. A is niet bestand tegen licht invloed. Reden om, wanneer men aan vogels levertraan verstrekt, dit zo te doen, dat zij het in de kortst mogelijke tijd nuttigen. Het beste middel daartoe is een boterham met levertraan te besmeren, niet te royaal, deze zal in korte tijd door de vogels opgepeuzeld zijn, zodat de inwerking van het licht de vitamine A niet teniet kan doen. Mengt men door een hoeveelheid zaad wat levertraan, dan zal het te lang duren eer het op is en is het nut er van verdwenen. Het
zij hier nog eens gezegd, dat vers groen ook vit.A bevat. Vit.A zorgt voor bouw en onderhoud van alle slijmvliescellen; dus van de ogen. bek en luchtwegen spijsverterings kanaal en geslachtsklieren. Bij een tekort ziet men dan ook de verschijnselen van: tranende ogen, ontstekingen van huid, darmkanaal en problemen met de ademhaling. Vitamine A is kleurloos en komt aleen voor in dierlijke producten (vis melk eierdooier etc.)Vitamine A wordt in de lever opgeslagen. Geeft men uitsluitend zaad dan is de eventuele voorraad gauw uitgeput. De carotenoïden komen voor in wortelen, groenten, groene planten (niet in zaden en granen) behalve in gele maïs. De carotenoïden zijn pro-vitaminen. In het lichaam kan hier uit de vitamine A gemaakt worden. Ook de pro-vitamine A kan infecties voorkomen, gunstig zijn voor de vruchtbaarheid en bepalen de kleur van de veren.
Pro-vitamine A heeft bij onze papegaaien geen effect op de veer kleuren. Sommige vogels zijn niet in staat uit het pro-vitamine A het vit. A te maken. In de broedtijd is de behoefte 2x zo groot als normaal. Behoefte : 8000 - 12000 IE per kg droogvoer.
 

Vitamine B1 : de functie van vit. B1 in de eiwit en koolhydraten stofwisseling draagt bij tot de peristaltiek van de darmen. Het bevordert dus de eetlust. Bij een tekort treedt eetlustvermindering op; jonge vogels worden in de groei geremd, de spieren zijn niet best ontwikkeld en bij zitten van de vogels zakken de poten door tot op het hakgewricht. Bij een langdurig tekort worden de nekspieren aangetast; de kop wordt naar achteren getrokken (genezing blijft mogelijk). draaiziekte, welke soms bij pas gevangen vogels optreedt. Bij het behandelen van de vogels met een coccidiostatieum (=anti vit. B1) dient extra vit. B1 verstrekt te worden. Vit. B1 komt voor in groeiende planten, in vele plantaardige en dierlijke producten. In kiemen, zaden en vruchten, melkpoeder, vismeel, gist, etc.  Vit.B1 komt ook voor in de zaadschillen en nog meer in kiemend zaad. ook in wortel(peen), sla, spinazie en eigeel. Het voorkomt zenuwstoring en  Deze vitamine is niet bestand tegen hitte. Behoefte 2- 3 mg per kg voer .

 

Vitamine B2 : behoefte is groter als meer eiwit en vet in de voeding voorkomt. Bij een tekort kan diarree optreden door een ontsteking van het darmslijmvlies, ook het naar binnen groeien van de tenen komt voor. Verder kan een afwijking aan de donsveren voorkomen. Door aandoening van het zenuwstelsel zijn ongecontroleerde bewegingen mogelijk. Vit. D2 komt vooral voor in dierlijke voeding. De granen zijn arm aan Vit. B2. Behoefte 5-8 mg per kg voer.  Vit.B2 komt vrijwel ook voor daar waar B1 voorkomt, veel in runderhart of lever. Slechte groei en de dood van jonge vogels in het ei is vaak oorzaak van ‘n tekort aan vitamine B2. Ook op de geslachtsontwikkeling van een dier heeft het grote invloed. Deze vitamine is wel bestand tegen hitte, maar niet tegen licht. Wanneer men in kiemschalen/bakjes van verschillende zaden wat laat kiemen, is dit een zeer doelmatige wijze om uw vogels van deze vitamine te laten profiteren. Ook voor jonge vogels is ‘t bij uitstek geschikt. U kunt het ook zaaien,maar zaai niet te diep, strooi het bovenop een bakje met aarde uit en druk het met de hand even aan. Nu vochtig houden en met een paar dagen is het zaad gekiemd en voor de vogels geschikt.


Vitamine B3 : speelt een rol bij de stofwisseling, de pigmentering en de synthese van cholesterol. Bij een tekort treden er huidaandoeningen op , een ruig verenkleed, kale plekken in de nieuw gevormde veren, minder pigment bij de snavel hoeken, Rond de ogen en op de tenen knobbeltjes. Vit B3 komt in praktisch alle voedingsmiddelen voor. Behoefte: 6-12- mg per kg droogvoer.

Vitamine B6 : is voor de vorming van tryptophaan en voor de stofwisseling van mineralen van betekenis. Bij een tekort komen huidontstekingen, bloedarmoede, storingen in het zenuwstelsel, slechte eieren en het slecht uitkomen van eieren, trage groei en slechte veervorming bij de jongen voor. Vit. B6 komt voor in Gist in kiemen en de zemelen van zaden. Dierlijke voeding is arm aan vit. B6. Behoefte:3-6 mg per kg droogvoer .

Vitamine B12 : evenals vit. A en D wordt vit. B12 in de lever opgeslagen. Bij een tekort komt de vorming van aminozuren in het gedrang. Dit geeft een slechte uitkomst van de eieren door embryo sterfte. Ook komt bot en veerafwijkingen bij de jongen voor (b.v. krullende veren) .Vit. B12 komt uitsluitend voor in dierlijke producten. Rauwe sojabonen hebben een anti vit. B12 werking. Behoefte: 15-30 microgr. per kg droogvoer.
 

Vitamine C : deze wordt wel aangetroffen in vruchten, maar ook wel in verschillende groentesoorten. Zwarte bessen, sinaasappelen, tomaten, vruchten der wilde roos, lever, milt, gekiemd zaad, bieten, berkenknoppen. Vit. C wordt in het vogellichaam in lever en nieren gemaakt, en in de lever opgeslagen. Behoefte: 30-60 mg per kg droogvoer.

Vitamine D : deze soort is voor de liefhebbers wel van het grootste belang (zij voorkomt n.l. de beenderzwakte en Engelse ziekte). Vooral bij broedvogels is vitamine D van groot belang en wel reeds voor het leggen van de eieren. Jongen van vitamine D-arme ouders hebben veelal reeds bij de geboorte de rachitisverschijnselen en dit is meestal hun dood. Vitamine D komt voor in gist, eigeel, levertraan, boter, melk, en in sommige zaadkiemen. Een vogel welke in staat is zich in het zonnetje te koesteren en een niet al te eenzijdig voedsel krijgt, zal geen tekort aan vitamine D hebben; een vogel, welke men in de kamer houdt, vooral de tropische, aan zon gewende vogels zal men vitamine D-rijk voedsel moeten geven.

Vitamine E : dit heeft uitwerking op de geslachtsorganen (vruchtbaarheid). Deze vitamine is nog niet zo goed bekend, al weet men er van dat zij voorkomt in tarwekiemen, sla, pinda’s en voor een klein deel in eigeel.

Vitamine H : deze voorkomt huidziekte en wordt gevonden in verschillende groene planten, lever, nier, melk, gist, aardappelmeel.


Vitamine K : speelt een rol bij de celstofwisseling (eiwitsynthese) en bij het bloedstollingproces. Een tekort komt praktisch alleen voor bij voedselgebrek. Vit. K wordt door de darmflora gevormd. Ik wil hier even vermelden dat parkieten en papegaaien vaak een tekort aan vit. K hebben, deze vogels hebben een zeer geringe darmflora. Vit. K komt voor In groenten. Behoefte 1 - 5 mg per kg droogvoer.(In moedermelk zit soms een te weinig aan vit. K waardoor soms bloedingen bij baby's voorkomen).


Nicotinezuur : dit vitamine wordt wel het antipellagra vitamine genoemd en het dient voor de ademhaling van de cellen. Het kan uit het aminozuur tryptophaan gevormd worden. Bij een tekort krijgt men huidafwijkingen, aandoeningen van het darmkanaal en het zenuwstelsel. De groei en bevedering zijn slecht. Nicotinezuur komt voor in gist, vismeel, lever, graankiemen en in plantaardig voedsel. Behoefte: 30-50 mg per kg droogvoer.

Biotine : wordt door de kropflora aangemaakt. Er kan een tekort ontstaan door een onoordeelkundig gebruik van een antibiotica, waardoor de kropflora kapot gemaakt wordt. Het zelfde vindt plaats als men de vogels rouwe eieren voert. Bij een tekort kan korstvorming aan de snavel en poten optreden. Biotine komt in dierlijke en plantaardige voeding voor (melkpoeder, eierdooiers) Behoefte: 40-60 microgr. per kg voer.

Choline : is fosfaat bevattend en speelt een rol bij het transport van vet. Volwassen vogels kunnen het zelf maken .Bij een tekort treedt lever vervetting op. Choline komt in praktisch alle voedermiddelen voor oa zaden, melkpoeder enz. Behoefte : 500-700 Mg per kg droogvoer.

Poliumzuur : Sulfa producten verhinderen de synthese van foliumzuur in bacteriën. Bij een tekort ontstaat een ernstige vorm van bloedarmoede. Poliumzuur komt in praktisch alle plantaardige en dierlijke voedermiddelen voor (melkpoeder, vismeel enz.) Behoefte: 015-1,5 mg per kg droogvoor.


-Dit zijn voor zover bekend wel de belangrijkste soorten vitaminen. er zijn zoals u ziet verschillende voedingsstoffen die tevens verschillende vitaminen bevatten; deze verdienen dan ook bij gebruik de voorkeur. Lever, levertraan, sla, spinazie, gekiemd zaad, zij bevatten bijna alle vitamine soorten. Hoe passen wij deze bij de voeding nu het beste toe, hierbij een onderscheid makend tussen zaadeters en insecteneters?

Voor onze zaadeters is ‘t eenvoudig. We zorgen er slechts voor, dat zij steeds over voldoende vers groenvoer beschikken, ook het laten kiemen van diverse zaden levert geen moeilijkheden op . Geven we dan ook vooral in de broedperiode nog eens ‘n stukje brood met wat levertraan, dan kunnen we er van overtuigd zijn, dat zij alles krijgen wat nodig is. Voor insecteneters is het aan te bevelen om op een glas warme melk wat azijn te gieten, de melk gaat dan gisten en er ontstaat onder op de bodem een dikke kaasachtige massa. Het vocht gieten we hier af, terwijl wij het overblijvende goed onder de kraan wassen opdat alle azijn hieruit verwijderd wordt. Dan in een schoon lapje goed uitpersen en het is voor gebruik gereed. dit is voor insecteneters een uitstekend voedsel. Wel dient men er rekening te houden, dat dit voer aan bederf onderhevig is, zodat het aanbeveling verdient niet meer dan voor een dag gelijk te maken. Het bijvoeren van insecten is hier natuurlijk ook van groot belang. Vergeten wij nooit dat natuurlijk voedsel altijd het beste is.

                

 

 

LET OP

 

 

Giftige groente, onderzoek 2009.


Op groente en fruit in Nederlandse supermarkten zit vaak nog steeds meer gif dan gezond is. Aubergines en komkommers blijken de meest vervuilde groente, van het fruit zijn dat meloen, druiven en peren.
Ik maak me als ik zo’n knalgroene komkommer of die felgroene druiven uit het schap pak best wel eens zorgen om de hoeveelheid gif die daar misschien op zit. Helemaal als het uit verre exotische landen komt, al is dat misschien onterecht.

 

 

Lees verder op weet wat je eet


 

          top 

 

===================================================================================

 

top                                                   wortel

                                       

Pas in de 17e eeuw is het de Nederlanders gelukt de ons bekende oranje wortel te kweken die zijn kleur te danken heeft aan het hoge gehalte caroteen . De wortel staat bekent als één van de beste bronnen voor het antioxidant bètacaroteen dat door het lichaam omgezet kan worden in vitamine A.(pro-vitamine A) De wortel bevat verder vitamine B1, B2 en C, flavonoïden en etherische olie, ijzer. ./

 

           Voedingswaarde per 100 gram            Worteltjes, rauw
Water 88.29 g 
Energie 41 kcal 
Energie 173 kj 
Proteïne 0.93 g 
Totaal Vet 0.24 g 
As 0.97 g 
Koolhydraten 9.58 g 
Vezels, totaal 2.8 g 
Suikers, totaal 4.74 g 
.... Sucrose 3.59 g 
.... Glucose (dextrose) 0.59 g 
.... Fructose 0.55 g 
Zetmeel 1.43 g 
Calcium (Ca) 33 mg 
Ijzer (Fe) 0.3 mg 
Magnesium (Mg) 12 mg 
Fosfor (P) 35 mg 
Kalium (K) 320 mg 
Sodium (Na) 69 mg 
Zink (Zn) 0.24 mg 
Koper (Cu) 0.045 mg 
Mangaan (Mn) 0.143 mg 
Selenium (Se) 0.1 mcg 
Fluoride (F) 3.2 mcg 
Vitamine C, totaal ascorbinezuur 5.9 mg 
Thiamine 0.066 mg 
Riboflavine 0.058 mg 
Niacine 0.983 mg 
Pantotheninezuur 0.273 mg 
Vitamine B-6 0.138 mg 
Folate, totaal 19 mcg 
Folaat, voeding 19 mcg 
Folaat, DFE 19 mcg_DFE 
Choline, totaal 8.8 mg 
Betaine 0.4 mg 
Vitamine A (IU) 16811 IU 
Vitamine A (RAE) 841 mcg_RAE 
Vitamine E (alpha-tocopherol) 0.66 mg 
Tocopherol, beta 0.01 mg 
Vitamine K (phylloquinone) 13.2 mcg 
Vetzuren, totaal verzadigd 0.037 g 
.... 16:0 0.035 g 
.... 18:0 0.002 g 
Vetzuren, totaal enkelvoudig onverzadigd 0.014 g 
.... 16:1 ongedifferentieerd 0.002 g 
.... 18:1 ongedifferentieerd 0.012 g 
Vetzuren, totaal meervoudig onverzadigd 0.117 g 
.... 18:2 ongedifferentieerd 0.115 g 
.... 18:3 ongedifferentieerd 0.002 g  Tryptophaan 0.012 g 
Threonine 0.191 g 
Isoleucine 0.077 g 
Leucine 0.102 g 
Lysine 0.101 g 
Methionine 0.02 g 
Cystine 0.083 g 
Phenylalanine 0.061 g 
Tyrosine 0.043 g 
Valine 0.069 g 
Arginine 0.091 g 
Histidine 0.04 g 
Alanine 0.113 g 
Aspartinezuur 0.19 g 
Glutaminezuur 0.366 g 
Glycine 0.047 g 
Proline 0.054 g 
Serine 0.054 g 
Caroteen, beta 8285 mcg 
Caroteen, alpha 3477 mcg 
Cryptoxanthin, beta 125 mcg 
Lycopeen 1 mcg 
Luteïne + zeaxanthine 256 mcg 

Ze werkt vaatverwijdend en heeft een gunstige invloed op de werking van het hart. Bovendien verhoogt ze de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

Belangrijke mineralen en sporenelementen in de wortel zoals calcium, foliumzuur  en selenium ondersteunen de afweerkrachten en geven veren en snavel een gezonde glans.

Het loof van de wortel wordt meestal weggedaan. Het is echter een stimulerende groente die goede resultaten geeft bij verstoppingen.

top 

=======================================//=========================================

 

top                                   Aardappel       

        

Aardappelen bevatten naast vit. C, ook veel vitamine B1, B2 en zitten bovendien vol met mineralen, met name kalium, magnesium, fosfor, zwavel en kiezelzuur en bevatten ook nog proteïnen (eiwitten) en koolhydraten.

Voedingswaarde per 100 gram  Zoete aardappel, rauw


Water 69.6 g
Energie 118 kcal
Energie 494 kj
Proteïne 1.53 g
Totaal Vet 0.17 g
As 0.82 g
Koolhydraten 27.88 g
Vezels, totaal 4.1 g
Suikers, totaal 0.5 g
Calcium (Ca) 17 mg
Ijzer (Fe) 0.54 mg
Magnesium (Mg) 21 mg
Fosfor (P) 55 mg
Kalium (K) 816 mg
Sodium (Na) 9 mg
Zink (Zn) 0.24 mg
Koper (Cu) 0.178 mg
Mangaan (Mn) 0.397 mg
Selenium (Se) 0.7 mcg
Thiamine 0.112 mg
Riboflavine 0.032 mg
Niacine 0.552 mg
Pantotheninezuur 0.314 mg

Vetzuren,tot. enkelvoudig onverzadigd 0.006 g
.... 18:1 ongedifferentieerd 0.006 g
Vetzuren, tot. meervoudig onverzadigd 0.076 g
.... 18:2 ongedifferentieerd 0.064 g
.... 18:3 ongedifferentieerd 0.012 g

 



Vitamine B-6 0.293 mg
Folate, totaal 23 mcg
Folaat, voeding 23 mcg
Folaat, DFE 23 mcg_DFE
Vitamine A (IU) 138 IU
Vitamine A (RAE) 7 mcg_RAE
Vitamine E (alpha-tocopherol) 0.39 mg
Vitamine K (phylloquinone) 2.6 mcg
Vetzuren, totaal verzadigd 0.037 g
.... 16:0 0.034 g
.... 18:0 0.004 g
Vitamine C, tot. ascorbinezuur 17.1 mg

Phytosterol 10 mg
Tryptophaan 0.012 g
Threonine 0.054 g
Isoleucine 0.052 g
Leucine 0.096 g
Lysine 0.059 g
Methionine 0.021 g
Cystine 0.019 g
Phenylalanine 0.071 g
Tyrosine 0.04 g
Valine 0.062 g
Arginine 0.127 g
Histidine 0.034 g
Alanine 0.063 g
Aspartinezuur 0.155 g
Glutaminezuur 0.181 g
Glycine 0.053 g
Proline 0.054 g
Serine 0.081 g
Caroteen, beta 83 mcg

 

               Aardappelplant 

De aardappel behoort tot de nachtschadenfamilie, evenals de tomaat, de paprika,   de groene delen van de planten zijn giftig. Net als andere leden van de nachtschadenfamilie bevat de plant alkaloïden.

Geef ook geen groene aardappelen of aardappels met groene plekken of met uitlopers aan uw vogels, ook deze bevatten alkaloïden. Het beste is om de aardappel te schillen of goed te wassen omdat de meeste aardappels gepoederd worden tegen uitlopers.



top 

==================================================

 

 

       top                              paprika

                                             

 

Een vruchtgroente, oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Amerika. In ons land worden paprika's voornamelijk onder glas geteeld.

Paprika bevat geen vet, is rijk aan vitamine C en stimuleert de bloedsomloop.
De paprika is een vorm van de Spaanse peper uit de  nachtschade familie.   De paprika is zachter van smaak dan een gewone peper. Waarschijnlijk is het daarom dat de paprika ook wel zoete peper genoemd wordt. Van alle soorten paprika's heeft de oranje paprika de zachtste smaak, is sappiger en is fris als een dorstlesser . Komt extra goed uit, want zoals uit onderstaande tabel blijkt is de oranje paprika supergezond voor onze vogels.  Papegaaien zijn er razend op als ze het kennen. Je kunt de gehele Paprika opvoeren behalve het groene kroontje dit bevat  alkaloïden. Rode en gele en oranje paprika bevatten ruim tweemaal zoveel vitamine C  als groene, die onrijp zijn.

voedingswaarde   1000 µg = 1 mg. = 0,001

per 100 g vruchtvlees

sinaas-appel

banaan

        paprika


 


 


 

groen

rood

geel

 oranje

kiloJoule

193

364

67

92

92

92

kilocal

46

87

16

22

22

22

eiwit (mg)

0

0

1

1

1

1

vet (g)

0

0

0

0

0

0

koolhydraten (g)

14

22

3

4,5

4,5

4,5

calcium (mg)

8

4

15

15

15

15

ijzer (mg)

0,24

0,24

0,5

0,5

0,5

0,5

natrium(mg)     

 


 

5

6

6

6

vitamine A (mg)

0,01

0,01

100

120

120

160

vitamine B1 (µg)

78

44

30

30

30

30

vitamine B2 (µg)

42

56

70

70

70

70

vitamine C (mg)

51

12

70

165

175

18

 

De paprikaplanten  behoort tot de nachtschadenfamilie (Solanaceae).        
Het blad en de stengel zijn giftig, net zoals bij aardappel-, aubergine- en tomatenplant,   die tot dezelfde familie behoren.
 Verwijder ook bij de paprika/pepers en de tomaat het groene kroontje op de vrucht, ook dit bevat alkaloïden.

top 

===================================================

 

 

top                Pepers.

             

Planten met pepers zouden zich geëvolueerd hebben om te voorkomen dat dieren de vrucht opaten. Hun verteringsstelsel kan niet tegen de hete capsaïcine. Papegaaien daarentegen kunnen er wel tegen, zij zijn ook verantwoordelijk voor het verspreiden van de zaadjes van de peper. Voor deze dieren is de peper een goede bron van vitamine. Het zou goed zijn tegen parasitaire worminfecties. Let wel op, ook vogels welke regelmatig hete pepers eten zijn niet voor 100% vrij van wormen  het blijft dus opletten. De capsaïcine die de peper scherp maakt zit vooral in de ribben van de vrucht (de inwendige zaadlijsten), en in de zaden. Chilipeper, ook wel Spaanse peper of rode peper genoemd, is afkomstig van planten van het geslacht Capsicum en de vruchten daarvan. Ook cayennepeper behoort hiertoe.

 

Voedingswaarde
Vitamine C,  B-Caroteen , zeer veel ijzer,  ruim aanwezig  kcal 329
.
H
et meest actieve chemische bestanddeel in de Capsicum is capsicine, een etherische olie die nauw verwant is aan vanilline, een bestanddeel van vanille.
De scherpte van de vruchten hangt af van de hoeveelheid capsicine in elke plant.
Spaanse pepers bevatten ongeveer 1,3% capsicine. Spaanse pepers ontlenen hun voornaamste voedingswaarde aan vitaminen.

 

Voedingsmiddel

Energie

Eiwit

Vet

Koolhydraten
(totaal)

Vezels

Water

Vitamine C

 

(kcal)

(g)

(g)

(g)

(g)

 

(mg)

Chilipoeder

329

12

17

32

22

8

64

Paprikapoeder

317

15

13

35

20,9

10

71

Peper zwartte/witte

279

11

3

52

26,3

11

-

Peper cayenne - rood

329

12

17

32

24,9

8

76

Paprika groen (rauw)

16

1

0

3

2,2

94

70

Paprika groen (gekookt)

16

1

0

3

2.3

94

30

Paprika rood (rauw)

28

1

0

4,5

2.2

91

165

Paprika rood (gekookt)

14

1,2

0

2,2

2.3

91

80

                                                                     Bron : Nederlandse Voedingsmiddelentabel 2001

Pepers zijn het gehele jaar verkrijgbaar. In de zomer en herfst uit de Hollandse kas. Aanvoerlanden zijn verder Spanje, Turkije, Thailand en Indonesië

De paprikaplanten  behoort tot de nachtschadenfamilie (Solanaceae).        
Het blad en de stengel zijn giftig, net zoals bij aardappel-, aubergine- en tomatenplant,   die tot dezelfde familie behoren.
 Verwijder ook bij de paprika/pepers en de tomaat het groene kroontje op de vrucht, ook dit bevat alkaloïden.

 

  top 

============================//=============================

 

 

 top               Tomaat.  

                  

 

Omdat het lichaam zelf geen carotenoïden kan aanmaken, moet deze stof uit de voeding gehaald worden; bijvoorbeeld door tomaten en worteltjes te eten. Bètacaroteen is de carotenoïde die in het lichaam omgezet kan worden tot vitamine A en wordt daarom ook wel pro-vitamine A genoemd.
 

Voedingswaarde per 100 gram Tomaten, rood, rijp, rauw, alle seizoenen gemiddeld

Water 94.5 g
Energie 18 kcal
Energie 75 kj
Proteïne 0.88 g
Totaal Vet 0.2 g
As 0.5 g
Koolhydraten 3.92 g
Vezels, totaal 1.2 g
Suikers, totaal 2.63 g
.... Glucose (dextrose) 1.25 g
.... Fructose 1.37 g
Calcium (Ca) 10 mg
Ijzer (Fe) 0.27 mg
Magnesium (Mg) 11 mg
Fosfor (P) 24 mg
Kalium (K) 237 mg
Sodium (Na) 5 mg
Zink (Zn) 0.17 mg
Koper (Cu) 0.059 mg
Mangaan (Mn) 0.114 mg
Fluoride (F) 2.3 mcg
Vitamine C, totaal ascorbinezuur 12.7 mg
Thiamine 0.037 mg
Riboflavine 0.019 mg
Niacine 0.594 mg
Pantotheninezuur 0.089 mg
Vitamine B-6 0.08 mg
Folate, totaal 15 mcg
Folaat, voeding 15 mcg
Folaat, DFE 15 mcg_DFE
Choline, totaal 6.7 mg
Betaine 0.1 mg
Vitamine A (IU) 833 IU
Vitamine A (RAE) 42 mcg_RAE
Vitamine E (alpha-tocopherol) 0.54 mg
Tocopherol, beta 0.01 mg
Tocopherol, gamma 0.12 mg
Vitamine K (phylloquinone) 7.9 mcg
 
Vetzuren, totaal verzadigd 0.028 g
.... 16:0 0.02 g
.... 18:0 0.008 g
Vetzuren, totaal enkelvoudig onverzadigd 0.031 g
.... 16:1 ongedifferentieerd 0.001 g
.... 18:1 ongedifferentieerd 0.03 g
Vetzuren, totaal meervoudig onverzadigd 0.083 g
.... 18:2 ongedifferentieerd 0.08 g
.... 18:3 ongedifferentieerd 0.003 g
Phytosterol 7 mg
Tryptophaan 0.006 g
Threonine 0.027 g
Isoleucine 0.018 g
Leucine 0.025 g
Lysine 0.027 g
Methionine 0.006 g
Cystine 0.009 g
Phenylalanine 0.067 g
Tyrosine 0.014 g
Valine 0.018 g
Arginine 0.021 g
Histidine 0.014 g
Alanine 0.027 g
Aspartinezuur 0.135 g
Glutaminezuur 0.431 g
Glycine 0.019 g
Proline 0.015 g
Serine 0.026 g
Caroteen, beta 449 mcg
Caroteen, alpha 101 mcg
Lycopeen 2573 mcg
Luteïne + zeaxanthine 123 mcg

                           

De  tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie (Solanaceae). Het blad en de stengel zijn giftig, net zoals bij aardappel-, aubergine- en paprikaplanten , die tot dezelfde familie behoren. Verwijder ook de groene kroontjes voor het voeren.

top 


==============================================================

 

 

 

top                          Knoflook.

Reeds in de oudheid was knoflook bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Door zijn antiseptische werking is het een goed geneesmiddel tegen infecties; het is schimmelremmend; bloedzuiverend en heeft een antibacteriële werking. Zo voorkomt knoflook de groei van ziekteverwekkende micro-organismen in de darmen.

 

     Voedingswaarde per 100 gram          Knoflook, rauw

Water 58.58 g
Energie 149 kcal
Energie 623 kj
Proteïne 6.36 g
Totaal Vet 0.5 g
As 1.5 g
Koolhydraten 33.06 g
Vezels, totaal 2.1 g
Suikers, totaal 1 g
Calcium (Ca) 181 mg
Ijzer (Fe) 1.7 mg
Magnesium (Mg) 25 mg
Fosfor (P) 153 mg
Kalium (K) 401 mg
Sodium (Na) 17 mg
Zink (Zn) 1.16 mg
Koper (Cu) 0.299 mg
Mangaan (Mn) 1.672 mg
Selenium (Se) 14.2 mcg
Vitamine C, totaal ascorbinezuur 31.2 mg
Thiamine 0.2 mg
Riboflavine 0.11 mg
Niacine 0.7 mg
Pantotheninezuur 0.596 mg
Vitamine B-6 1.235 mg
Folate, totaal 3 mcg
Folaat, voeding 3 mcg
Folaat, DFE 3 mcg_DFE
Vitamine E (alpha-tocopherol) 0.01 mg
Vitamine K (phylloquinone) 1.4 mcg


Vetzuren, totaal verzadigd 0.089 g
.... 10:0 0.002 g
.... 16:0 0.087 g
Vetzuren, totaal enkelvoudig onverzadigd 0.011 g
.... 18:1 ongedifferentieerd 0.011 g
Vetzuren, totaal meervoudig onverzadigd 0.249 g
.... 18:2 ongedifferentieerd 0.229 g
.... 18:3 ongedifferentieerd 0.02 g
Tryptophaan 0.066 g
Threonine 0.157 g
Isoleucine 0.217 g
Leucine 0.308 g
Lysine 0.273 g
Methionine 0.076 g
Cystine 0.065 g
Phenylalanine 0.183 g
Tyrosine 0.081 g
Valine 0.291 g
Arginine 0.634 g
Histidine 0.113 g
Alanine 0.132 g
Aspartinezuur 0.489 g
Glutaminezuur 0.805 g
Glycine 0.2 g
Proline 0.1 g
Serine 0.19 g
Luteïne + zeaxanthine 26 mcg


U kunt uw vogels op natuurlijke basis het gehele jaar gedeeltelijk beschermen tegen bloedluis/mijt. Het regelmatig geven van knoflookdruppels in het drinkwater of in poedervorm door het eivoer heeft een gunstige invloed om bloedluizen (en ook veerluizen) te weren. Ze schijnen niet echt dol te zijn op knoflookbloed. Je kunt enkele keren in de week een teentje in de waterbak doen. Het is niet nodig dit elke dag te geven of heel veel! Ook heb ik begrepen dat erg veel knoflook bloedarmoede kan veroorzaken, en dat kan dus erg gevaarlijk zijn, in combinatie met een bloedluis plaag (want die veroorzaken ook bloedarmoede!) Het is geen oplossing tegen bloedluizen, het heeft alleen een gunstig effect erbij!
 Op de spijsverteringsorganen werkt knoflook als een antisepticum. Daarnaast heeft knoflook een gunstige uitwerking op hart en bloedvaten en helpt infecties aan de luchtwegen voorkomen.  Knoflook is rijk aan vit. A, B1, B2,B3 en C en Zwavel en lecithine Effectief en veilig is biologisch gekweekte knoflookpoeder en essentiële knoflookolie. Voor de goede werking is het belangrijk dat deze producten biologisch zuiver zijn. Zelf gebruik ik dagelijks knoflookpoeder door het eivoer.  Als u gebruik maakt van Roofmijt (Dutchy's) ter bestrijding van bloedmijt moet u geen knoflook gebruiken, ook roofmijt moet niets van knoflook hebben en kunnen hieraan sterven waardoor de werking van Roofmijt teniet gedaan wordt.  (voor Dutchy's ,  kijk onder dierenarts)

-Knoflook kan bacteriëndodend werken dankzij de component allicine.
(Allicine is een antibioticum dat voorkomt in knoflook. Allicine werkt zeer efficiënt tegen verscheidene bacteriën, waaronder de bacterie MRSA. Allicine heeft een relatief laag kookpunt en verdampt dus meestal bij het verhitten van knoflook. Allicine is van nature ook vrij onstabiel. De typische geur van knoflook is afkomstig van de afbraakproducten van allicine.)

-Uit een onderzoek gedaan door de Universiteit van Edinburgh blijkt dat de geur helpt tegen muggen.

-Infectieziektes
Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat knoflook vele virussen, bacteriën, schimmels en andere parasieten kan doden.

 top 

==================================================================

 

 

top                          Spruitjes

 

Spruitjes zijn rijk aan vitamine C en hebben (mogelijk) een positief effect bij het tegengaan van kanker (doordat ze glucosinolaten bevatten). Bevat het antioxidant vitamine C en ook aardig wat foliumzuur.

Voedingswaarde per 100 gram  Spruitjes, rauw.

Water 86 g
Energie 43 kcal
Energie 179 kj
Proteïne 3.38 g
Totaal Vet 0.3 g
As 1.37 g
Koolhydraten 8.95g
Vezels, totaal 3.8 g
Suikers, totaal 2.2g
.... Sucrose 0.46 g
.... Glucose (dextrose) 0.81 g
.... Fructose 0.93 g
Calcium (Ca) 42 mg
Ijzer (Fe) 1.4 mg
Magnesium (Mg) 23 mg
Fosfor (P) 69 mg
Kalium (K) 389 mg
Sodium (Na) 25 mg
Zink (Zn) 0.42 mg
Koper (Cu) 0.07 mg
Mangaan (Mn) 0.337 mg
Selenium (Se) 1.6 mcg
Thiamine 0.139 mg
Riboflavine 0.09 mg
Niacine 0.745 mg
Pantotheninezuur 0.309 mg
Vitamine B-6 0.219 mg
Folate, totaal 61 mcg
Folaat, voeding 61 mcg
Folaat, DFE 61 mcg_DFE
Vitamine A (IU) 754 IU
Vitamine A (RAE) 38 mcg_RAE
Vitamine C, totaal ascorbinezuur 85 mg 
Vitamine E (alpha-tocopherol) 0.88 mg
Vitamine K (phylloquinone) 177 mcg

Vetzuren, totaal verzadigd 0.062 g
.... 8:0 0.002 g
.... 16:0 0.053 g
.... 18:0 0.003 g
Vetzuren, totaal enkelvoudig onverzadigd 0.023 g
..... 16:1 ongedifferentieerd 0.002 g
... 18:1 ongedifferentieerd 0.019 g
Vetzuren, totaal meervoudig onverzadigd 0.153 g
..... 18:2 ongedifferentieerd 0.045 g
.... 18:3 ongedifferentieerd 0.099 g
... 20:4 ongedifferentieerd 0.001 g
Phytosterol 24 mg
Tryptophaan 0.037 g
Threonine 0.12 g 
Isoleucine 0.132 g
Leucine 0.152 g
Lysine 0.154 g
Methionine 0.032 g 
Cystine 0.022 g
Phenylalanine 0.098 g
Valine 0.155 g
Arginine 0.203 g
Histidine 0.076 g
Caroteen, beta 450 mcg
Caroteen, alpha 6 mcg

Luteïne + zeaxanthine 1590 mcg

 

Snij de spruiten in vieren of kleiner zodat ze voor u vogels wat hanteerbaarder zijn op deze manier beland er ook minder op de grond.  In de wintermaanden is dit een prima voeding met een goede voedingswaarde. Ze zijn er dan ook in overvloed en krijgen van mij dagelijks deze groente toegediend.

 

top 

====================================================================

 

 

top              boerenkool.

Boerenkool (Brassica oleracea convar.acephala var.sabellica) is de meest oorspronkelijke koolsoort en leunt dan ook nauw aan bij wilde kool, Brassica oleracea. Enigszins gesimplificeerd kunnen we de oerkool karakteriseren als een opeenhoping van blaadjes. Aanvankelijk stelden de mensen zich tevreden met die blaadjes, hoewel die verschrikkelijk taai waren. Doordat planten met grote bladeren de voorkeur genoten, ontstond boerenkool, een plant die goed bestand bleek tegen vorst en die men achteraf de ietwat akelige naam acephala of 'zonder hoofd' toekende. De jonge blaadjes in het midden van een getopte boerenkool zijn veel zoeter en malser dan de oudere bladeren. Niet alleen voor de mens is dit een prima groente, onze vogels zijn er ook razend op en het is nog gezond ook. Boerenkool is schatrijk aan vitaminen, mineralen en sporenelementen. Boerenkool is een belangrijke leverancier van ijzer ook als één van de meest geschikte bronnen van calcium geprezen. "Calcium is belangrijk voor de zenuwtransmissie, voor het beendergestel , voor het functioneren van de spieren, en voor de bloedstolling. Calcium is o.a. te vinden in volle granen en niet-geraffineerde graanproducten, donkere bladgroenten - vooral van de 'Kruisbloemigen' - zoals boerenkool, kool, broccoli, mosterd, en raap."

Voedingswaarde per 100 gram
Boerenkool, rauw
Water 84.46 g
Energie 50 kcal
Energie 208 kj
Proteïne 3.3 g
Totaal Vet 0.7 g
As 1.53 g
Koolhydraten 10.01 g
Vezels, totaal 2 g
Calcium (Ca) 135 mg
Ijzer (Fe) 1.7 mg
Magnesium (Mg) 34 mg
Fosfor (P) 56 mg
Kalium (K) 447 mg
Sodium (Na) 43 mg
Zink (Zn) 0.44 mg
Koper (Cu) 0.29 mg
Mangaan (Mn) 0.774 mg
Selenium (Se) 0.9 mcg
Vitamine C, totaal ascorbinezuur 120 mg
Thiamine 0.11 mg
Riboflavine 0.13 mg
Niacine 1 mg
Pantotheninezuur 0.091 mg
Vitamine B-6 0.271 mg
Folate, totaal 29 mcg
Folaat, voeding 29 mcg
Folaat, DFE 29 mcg_DFE
Vitamine A (IU) 15376 IU
Vitamine A (RAE) 769 mcg_RAE
Vitamine K (phylloquinone) 817 mcg
Vetzuren, totaal verzadigd 0.091 g
.... 12:0 0.002 g
.... 14:0 0.003 g
.... 16:0 0.076 g
.... 18:0 0.004 g
Vetzuren, totaal enkelvoudig onverzadigd 0.052 g
.... 16:1 ongedifferentieerd 0.001 g
.... 18:1 ongedifferentieerd 0.049 g
Vetzuren, totaal meervoudig onverzadigd 0.338 g
.... 18:2 ongedifferentieerd 0.138 g
.... 18:3 ongedifferentieerd 0.18 g
.... 20:4 ongedifferentieerd 0.002 g
Tryptophaan 0.04 g
Threonine 0.147 g
Isoleucine 0.197 g
Leucine 0.231 g
Lysine 0.197 g
Methionine 0.032 g
Cystine 0.044 g
Phenylalanine 0.169 g
Tyrosine 0.117 g
Valine 0.181 g
Arginine 0.184 g
Histidine 0.069 g
Alanine 0.166 g
Aspartinezuur 0.295 g
Glutaminezuur 0.374 g
Glycine 0.159 g
Proline 0.196 g
Serine 0.139 g
Caroteen, beta 9226 mcg
Luteïne + zeaxanthine

top 

============================//==============================

 

 

top             rozenbottel.  

hondsroos (Rosa canina).    


Er zijn verschillende soorten rozenbottels, de ene soort heeft grote bottels de andere soort heeft kleine bottels, dus ook kleine of grote zaden. Wat is de voedingswaarde van de rozenbottel, ze worden niet voor niets gegeten door de vogels? Het rozenbottelzaad is in de handel te koop, waarom is het voor de meeste vogelsoorten die wij houden toch beter het zaad van de rozenbottel zelf te oogsten?

Welke rozenbottel soorten kennen we:

Egelantier (Rosa rubiginos)

Duinroos    (Rosa pimpinellifolia)

Bosroos     (Rosa arvensis)

Hondroos   (Rosa canina)

Bottelroos (Rosa villosa)

Viltroos      (Rosa  tomentosa)

De Hondroos en de Egelantier zijn de rozen waarvan we het beste de bottels kunnen gebruiken voor onze zaadetende vogels. De Hondsroos heeft een kleine bottel. De Egelantier heeft een grote bottel. Hondsroos is in Europa inheems en de meest verspreide wilde rozensoort. De vrucht van de hondsroos wordt rozenbottel genoemd.  De naam hondsroos stamt uit de middeleeuwen. Toen werd de plant gebruikt voor haar laxerende eigenschappen maar ook ter bestrijding van hondsdolheid. Vandaar de naam dus. Ze is rijk aan vitamine C , koolhydraten,ooistof en pectine.  Het vitamine C-gehalte is drie- tot viermaal hoger dan zwarte aalbes en sinaasappelsap. Deze natuurlijke vitamine wordt veel beter door het organisme opgenomen dan het gesynthetiseerde ascorbinezuur.

                  

Duinroos  (Rosa pimpinellifolia)

Je vindt ze makkelijk, soms in grote struiken in bossen en zelfs in parken. De voedingswaarden van de rozenbottel voor onze vogels ligt in het bereik van de vitaminen, zuren en cellulose (bestanddeel van de koolhydraten). Koolhydraten is energie voor onze vogels, deze zijn o.a. nodig om het motortje te kunnen laten draaien. Vliegen kost veel energie, energie hebben de vogels ook nodig om hun lichaamstemperatuur te kunnen regelen. De rozenbottel bevat vitaminen B en C. Daarnaast bevatten de bottels ook caroteen waaruit de vogel zijn vitaminen A kan maken. Vitaminen A is een in vet oplosbare stof, die de vogel nodig heeft voor de celopbouw van o.a. de bloedvaten. Vogels die een rode kleur bezitten in hun verenkleed onttrekken vitaminen A uit het lichaam om in de ruiperiode de rode kleur van hun veren te kunnen maken. Als de vogel niet genoeg vitaminen A kan aan maken, met andere woorden als ze te weinig caroteen binnenkrijgen, gaat dit ten kosten van de opbouw van o.a. de bloedvatcellen, waardoor bloedingen kunnen ontstaan met dodelijke afloop. Vitaminen B is in water oplosbaar en kan niet voor reserve opgeslagen worden in het vogel lichaam, dus moet de vogel het opnemen met de voeding. Deze vitamine heeft een complex bereik in het vogellichaam en zou te ver gaan om dit hier uitgebreid aan te orde te stellen. Voor dieren is de rozenbottel een goede vrucht om de winter mee door te komen. Om toch een beetje zicht te krijgen op de complexe vitaminen B, een kleine opsomming waarvoor een vogel deze vitaminen nodig heeft. Voor de ontwikkeling van het embryo, voor behoud van de eetlust, bij de stofwisseling van eiwitten, bij de stofwisseling van koolhydraten enz. Vitaminen C vervult een functie bij de vorming van kraakbeen, bindweefsel, eischaal en de opbouw van de hormonen van de bijnierschors. Deze vitaminen worden in de lever opgeslagen. Deze vitaminen zijn voor een vogel ook zeer belangrijk in stresssituaties en bij ziekte. In dit soort situaties kan de vogel namelijk geen vitaminen C meer aanmaken en moeten we synthetische (kunstmatige) vitaminen C toedienen. Citroenzuur is in het vogellichaam een belangrijke mineralentransporteur. Dit zuur komt voor in de rozenbottel en heeft een darmreinigende werking. Appelzuur is een ander zuur dat voor komt in de rozenbottel. Appelzuur heeft de eigenschap om vetten af te breken, voor vogels die te klein zijn gehuisvest een onontbeerlijkheid in de strijd tegen het vervetten. Daarnaast heeft appelzuur, ook wel appelazijn genoemd, een darm reinigende werking. Appelazijn kan je de vogels tevens geven via het drinkwater, één of twee maal per week 15 ml per liter drinkwater. Waarom zelf oogsten? Waarom niet kopen bij de handel. De zaden van de rozenbottel, die je in de handel kunt kopen, zijn gedroogd door middel van hete lucht, dan gaat het drogings proces sneller. Een nadeel van zaad drogen door middel van hete lucht, is dat het zaad erg hard wordt, waardoor het voor de meeste vogels niet meer open te krijgen is. Als je rozenbottelzaad droogt op een geleidelijke rustige manier en bij kamertemperatuur blijft het zaad zacht, waardoor het voor de vogels te openen is. Als op deze wijze het rozenbottelzaad gedroogd is, wordt het zelfs door sijzen gegeten. Hoe oogsten? Om te beginnen, rozenbottels zijn rijp, rood van kleur, eind augustus. De bottels die we plukken mogen nooit aangevreten zijn of wit zien van de schimmels, beschimmelde bottels zal voor iedereen wel duidelijk zijn dat je deze niet moet geven aan de vogels. Bottels die aangevreten zijn bijvoorbeeld door vogels uit de vrije natuur, kunnen dragers zijn van ziektekiemen en kunnen onze vogels besmetten. In de natuur wordt ook veel door de vogels van deze bottels gegeten, de kans is dan ook groot dat de bottels vervuild zijn door de ontlasting van deze vogels. Deze vervuilde bottels moeten we natuurlijk ook niet plukken om de zelfde redenen als de bottels aangevreten zijn. Voor welke vogels is dit nu geschikte aanvullende voeding? Zoals al eerder gezegd, is het vruchtvlees geschikt voor de vruchten - en insectenetende vogels, kromsnavels eten zowel het vruchtvlees als de zaden. Het zaad wordt gegeten door elke vogel die het kent. Dus blijven proberen. Je moet natuurlijk wel uitkijken als je rozenbottels van sierrozen plukt, want rozen worden dikwijls met erg giftige sproeistoffen behandeld. Bovendien zijn rozenbottels van hybride sierrozen (meestal struiken met veel grote bloemen) helemaal niet geschikt voor consumptie. Ook naast de autoweg plukken is echt niet aan te raden ivm de uitlaatgassen welke neerslaan op de planten ! Pluk rozenbottels als ze volledig rijp, maar nog stevig zijn. Verse rozenbottels zijn goed in te vriezen zodat ze het hele jaar te voeren zijn. Ook gemalen rozenbottels in bakjes welke in één keer op te voeren zijn kunnen goed ingevroren worden.

Hondroos (Rosa  canina) 

Je kan van gedroogde rozenbottels ook thee zetten en confituur maken. Het drogen moet wel snel gebeuren, anders gaan ze schimmelen of rotten.  Rozenbottels hebben sterk geneeskrachtige eigenschappen en zouden goed zijn voor herstellenden door hun ongewoon hoog gehalte aan vitaminen. Ze stimuleren de spijsvertering en werken urineafdrijvend. Ze verhogen de weerstand tegen verkoudheden en verhogen de bloedproductie.

100 gram verse rozenbottels bevatten onder andere:

Energie          100/418 kcal/kJ
Water                50 g
Koolwaterstof    21 g
Eiwit                     4 g
Pectine              3,2 mg
Caroteen           3,6 mg Kalium              290 mg
Magnesium       100 mg
Calcium            260 mg
Fosfor             260 mg
ijzer                  0,5 mg
Vitamine C 400-3000* mg Vitamine B1 0,06 mg
Vitamine B2 0,07 mg
Vitamine B3 1,5 mg
Vitamine B5 0,5 mg
Vitamine B6 0,05 mg
Vitamine E 4,2 mg

*soort afhangkelijk.

 


 

 

 

    Laat de winter maar komen.
 

 

 

 

 


top                       

====================================//==================================

 

 

top                  appel.  

Uit onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Landbouw is gebleken dat het suikergehalte van moderne appelsoorten in tien jaar tijd met vijftig procent is toegenomen. De appel behoort tot de familie Malus. De zaden van de appel bevatten cyanogenic glycosiden die cyanide  vrijgeven wanneer ze worden opgenomen. Het is niet noodzakelijk om appels uit te boren alvorens hen aan uw vogels te geven. De kleine hoeveelheid cyanide die word opgenomen van een paar zaden  kan zeer waarschijnlijk geen cyanidegiftigheid bij vogels veroorzaken. Als ze met grote hoeveelheden worden opgenomen kan wel cyanidevergiftiging voorkomen, dus geen appelpitjes verzamelen om ze daarna aan je vogels te geven. Alle andere delen van de appel met inbegrip van het hout, is niet-toxisch. De takken van de appelboom zijn veilig om als natuurlijke zitstokken te gebruiken. Alle delen van bomen die behoren tot de soorten Prunus, met uitzondering van het fruit zelf, bevatten cyanogenic glycosiden. Dit omvat abrikoos, perzik, nectarine, pruim en kers. De pitten binnen deze vruchten zouden niet aan vogels moeten worden gevoed , ook het hout moet niet gebruikt worden als zitstokken.  Voor meer informatie klik hier.

 

Voedingswaarde per 100 gram  Appelen, rauw, met schil

Water 85.56 g
Energie 52 kcal
Energie 218 kj
Proteïne 0.26 g
Totaal Vet 0.17 g
As 0.19 g
Koolhydraten 13.81 g
Vezels, totaal 2.4 g
Suikers, totaal 10.39 g
.... Sucrose 2.07 g
.... Glucose (dextrose) 2.43 g
.... Fructose 5.9 g
Zetmeel 0.05 g
Calcium (Ca) 6 mg
Ijzer (Fe) 0.12 mg
Magnesium (Mg) 5 mg
Fosfor (P) 11 mg
Kalium (K) 107 mg
Sodium (Na) 1 mg
Zink (Zn) 0.04 mg
Koper (Cu) 0.027 mg
Mangaan (Mn) 0.035 mg
Fluoride (F) 3.3 mcg
Vitamine C, totaal ascorbinezuur 4.6 mg
Thiamine 0.017 mg
Riboflavine 0.026 mg
Niacine 0.091 mg
Pantotheninezuur 0.061 mg
Vitamine B-6 0.041 mg
Folate, totaal 3 mcg
Folaat, voeding 3 mcg
Folaat, DFE 3 mcg_DFE
Choline, totaal 3.4 mg
Betaine 0.1 mg
Vitamine A (IU) 54 IU
Vitamine A (RAE) 3 mcg_RAE
Vitamine E (alpha-tocopherol) 0.18 mg
Vitamine K (phylloquinone) 2.2 mcg
Vetzuren, totaal verzadigd 0.028 g
.... 14:0 0.001 g
.... 16:0 0.024 g
.... 18:0 0.003 g
Vetzuren,
totaal enkelvoudig onverzadigd 0.007 g
.... 18:1 ongedifferentieerd 0.007 g
Vetzuren,
totaal meervoudig onverzadigd 0.051 g
.... 18:2 ongedifferentieerd 0.043 g
.... 18:3 ongedifferentieerd 0.009 g
Phytosterol 12 mg
Tryptophaan 0.001 g
Threonine 0.006 g
Isoleucine 0.006 g
Leucine 0.013 g
Lysine 0.012 g
Methionine 0.001 g
Cystine 0.001 g
Phenylalanine 0.006 g
Tyrosine 0.001 g
Valine 0.012 g
Arginine 0.006 g
Histidine 0.005 g
Alanine 0.011 g
Aspartinezuur 0.07 g
Glutaminezuur 0.025 g
Glycine 0.009 g
Proline 0.006 g
Serine 0.01 g
Caroteen, beta 27 mcg
Cryptoxanthin, beta 11 mcg
Luteïne + zeaxanthine 29 mcg
 

 

top 

=======================//==========================

 

 

top                                         Citrusvruchten.

                      

De vrucht bestaat uit een aantal lagen. De buitenste schil bevat zeer veel olieklieren waarin ontvlambare   etherische oliën opgeslagen zitten.     De middelste vruchtlaag is wit en vezelig. De binnenste vruchtlaag is het eetbare gedeelte. Hier worden sapzakjes gevormd die veel suikers, organische zuren en vitamine C bevatte.

Voor de Latijnse namen is de indeling van Swingle en Reece uit 1967 gebruikt met tussen haakjes de indeling van Tanaka uit 1961.

Bergamot (Citrus bergamia)    (gebruikt als smaakmaker in Earl Grey thee). 

Citroen (Citrus medica) syn. (Citrus limon)

Limoen (Citrus aurantifolia)

Mandarijn of tangerine (Citrus reticulata). Belangrijke rassen die tot de mandarijn behoren zijn:

Ras: Common (Citrus deliciosa) Cleopatra (Citrus reshni)

Ras: Clementine SRA63 (Citrus clementina)

Ras: Dancy (Citrus tangerina)

Ras: Fairchild (Citrus tangerina)

Ras: Honey (Citrus reticulata Blanco)

Ras: Kinnows

Ras: Murcott is ontstaan uit een soortskruising

Ras: King of Siam is ontstaan uit een soortskruising (Citrus nobilis)

Ras: Ponkan (Citrus reticulata Blanco)

Ras: Royal

Ras: Satsuma Wase (Citrus unshiu)

Ras: Satsuma Qwari (Citrus unshiu)

Ras: Temple is ontstaan uit een soortskruising (Citrus temple)

Papeda (Citrus hystrix)

Pompelmoes (Citrus maxima)

Sinaasappel Citrus sinensis

Bittere sinaasappel, pomerans, zure sinaasappel of Chinese sinaasappel (Citrus aurantium)

Sukade is schil van sukadeboom (Citrus medica)

Grapefruit, kruising tussen sinaasappel en pompelmoes (Citrus paradisi)

Pomelo, kruising tussen grapefruit en pompelmoes (Citrus grandis)

Sweetie, kruising tussen grapefruit en pomelo

Minneola, kruising tussen grapefruit en tangerine

Ugli, kruising tussen pompelmoes en een mandarijn

1000 µg = 1 mg. = 0,001 g

Mandarijnen, 500 g.**               Sinaasappel, 500 g.

4  g.          eiwit  (26% eiwitkwailiteit)   
2 g.          vet
 (90 mg gamma- en alfa  LNA)   
50  g. 
    koolhydraten
2 mg.     vitamine E activiteit               
4 mg. 
   totaal carotenen
300 µg.  vitamine B1
150  µg.  vitamine B2
1 mg.      vitamine B3

110 µg. 
  vitamine B6
2  µg.     blotine
35  µg. 
  foliumzuur             
150 mg. 
vitamine C  
160 mg.  calcium
50 mg.   magnesium
2 mg.     ijzer

310 µg.  zink 

15 mg.   
silicium 

 

5  g.         eiwit  (10% eiwitkwaliteit)
1  g.         vet.
41  g.         koolhydraten 
2 mg. 
    vitamine E activiteit
430 mg.   totaal carotenen
390  µg. vitamine B1
210  µg.  vitamine B2
2 mg. 
    vitamine B3
1 mg. 
    vitamine B5
520  µg. vitamine B6

11  µg. 
  blotine
210  µg. 
foliumzuur
250 mg.  vitamine C
18  µg. 
  vitamine K
210 mg.  calcium
70 mg.    magnesium
2 mg.      ijzer

530 µg.   zink
70 mg. 
   silicium
1  g.
             kalium

** Souci, Fachmann, Kraut; Food Composition And Nutrition Tabels

                 Medpharm Scientific Publishers Stuttgart

 

                                        © 2005 Copyright Artists Cooperative Groove Union U.A

 

top 

=================================//===========================================

 

 

top             Banaan

Tijdens de rijping wordt zetmeel omgezet in suiker. In onrijpe bananen zit 20 keer zoveel zetmeel als suiker en aan het eind van de rijping is dat omgekeerd waardoor de banaan een zoete smaak krijgt.
Banaan, 500 g.** 1000 µg = 1 mg. = 0,001 g.

Voedingsstoffen                      Mineralen                  Vitaminen   

6 g.    eiwit (9% eiwitkwaliteit)   
1 g.     vet  (123 mg LNA)  
100 g.    koolhydraten
  

 

 

43 mg.      calcium

180 mg.    magnesium

3 mg.        ijzer

1mg.          zink        
2 g.           kalium      

14  µg.       jodium

500  µg.     chloor         

30  µg.      vanadium    

40 mg.      silicium  

27  µg.      biotine    

80  µg.     foliumzuur

 

220  µg.  vitamine B1                
280  µg.  vitamine B2                
3 mg. 
    vitamine B3                      
1 mg.       vitamine B5                     
2 mg.      vitamine B6                    
60 mg. 
   vitamine C                     
1
 mg.      vitamine E activiteit

 

** Souci, Fachmann, Kraut; Food Composition And Nutrition Tabels

Medpharm Scientific Publishers Stuttgart

 

 

top 

=============================================================================================

 

 

 

 

 

top           Druiven uit eigen tuin, rozijnen / krenten


>> Giftige groente, onderzoek 2009. <<<

Druiven, per 500 g.*   Rozijnen (Sultana), per 75 g.
3  g.          eiwit  (24% eiwitkwaliteit*)
1  g.
           vet  (180 mg LNA)
75  g.
      koolhydraten
3 mg. 
   vitamine E activiteit
165  µg. totaal carotene
21 mg.   vitamine C
220 µg.  vitamine B1

120 µg.  vitamine B2
1 mg.
     vitamine B3
300 µg.  vitamine B5
350 µg.  vitamine B6
7 µg.      biotine (vitamine B8)
200 µg. foliumzuur(vitamine B9)
15  µg.    vitamine K

90 mg. 
 calcium
46 mg.    magnesium
100 mg.  fosfor
1  g.         kalium
10 mg.    natrium
10  µg. 
 chloor
3 mg.     ijzer 
250 µg.  zink
520 µg.  mangaan
414 µg.   koper
40 µg.    nikkel
10 µg.    chroom
70 µg.   fluoride
4  µg.     jodium
750 µg.  silicium
8  µg.  selenium
2  g.        eiwit  (7% eiwitkwaliteit)
0  g.        vet
48  g.      koolhydraten



90  µg.   vitamine B1
41  µg. 
  vitamine B2
375  µg. vitamine B3
75  µg.   vitamine B5
83  µg.   vitamine B6

3  µg.    
vitamine B9

8  µg.     molybdeen
60 mg.   calcium
30 mg.   magnesium




2 mg.      ijzer
188  µg.  zink




47  µg.    fluor


5  µg.     selenium

 * USDA databank op het internet

** Souci, Fachmann, Kraut; 

Food Composition And Nutrition Tabels

Medpharm Scientific Publishers Stuttgart

© 2005 Copyright Artists Cooperative Groove Union U.A

 

 

voedingswaarden per 100 gram eetbaar gedeelte.

 

cal.

Joules

eiwit
gram

vet
gram

koolh.
gram

kalk
mg

ijzer
mg

caroteen

vit.B1
mg

vit.B2
mg

vit.B6
mg

rozijnen.

264

1122

2

-

64

50

2

-

0,08

0,03

0,15

Krent

308

1309

2

-

75

50

2

-

0,07

0,03

0,17

pruimen

188

799

2

-

45

30

1

0,20

0,30

0,06

0,25

tuttifrutti

224

952

2

-

54

50

3

1,25

0,04

0,03

0,15

De krent is een gedroogde, pitloze druif van een druivenras dat zeer kleine vruchten geeft, de Vitis vinifera 'Korinthiaka'

De krent lijkt veel op een rozijn en wordt daar nog al eens mee verward, maar de rozijn is afkomstig van andere druivenrassen met grotere vruchten. De kleur van de krent varieert van bruinachtig tot diep donkerblauw. Hoe donkerder de kleur des te zoeter de krent is.

Uit Californië, Turkije, Griekenland, Zuid-Afrika, Iran en Afghanistan komen vele rozijnen. Iedereen kent wel blauwe, gele en bruine rozijnen. Men denkt vaak dat bruine  rozijnen van blauwe druiven komen en gele rozijnen van witte druiven. Bijna alle rozijnen zijn echter afkomstig van witte of groengele druiven. Het drogen in de zon duurt zo'n 15 dagen. Door rozijnen na de oogst enkele tellen in een soda- of potas (in hoofdzaak natrium) oplossing te dippen, komen er kleine scheurtjes in de schil en daardoor verdampt het vocht gemakkelijker en wordt de druif goudkleurig of geelbruin. bruine rozijnen worden niet gezwaveld, goudgele wel om de kleur te behouden dat wil zeggen behandeld met zwaveldioxide. Het is dan ook aan te raden gele rozijnen voor consumptie te wassen om de ontstane sulfieten te verwijderen. Gele rozijnen zijn niet echt gezond te noemen door al die behandelingen. Mijn vogels krijgen deze dus niet!

 

top

=============================================//==============================================

 

 

top                   maïs.

Maïs bevat naast een grote hoeveelheid zetmeel, ook de belangrijke vitamine A, dat verder in geen graansoort voorkomt. Het zit vol vitamine B waardoor het lichaam gestimuleerd word eiwit op te nemen, wat als bouwstoffen voor het lichaam gezien wordt. Het heeft een positief effect op de darmen en helpt de vochtbalans in evenwicht te houden.

Maïs behoort tot de monocotylen of eenzaadlobbige planten.
Het reservevoedsel zit bij de maïskorrel dus opgeslagen in het endosperm. Er wordt onderscheid gemaakt in dent en flint.
De dent korrel is te herkennen aan het deukje in de top van de korrel. Een maïskorrel van het denttype bestaat voor 80% uit koolhydraten (zetmeel en suikers), 10% eiwit, 4,5 % olie, 3,5 % vezels en 2% mineralen. Het zetmeel bestaat hoofdzakelijk uit twee polysachariden, waarvan amylopectine met 75-80 % van de hoeveelheid polysacchariden de belangrijkste is. Amylose is de andere belangrijke polysacharide.

Ik gebruik maïs op verschillende manieren; zo voer ik het vers geplukt als de maïskolf nog net zacht is. Ik haal alle bladeren van de kolf af en verpak de kolf per stuk in een boterhammenzakje en vries deze in. Zo kun je het hele jaar verse maïs voeren, en door het zakje drogen ze niet uit.

Ik geef ook regelmatig maïs uit blik, ook hier laten ze geen korrel van liggen. En dan heb je nog de gedroogde maïskorrel, ze zijn hard maar te lekker om ze te laten liggen. Ook kiem ik duivenvoer waar ook veel maïs in zit . Met andere woorden (mijn) papegaaien zijn razend op maïs.

 

     

 

 

 

 


 

Voedingswaarde per 100 gram Mais, zoet, geel, rauw

Vitamine A (IU) 208 IU
Vitamine A (RAE) 10 mcg_RAE  
Vitamine B-6 0.055 mg
Vitamine C, totaal ascorbinezuur 6.8 mg
Vitamine E (alpha-tocopherol) 0.07 mg   
Vitamine K   (phylloquinone)0.3mcg          

Water 75.96 g
Energie 86 kcal
Energie 360 kj
Proteïne 3.22 g
Totaal Vet 1.18 g
As 0.62 g
Koolhydraten 19.02 g
Vezels, totaal 2.7 g
Suikers, totaal 3.22 g
.... Sucrose 2.06 g
.... Glucose (dextrose) 0.5 g .
.... Fructose 0.48 g
.... Maltose 0.18 g

Calcium (Ca) 2 mg
Ijzer (Fe) 0.52 mg
Magnesium (Mg) 37 mg
Fosfor (P) 89 mg
Kalium (K) 270 mg
Sodium (Na) 15 mg
Zink (Zn) 0.45 mg
Koper (Cu) 0.054 mg
Mangaan (Mn) 0.161 mg
Selenium (Se) 0.6 mcg
Thiamine 0.2 mg
Riboflavine 0.06 mg
Niacine 1.7 mg
Pantotheninezuur 0.76 mg
Folate, totaal 46 mcg
Folaat, voeding 46 mcg
Folaat, DFE 46 mcg_DFE
Tocopherol, gamma 0.15 mg

Vetzuren, totaal verzadigd 0.182 g
 .... 16:0 0.171 g
.... 18:0 0.011 g
Vetzuren, totaal enkelvoudig onverzadigd 0.347 g
.... 18:1 ongedifferentieerd 0.347 g
Vetzuren, totaal meervoudig onverzadigd 0.559 g
.... 18:2 ongedifferentieerd 0.542 g
.... 18:3 ongedifferentieerd 0.016 g
Tryptophaan 0.023 g
Threonine 0.129 g
Isoleucine 0.129 g
Leucine 0.348 g
Lysine 0.137 g
Methionine 0.067 g
Cystine 0.026 g
Phenylalanine 0.15 g
Tyrosine 0.123 g
Valine 0.185 g
Arginine 0.131 g
Histidine 0.089 g
Alanine 0.295 g
Aspartinezuur 0.244 g
Glutaminezuur 0.636 g
Glycine 0.127 g
Proline 0.292 g
Serine 0.153 g
Caroteen, beta 52 mcg
Caroteen, alpha 18 mcg
Cryptoxanthin, beta 127 mcg
Luteïne + zeaxanthine 764 mcg

 

                                                           top

===================================================================================================================================

 

 

top      Avocado = giftig voor u vogels.

 

Avocado (Persea sp.)
Onderzocht bij: grasparkiet, grijze roodstaart.
Ziekteverschijnselen: niet meer op stok kunnen zitten, stoppen met eten, bol zitten, aan veren peuteren en trekken, benauwdheid, zwelling van de borstspieren door oedeem en bleke streping van de spieren, sterfte. 
Giftige plantendelen: bladeren, vruchten.  Opmerking: de verschijnselen kunnen sterk wisselen en treden soms pas 24 uur na consumptie op .

Boek gelezen, papegaai dood !
In misc.legal.moderated, de newsgroup gewijd aan juridische problemen vraagt ene Scooter67 (AOL heeft de merkwaardige gewoonte hun gebruikers te nummeren) of hij een schrijver kan aanklagen wegens foute informatie. Ik heb een boek waarin gezegd wordt dat het ok is om een papegaai avocado te voeren. Na het lezen van het boek en het voeren van mijn vogel met avocado is mijn elfhonderd dollar kostende papegaai nu dood. Het blijkt namelijk dat drie jaar voor de publicatie van dit boek het Diergeneeskundig Genootschap al heeft vastgesteld dat avocado`s dodelijk giftig zijn voor papegaaien. 

Dit zijn voor mij genoeg redenen om geen avocado te voeren, er zijn immers voldoende andere fruit en groente soorten welke zonder problemen gevoerd kunnen worden.

Giftige produkten: er zijn nog enkele producten die giftig zijn voor vogels waaronder papegaaien in het bijzonder, avocado, chocolade, en Cafeïne , deze producten zijn bij kleine hoeveelheden dodelijk voor papegaaien, evenals de pitten van perziken , amandelen en Kersen en abrikozen, omdat deze hoge gehaltes cyanide kunnen bevatten.

Omdat bijna iedereen chocolade in huis heeft wil ik u er toch even op attent maken dat u uit moet kijken met chocolade en uw huisdieren.

Chocolade is erg giftig, voor de meeste huisdieren de veroorzaker van theobrominevergiftiging.  De hoeveelheid theobromine in chocolade is ook bij grote chocolaconsumptie veilig voor de mens, maar kan dodelijk zijn voor dieren zoals honden, katten, paarden , papegaaien en fretten, omdat ze theobromine langzamer afbreken. De hoeveelheid theobromine in een pure chocoladereep van 200 gram is voldoende om een labrador te doden. Puur is twee keer zo dodelijk dan melk Chocolade.

top  
 

=======================================================//===========================================================

 

top                                                                         Spinazie

Spinazie groeit over de gehele wereld met uitzondering van de tropische gebieden. Hoewel spinazie al eeuwen geteeld werd in China bereikte de plant Europa pas in 12e eeuw met de komst van de Moren in Spanje. In de 16e eeuw was spinazie nog een nieuwigheid in Italië, maar wel al ingeburgerd in Engeland. Het eerste gebruik bleef beperkt tot laxeermiddel. Het laxeereffect is te danken aan het hoge oxaalzuurgehalte. 

Spinazie is de meest voedzame groente.
Ze is licht verteerbaar en de bezem van het spijsverteringsstelsel. Spinazie is één van de groenten die het rijkst is aan vitamine C.

Behalve vitamine C bevat spinazie veel caroteen (goed voor het gezichtsvermogen) en vitamine F (versterkt de snavel en nagels). Komt daarbij de licht laxerende werking, het bevorderen van rode bloedcellen, het vernieuwen van bloed en kankerwerende eigenschappen. Spinazie bevat veel mineralen, waaronder ook ijzer. Spinazie bevat inderdaad meer ijzer (3-4 milligram) dan andere groenten; toch is het ijzergehalte van spinazie lange tijd sterk overschat; toen in 1937 een nieuwe analyse werd uitgevoerd door Duitse wetenschappers, bleek het ijzergehalte 10 keer zo laag te zijn als werd aangenomen; de vorige onderzoeker had een foutje gemaakt.

Opgepast voor nitriet
Het enige nadeel van spinazie is de aanwezigheid van oxaalzuur, wat niet zo goed is voor reumalijders en nierpatiënten. Spinazie bevat ook veel nitraat en dit is de reden waarom je een gerecht met spinazie de dag erna niet meer opwarmt omdat er anders schadelijk nitriet gevormd wordt. Het is belangrijk dat je bij het koken voldoende water gebruikt om af te gieten en de groente goed doet uitdruppen. Pas dus op met het voeren van restjes. Vogels hebben spinazie liever vers en zo blijven de vitamines er allemaal in zitten.

Voedingswaarde per 100 gram  Spinazie, rauw

Water 91.4 g
Energie 23 kcal
Energie 97 kj
Proteïne 2.86 g
Totaal Vet 0.39 g
As 1.72 g
Koolhydraten 3.63 g
Vezels, totaal 2.2 g
Suikers, totaal 0.42 g
.... Sucrose 0.07 g
.... Glucose (dextrose) 0.11 g
.... Fructose 0.15 g
Galactose 0.1 g
Calcium (Ca) 99 mg
ijzer (Fe) 2.71 mg
Magnesium (Mg) 79 mg
Fosfor (P) 49 mg
Kalium (K) 558 mg
Sodium (Na) 79 mg
Zink (Zn) 0.53 mg
Koper (Cu) 0.13 mg
Mangaan (Mn) 0.897 mg
Selenium (Se) 1 mcg
Thiamine 0.078 mg
Riboflavine 0.189 mg
Niacine 0.724 mg
Pantotheninezuur 0.065 mg

Folate, totaal 194 mcg
Folaat, voeding 194 mcg
Folaat, DFE 194 mcg_DFE
Vitamine A (IU) 9377 IU
Vitamine A (RAE) 469 mcg_RAE
Vitamine B-6 0.195 mg
Vitamine C, totaal ascorbinezuur 28.1 mg
Vitamine E (alpha-tocopherol) 2.03 mg
Vitamine K (phylloquinone) 482.9 mcg Tocopherol, gamma 0.18 mg

Vetzuren, totaal verzadigd 0.063 g
.... 14:0 0.01 g
.... 16:0 0.049 g
.... 18:0 0.004 g
Vetzuren, totaal enkelvoudig onverzadigd 0.01 g
.... 16:1 ongedifferentieerd 0.005 g
.... 18:1 ongedifferentieerd 0.005 g
Vetzuren, totaal meervoudig onverzadigd 0.165 g
.... 18:2 ongedifferentieerd 0.026 g
.... 18:3 ongedifferentieerd 0.138 g
Phytosterol 9 mg

Tryptophaan 0.039 g
Threonine 0.122 g
Isoleucine 0.147 g
Leucine 0.223 g
Lysine 0.174 g
Methionine 0.053 g
Cystine 0.035 g
Phenylalanine 0.129 g
Tyrosine 0.108 g
Valine 0.161 g
Arginine 0.162 g

Histidine 0.064 g
Alanine 0.142 g
Aspartinezuur 0.24 g
Glutaminezuur 0.343 g
Glycine 0.134 g
Proline 0.112 g
Serine 0.104 g
Caroteen, beta 5626 mcg
Luteïne + zeaxanthine 12198 mcg

 

 

  top
 ==================================================================================================

 

top                         Broccoli.

Broccoli is een groente die verwant is aan bloemkool. Bij broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten. Bij bloemkool de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordiaal). Van de groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten. Broccoli bevat zeer veel vitamines en mineralen en is hierdoor één van de gezondste groenten. Niet alleen de zachte groene roosjes kunnen gegeten worden, maar ook de vlezige stronken die naar asperges smaken. Broccoli bevat dezelfde stoffen als bloemkool maar bevat meer vitaminen en het percentage caroteen ligt boven het gemiddelde.Broccoli is licht verteerbaar en heeft waardevolle voedingsstoffen. Broccoli bevat veel vezels, zeer veel vitamine C, veel vitamine A en B en ijzerzouten - en is ruim voorzien van kalk/calcium iets wat de Poicephalus soorten goed kunnen gebruiken. Het calciumgehalte is zo hoog dat het voor het lichaam ontgiftend kan werken. Het vitamine C gehalte is 3 x hoger dan in een sinasappel.

Voedingswaarde per 100 gram, Broccoli stronk, knol, rauw

Water 92.55 g
Energie 22 kcal
Energie 92 kj
Proteïne 3.17 g
Totaal Vet 0.49 g
As 0.93 g
Koolhydraten 2.85 g
Vezels, totaal 2.7 g
Suikers, totaal 0.38 g
.... Sucrose 0.11 g
.... Glucose (dextrose) 0.1 g
.... Fructose 0.17 g
Calcium (Ca) 108 mg
Ijzer (Fe) 2.14 mg
Magnesium (Mg) 22 mg
Fosfor (P) 73 mg
Kalium (K) 196 mg
Sodium (Na) 33 mg
Zink (Zn) 0.77 mg
Koper (Cu) 0.042 mg
Mangaan (Mn) 0.395 mg

Selenium (Se) 1 mcg
Thiamine 0.162 mg
Riboflavine 0.129 mg
Niacine 1.221 mg
Pantotheninezuur 0.322 mg
Folate, totaal 83 mcg
Folaat, voeding 83 mcg
Choline, totaal 18.3 mg
Betaine 0.3 mg
Vitamine A (IU) 2622 IU
Vitamine A (RAE) 131 mcg_RAE
Vitamine B-6 0.171 mg
Vitamine C, totaal ascorbinezuur 20.2 mg
Vitamine E (alpha-tocopherol) 1.62 mg
Vitamine K (phylloquinone) 224 mcg

Tocopherol, beta 0.01 mg
Tocopherol, gamma 0.16 mg

 

Vetzuren, totaal verzadigd 0.05 g
.... 16:0 0.043 g
.... 18:0 0.006 g
Vetzuren, totaal enkelvoudig onverzadigd 0.026 g
.... 17:1 0.017 g
.... 18:1 ongedifferentieerd 0.009 g
Vetzuren, totaal meervoudig onverzadigd 0.13 g
.... 18:2 ongedifferentieerd 0.017 g
.... 18:3 ongedifferentieerd 0.113 g

Tryptophaan 0.043 g
Threonine 0.106 g
Isoleucine 0.104 g
Leucine 0.17 g
Lysine 0.198 g


Methionine 0.048 g
Cystine 0.039 g
Phenylalanine 0.128 g
Tyrosine 0.075 g
Valine 0.153 g
Arginine 0.172 g

Histidine 0.066 g
Alanine 0.124 g
Aspartinezuur 0.36 g
Glutaminezuur 0.549 g
Glycine 0.123 g
Proline 0.131 g
Serine 0.099 g
Caroteen, beta 1573 mcg

Luteïne + zeaxanthine 1121 mcg

 

Waarschijnlijk is broccoli vanuit Kreta, Cyprus of het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied in de 17e eeuw naar Italië gekomen. Van Italië werd hij over heel noordelijk Europa verspreid. Broccoli hoort tot de familie van de kruisbloemige. Samen met sluitkool, spruitkool, koolrabi en bloemkool behoort broccoli tot de familie Brassica Oleracea. Vitamine A is één van de vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Daarvoor heeft het wel bètacaroteen nodig. Bètacaroteen wordt ook wel pro-vitamine A genoemd. Bètacaroteen is niet alleen belangrijk voor de aanmaak van vitamine A, het is ook een antioxidant. Dat wil zeggen dat het de schade die vrije radicalen in het lichaam aanrichten, beperkt.Al langer is bekend dat vitamine A belangrijk is voor gezichtsvermogen, vooral voor het aanpassen aan het donker. Daarnaast is deze vitamine belangrijk voor een gezonde huid, de vorming van bloedvaten en slijmvliezen en speelt ze een grote rol bij de weerstand tegen infecties.

Bètacaroteen zit in veel fruit en groenten (vooral felgekleurde varianten, zoals bijvoorbeeld wortels), in veel koolsoorten en bijvoorbeeld broccoli.

top

===================================//======================================

 

top                                                   Erwten.

Erwten zijn de rijp geoogste en gedroogde zaden van peulgewassen. Erwten zijn rijk aan plantaardige eiwitten, koolhydraten, ijzer, vitaminen en niet te vergeten voedingsvezel! Erwten hebben een hoge energie waarde en een hoog eiwitgehalte. Mijn vogels krijgen dagelijks kiemzaad wat ook voorzien is van erwten. Dit laat ik 24 uur weken en daarna 24 uur kiemen.
 

De energiewaarde van 100 g is 264 kJ.    verse (rauwe) erwten

10g koolhydraten
5 g eiwit
0,3 g vet

mineralen
20 mg calcium
2 mg ijzer

vitaminen
0,4 mg caroteen
0,17 mg B1
0,16 mg B2
50 mg C

top


====================================//=====================================

 

top                                Paardenbloem

Deze plant heeft een grote waarde als voedingsplant voor onze vogels. Meerdere bestanddelen van deze plant zouden aan onze vogels niet onthouden moeten worden. Dit in verband met de conditie van de vogel, maar ook omwille van een goed verenkleed.
Wetenschappelijke naam is Taraxacum officinalis
Engels: Dandelion,
Duits: Löwenzahn,
Frans: Pissenlit,
Spaans: Diente de leon

Familie: Samengesteldbloemige Compositae
Beschrijving.
De paardenbloem is een algemeen voorkomende plant in de hele wereld. Ze is overal te vinden. Wie kent de felgele weilanden niet in het voorjaar. Tussen de tegels van onze trottoirs ziet de plant nog mogelijkheden om groeien. Op braakliggende terreinen neemt ze snel de overhand.
De bladeren zijn rozetvormig gerangschikt om de lange penwortel. De bladeren zijn glad, spatelvormig en onregelmatig gekarteld. Het is een overblijvende plant die 10 tot 30 cm hoog kan worden. De stengels zijn hol, kaal en bevatten wit melksap. De gele bloemen zijn eigenlijk geen bloemen op zich zelf, maar zijn een samenstelling van kleine bloemetjes. De buitenste omwindselbladeren zijn neergeslagen. De hoofdbloei valt in mei. De plant kent ook een tweede hoofdbloei en die valt in augustus. De felgele bloem opent zich als de temperatuur boven de tien graden is en sluit zich bij de schemering. Ook bij regen zullen de bloemen gesloten blijven. Dat het een bijzondere plant is blijkt ook wel uit het feit dat ze naast de twee hoofdbloeiperiodes ook nog een derde en vierde bloeiperiode kent, namelijk het ontwikkelen van de vruchtpluis. Door dit vruchtpluis worden de zaden verspreid in de wind.
Werkzame stoffen van de plant.

In de plant zijn de volgende werkzame stoffen aanwezig:
Bitterstoffen, sesquiterpeenlactonen, triterpeen, stereol, flavonoïden (quercetine, luteoline, apigenine, isorhamnetine), polysaccharides, coumarinen (cichoriine en aesculine), vitaminen C, D, E, verschillende B vitaminen, choline, carotenen, kalium, natrium, magnesium, ijzer, koper, zink, calcium.

De geschiedenis van de plant.
De botanische benaming van de plant is Taraxum officinalis komt van het Grieks “taraxos” en betekent wanorde en van”aka” wat staat voor remedie. De naam “officinale”betekent “uit de apotheek”. De Spaanse benaming betekent leeuwentand en verwijst naar de getande bladeren. Deze verwijzing komt ook voor in de Engelse - en Duitse naam, “Dandalion” en Löwenzahn. De Franse benaming “pissenlit” (pis in bed) verwijst naar de vochtafdrijvende eigenschappen van de paardenbloem. De Nederlandse naam is ontstaan door het feit dat dit kruid gewild is bij paarden maar ook bij varkens en konijnen. In Nederland zijn tenminste 250 microsoorten bekend van de paardenbloem. Microsoorten zou je ook omschrijven als mengsoorten. Omdat deze microsoorten maar kleine verschillen vertonen is afgesproken dat ze allemaal onder de hoofdbenaming vallen.

Wat leuke oude wijsheden.
- Vroeger rookten boeren hun woonhuis en stallen uit met paardenbloemen. Men deed dit om de boerderij te reinigen van allerlei onzuiverheden.
- De vruchten van de paardenbloem werden gezien als orakel. Het aantal zaadpluisjes dat op de bloem bleef staan na het wegblazen, geeft het aantal kinderen aan die je krijgt.
- Als je alle zaadpluisjes in een keer kon weg blazen mocht je een wens doen

Het medicinale gebruik.
De wortel is leverversterkend, galopwekkend, laxerend en ontgiftend.
De wortel is het heilzaamste voor de lever. Bij ontsteking van de galblaas, lichte geelzucht, indigestie (storing van de spijsvertering)chronische constipatie (verstopping) en constipatie tijdens zwangerschap.
De bladeren zijn urinedrijvend en voedzaam.
Het blad stimuleert het urineren. Te gebruiken bij het niet kunnen plassen, nierstenen, bedplassen en bij blaasontsteking.
De wortel en de bladeren samen worden gebruikt bij het ontgiftigen van de lever en de nieren. Deze combinatie is ook te gebruiken bij chronische pijnklachten, reuma, gewrichtontsteking en huidaandoeningen.
Het melkachtige sap werkt goed tegen wratten.
Van deze bestanddelen zijn er in de handel tincturen te koop.

Andere benamingen voor paardenbloem zijn:
Drenthe hondstong.
Groningen hondebloem.
Limburg en Vlaanderen pisbloem.
Zeeland pissebed, pissebaede, pisseblomme en melkwiet.
Texel konijnenbladeren.
West-Friesland brievenbesteller (dit laatste slaat op het vruchtpluis dat de zaden als brieven besteld).

De paardenbloem voor onze vogels.
De plantenbestanddelen van de paardenbloem, wortel, blad, bloemen en zaad, zijn waardevolle voedingsmiddelen voor onze vogels.
De wortel is leverversterkend zoals we zagen. Voor vogels, kapoetsensijs, die we synthetische kleurbevorderaars geven voor het rood in de bevedering te stimuleren, weten we dat deze middelen nog al belastend zijn voor de lever. Een worteltinctuur van de paardenbloem in het drinkwater of het eivoer kan deze leverbelasting verminderen. Deze tinctuur is te verkrijgen in de Natuurwinkels of Reformwinkels. Ook voor spijsverteringsproblemen bij onze vogels is deze tinctuur een hulpmiddel.
De Bladeren kunnen als groenvoer aan de vogels gegeven worden. Jonge bladeren worden het beste opgenomen. Ze zijn zeer voedzaam. Echt gek zijn ze er niet op .
Het zaad is een belangrijk voedingsmiddel voor onze vogels. Het gaat dan om het halfrijp- en het rijpzaad. Het is rijk aan plantaardig eiwit. Een belangrijk voedingselement in het opgroeien van de jonge vogels. In de periode van de rui zijn eiwitten van belang om nieuwe veren te kunnen ontwikkelen. Bij het ontwikkelen van de kleuren groen, geel en rood zijn de carotenoïden van goed belang(niet bij onze papegaaien). Even zoals bij andere medische aspecten in de opbouw van het lichaam van de vogel. Carotenen zijn een van de vele werkzame stoffen die de paardenbloem bezit. In de plantenwereld komt ook vitamine A voor in de vorm van carotenoïden, vergelijkbaar met provitamine A, die in het vogellichaam omgezet kan worden in vitamine A. Door deze carotenoïden te gegeven, waaruit de vogel vitamine A kan aanmaken naar eigen behoefte, is de kans op overdosering aanzienlijk verminderd. De vogel bepaalt zelf hoeveel provitamine A er omgezet wordt in vitamine A .
In heel wat wetenschappelijke studies wordt aangetoond dat carotenoïden de weerstand verhoogt tegen ziektes. Het opnemen van Beta-caroteen stimuleert de vorming van antistoffen en witte bloedlichaampjes en ondersteunt hiermee de immuniteit van de vogel. Door hun werking als biologisch antioxidant hebben carotenoïden ook een celbeschermende functie in het lichaam. In bepaalde studies gaf het vervangen van Vitamine A door Beta-caroteen ook een aanzienlijke verbetering van de kweekresultaten.

Het oogsten van het zaad.    
Na de bloeiperiode in mei en augustus kunnen we het zaad oogsten. Op het moment dat zich het pluis gaat vormen kunnen we de zaadknoppen plukken. Het zaad is dan half rijp. Vlak voor dat de pluisknoppen open gaan kunnen we de rijpe zaden plukken. Het lijken dan net bloemknoppen die nog niet open zijn. Het verschil in bloemknop of zaadknop is te zien aan de kleur. Bloemenknoppen die nog niet open zijn, zijn geel van kleur in het knophart en de zaadknop is wit van kleur.

 

zaadknop

                                                                                                        

                                                                    bloemknop

Het pluis is wit van kleur en aan dit pluis zitten de rijpe en halfrijpe zaden. De geplukte zaadknoppen zijn goed te bewaren in de diepvries. Voor dat we de zaden invriezen, moeten we eerst het pluisgedeelte van de knop af knippen. Anders krijg je veel rond dwarrelend pluis in je hokken. Een voorraad aanleggen van de zaadknoppen is belangrijk voor degene die vroeg gaat broeden. Als het voorjaar koud is zijn er pas laat paardenbloemen te vinden. Daarom is een voorraad aanleggen voor het volgende jaar van belang. De zaadknoppen goed ontdooien voor we ze aan de vogels gegeven. De knoppen ontdooien vrij snel. De lege zaadknoppen verwijderen. Er kunnen schimmels op ontstaan die niet goed zijn voor de vogels. De vogels zijn gek op deze zaden en ze voeren ze graag aan de jongen.

Bron:  europesecultuurvogel.nl

top

============================================== 

 

 

top                   Kers

 [Prunus avium]

Dat kersen gezond zijn, wisten we overigens allang. Reeds bij de oude Romeinen waren de gezondheidsbevorderende eigenschappen van kersen bekend.
Kersenbomen zijn in ’t wild zeer zeldzaam geworden. Bloeit in april of mei, met talrijke, witte bloesems. De stam van de bomen laat soms een harsachtig stollend sap zien, dat eetbaar zou zijn.


Kersen rijpen na de oogst niet meer na, zoals de meeste andere vruchten. Dit noemt men "niet-climacterisch fruit".De kers is na de aardbei waarschijnlijk het meest geliefde zachtfruit. De kleur van de kersen kan variëren van geelrood tot donkerbruin. Een aantal soorten zijn: Early Rivers (donkerbruin), Schneider (roodbruin), Bigarreau (bruin of geel), de meikers (donkerrood) en de Spaanse knapkers (geelrood). Er zijn zoete en zure kersen. Zure kersen worden 'krieken' genoemd. Vogels zijn razend op deze vrucht en je kooien kleuren er zo leuk van op.Kersen zijn verkijgbaar van juni tot september. De tweede helft van juni en de maand juli zijn echter de toptijden.
Kersen moeten bij aankoop steeds glanzend en stevig zijn. Mijd verschrompelde of beschadigde exemplaren.
Zure kers – zoete kers
De zure kers bevat rond 30% minder suiker dan de zoete kers. En hierdoor ook minder calorieën. Bovendien bevat de zure kers 12 keer meer vitamine A.  Bewaar de kersen op een koele plaats, eventueel in de groentela van de koelkast. Kersen zijn niet lang houdbaar. Hij heeft een licht laxerende werking.

Voedingswaarde per 100 gram; 

Kers, tuin, rauw

Water 89.4 g
Energie 32 kcal
Energie 133 kj
Proteïne 2.6 g
Totaal Vet 0.7 g
As 1.8 g
Koolhydraten 5.5 g
Vezels, totaal 1.1 g
Suikers, totaal 4.4 g
Calcium (Ca) 81 mg
Ijzer (Fe) 1.3 mg
Magnesium (Mg) 38 mg
Fosfor (P) 76 mg
Kalium (K) 606 mg
Sodium (Na) 14 mg
Zink (Zn) 0.23 mg
Koper (Cu) 0.17 mg
Mangaan (Mn) 0.553 mg
Selenium (Se) 0.9 mcg
Vitamine C, totaal ascorbinezuur 69 mg
Thiamine 0.08 mg
Riboflavine 0.26 mg
Niacine 1 mg
Pantotheninezuur 0.242 mg

Vitamine B-6 0.247 mg
Folate, totaal 80 mcg
Folaat, voeding 80 mcg
Folaat, DFE 80 mcg_DFE
Vitamine A (IU) 6917 IU
Vitamine A (RAE) 346 mcg_RAE
Vitamine E (alpha-tocopherol) 0.7 mg
Vitamine K (phylloquinone) 541.9 mcg

Vetzuren, totaal verzadigd 0.023 g
.... 16:0 0.016 g
.... 18:0 0.007 g
Vetzuren, totaal enkelvoudig onverzadigd 0.239 g
.... 18:1 ongedifferentieerd 0.087 g
.... 20:1 0.061 g
.... 22:1 ongedifferentieerd 0.091 g
Vetzuren, totaal meervoudig onverzadigd 0.228 g
.... 18:2 ongedifferentieerd 0.152 g
.... 18:3 ongedifferentieerd 0.076 g
Caroteen, beta 4150 mcg
Luteïne + zeaxanthine 12500 mcg


 

Kersenpitten bevatten een heel klein beetje amygdaline, een cyanide en suiker verbinding die door je organisme omgezet wordt in het giftige waterstofcyanide. Normaal komen de pitten met de uitwerpselen terug mee naar buiten maar omdat papegaaien net zolang met de pit bezig zijn tot hij deze open heeft lijkt het verstandig om kersen te ontpitten voor ze gevoerd worden. Door de kers in kleine stukjes te snijden blijven de wanden van je kooi ook langer schoon. Schrik niet want de uitwerpselen zijn net zo paars als de kersen waren.


top
 ===================================//=======================================

 

top                                                                         Braam

Braam (Rubus fruticosus)

De Gewone braam is een in heel Europa inheemse plant die met name langs bosranden voorkomt. De plant is een heester die 2 tot 6 meter hoog wordt. Elk jaar worden nieuwe stengels gevormd. Alleen de tweejarige stengels dragen vrucht, waarna deze afsterven.

De bloei is van eind mei tot september en de bestuiving vindt plaats door insecten, met name bijen en hommels. Er zijn vruchten vanaf augustus.

Van de braam worden vooral de vruchten gebruikt. De vruchten zijn donkerblauw. Bramen hebben een zoete smaak. Aangetaste vruchten hebben geen prettige smaak en kunnen giftige stoffen bevatten.
 Ook is het niet raadzaam bramen die langs een drukke verkeersweg groeien te plukken, vanwege de opeenhoping van giftige stoffen zoals in het verleden van lood. Het RIVM adviseert wilde bosvruchten zoals bramen te wassen en liefst nog te koken (bijvoorbeeld in jam). Op plaatsen waar vossen voorkomen kunnen wilde vruchten namelijk besmet zijn met lintworm via de uitwerpselen van vossen. In Nederland en België is dit echter vrij zeldzaam.


Zoals alle vruchten heeft ook de braam een lage pH-waarde, die varieert van 2,8 tot 3,8. Een liter bramensap bevat 8-15 gram zuur (gemiddeld 11,5 g), waarvan appelzuur het hoofdbestanddeel is.

Bramen.

Energie                                         43 kcal
V
Voedingswaarde per 100 gram oedingsvezels                             5.3 g                          21%
Suikers, totaal                              4.9 g                          
9-16 %
Calcium, Ca                                    29 mg                         3%
Magnesium, Mg                             20 mg                         5%
Mangaan, Mn                                 0.6 mg                        32%
Koper, Cu                                      0.2 mg                         8%
Kalium, K                                       162 mg                        5%
Natrium, Na                                  1 mg                            0%
Vitamine C, total ascorbic acid    21 mg                          35%
Vitamine A, IU                             214 IU                         4%
Vitamine K, mcg                            20 mcg                        25%
Folic zuur, mcg                             36 mcg                        9%
Carotine, béta                              128 mcg                       ne
Lutein + zeaxanthin                      118 mcg                        ne

 

Papegaaien zijn razend op Bramen maar je moet er wel wat voor over hebben want ze kunnen er nogal mee kliederen. Zet daarom huiskamervogels niet te dicht bij muren of gordijnen.

 

 

 

 

top

=====================//=====================

 

 

top                                     vogelmuur 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vogelmuur of muur (Stellaria media)

Zoals de naam al doet vermoeden, is het een plant die door vogels graag gegeten wordt. De hele plant kan worden gevoerd. Het is een onkruid wat je vrijwel het hele jaar door kunt vinden en gebruiken. Alleen tijdens de vorst kom je haar niet tegen. Het is een onopvallend plantje met kleine witte stervormige bloemen. Het meest welig tiert het op moestuintjes die regelmatig compost krijgen. De smaak is neutraal tot fijn gekruid.

Alle soorten vogels zijn gek op dit onkruid wat je zelf in een hoekje van je tuin kunt kweken. Je kunt het dan het hele jaar door vers voeren.

 Zowel de bladeren, bloemen als het zaad wordt door de meeste zaadetende vogels graag gegeten. Daarnaast is het een kruid dat luis verdrijft. Gedroogd kunnen we het kruid in de nesten van de vogels doen om luis te verdrijven.

Bijzonderheden:
Stellaria komt van het latijnse "stella" wat ster betekent en duidt op de stervormige bloemetjes. Vogelmuur is een wintergroene plant die goed tegen de vorst kan. Stengeldelen die in de winter bevroren zijn kunnen na de vorstperiode zelfs weer wortel schieten. Vogelmuur kent vele soorten, bosmuur, drienervig muur, moerasmuur. Het geeft niet welk muur we plukken, als de bloemetjes maar wit zijn.

Werkzame stoffen:
In de 19de eeuw werd de plant hoog aangeprezen als kalmerend middel en bij irritatie van de luchtwegen. Bij ontstekingen van darmkanaal, nieren en geslachtorganen werkt het voortreffelijk. Op slijmvliezen heeft het een verkoelende werking. Bij eczeem, huidontstekingen en brandwonden werkt het buitengewoon goed. De plant heeft een hoog gehalte vitamine A en C, silicea, magnesium, saponinen, organische kalium en silicium, zouten, hars en ijzer.

Vitamine A:
- Heeft kankerbestrijdende en voorkomende eigenschappen waar bètacaroteen een belangrijke rol in speelt. Bètacaroteen is een antioxidant, een afvalstoffen verwerkende stof. Bètacaroteen beïnvloedt de kleur van de bevedering van de vogel. (niet bij papegaaien) 
- Voorkomt en behandelt huidproblemen en veroudering van de huid. Dit is voor de vogel van belang i.v.m. het doorkomen van de veren in de ruiperiode. Als de huid zacht en soepel is kunnen de veren makkelijker door de huid.
- Stimuleert de groei van sterke botten, veren en hoorndelen. Sterke veren komen makkelijker door de huid bij de rui. De kans op lumps is dan kleiner, zeker bij schimmelvogels. Lumps is het niet door komen van de veren door de huid waardoor onder de huid knobbels ontstaan. De veren groeien door onder de huid.
- Verbetert het gezichtsvermogen en voorkomt nachtblindheid.
- Verbetert het herstellend vermogen van het lichaam na ziekte of andere lichamelijke belasting.
- Helpt bij een te snel werkende schildklier, stofwisseling.
- Is belangrijk bij het transport van voedingsstoffen naar de organen.
Mijn voorraad, hier voer ik het hele jaar van.


Symptomen bij een te kort aan vitamine A:
- Gezichtsvermogen wordt minder.
- Verminderde weerstand tegen infecties, vooral bij luchtwegen.
- Huidproblemen.
- Kwaliteit bevedering loopt terug.
- Vergroeiingen aan hoorndelen.
- Nieren krijgen verharding.

Symptomen bij een teveel aan vitamine A:
- Gebrek aan eetlust.
- Vermindering van gezichtsvermogen.
- Rui.
- Spierklachten.
- Oogkwalen.
- Uitdroging van de huid.
- Negatieve gevolgen voor de vruchtbaarheid.
- Leverproblemen.

Vitamine C:
- Is een antioxidant.
- Versnelt de genezing van wonden.
- Houdt botten en hoorndelen gezond.
- Houdt de geslachtsorganen gezond.
- Onderdrukt allergische reacties (antihistaminicum).
- Kan helpen de vruchtbaarheid bij de man te stimuleren.
- Verkort de duur van virussen.

Symptomen bij een te kort aan vitamine C:
- Algemene conditie verslechtering.
- Wonden genezen slechter.
- Gevoeliger voor prikkels van buiten af.
- Gewrichtspijn.
- Eetlust vermindert.
- Hartklachten kunnen ontstaan.

Symptomen bij een teveel aan vitamine C:
- Een teveel aan vitamine C wordt met de urine verwijderd. Dit heeft een grote belasting ten gevolge voor de nieren.
- Remmende werking op de opname van koper in het lichaam.
- Verhoogt de opname van ijzer. IJzerziekte bij vruchten- en insectenetende vogels.

Silicea of kiezelzuur:
Silicea of kiezelzuur is van belang voor de opbouw en groei van botweefsel, veren en hoorndelen. Kiezelzuur wordt door planten omgezet in een vorm die de vogel kan opnemen. Bij te kort aan Silicea of kiezelzuur ontstaan de symptomen zeer langzaam. Op langere termijn verzwak de afweer sterk.

Symptomen bij een tekort aan Silicea of kiezelzuur:
- Botten worden bros waardoor ze snel breken.
- Hoorndelen worden bros waardoor ze snel breken.
- Bevedering wordt slap van structuur.

Symptomen bij een teveel aan Silicea of kiezelzuur:
Niet bekend.

Magnesium:
Magnesium is nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Ook geeft het stevigheid aan het skelet en heeft het een functie bij de opbouw van de spieren.

Symptomen bij een tekort aan magnesium:
Bij een langdurig tekort aan magnesium ontstaan er irritaties van de zenuwprikkels en spieren.

Symptomen bij een teveel aan magnesium:
Door te veel magnesium kan diarree ontstaan.

Saponinen:
Saponinen zijn een speciale groep chemische verbindingen die in planten voorkomen. Het zijn glycosiden van steroïden van alkaloïden. Glycosiden zijn opgebouwd uit suiker. Ze hebben een bittere scherpe smaak. Vogelmuur is ook goed te gebruiken om insecten bij vogels te weren. In gedroogde vorm in nesten of in de emmer met gedroogde kruiden om preventief ongedierte te weren. De Saponinen zijn er de oorzaak van dat insecten verdreven worden door vogelmuur. Saponinen kennen we ook van roofvogels, maar ook van andere vogels in het wild die bladeren van bomen en andere planten in hun nest werken om ongedierte te weren. Als er eenmaal jongen zijn worden deze bladeren regelmatig vernieuwd in het nest.

Kalium:
In samenwerking met natrium reguleert kalium de waterbalans in het lichaam. Kalium trekt het vocht door de celwanden de cellen in. Natrium trekt het vocht naar buiten. Kalium normaliseert het hartritme en is nodig om de zenuwimpulsen door te geven in het zenuwstelsel, beweging van spieren en het gevoel. Kalium speelt ook een rol in het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam en bevordert het denkvermogen. Heeft een bloeddrukverlagende werking en heeft een positieve invloed op allergieën.

In welke producten die wij onze vogels kunnen geven komt kalium voor:
- sesamzaad
- zonnebloempitten
- tarwe
- tarwekiemen
- rogge
- linzen
- groene erwten gedroogd
- spinazie
- dadels
- zemelen
- gedroogde vruchten
- gedroogde sojabonen
- gedroogde witte bonen
- aardappel
- postelein
- gist
- zwarte bessen

Silicium:
Silicium is een van de belangrijkste mineralen. Een tekort aan silicium heeft grote gevolgen voor ons gehele bindweefselstructuur. Het bindweefsel is het fundament van het beendergestel, de bloedvaten, de spieren en de huid. Ook heeft silicium een belangrijke invloed op het herstellend vermogen van lichamen en ondersteunt het ieder afweersysteem. In de natuur komt silicium in grote hoeveelheden voor, door overbemesting, roofbouw en zure regen wordt dat snel minder. Het bloed bevat een klein percentage silicium naast calcium, ijzer, koperkobalt, nikkel en zink.

Silicium komt voor in:
- Asperges
- Kool
- Komkommer
- Sla
- Olijven
- Radijs
- Witte ui
- Graan
- Zilvervliesrijst

Zouten:
Zouten worden afgeleid van de fundamentele bouwstoffen, de mineralen, van het lichaam. De fundamentele bouwstoffen van het lichaam zijn o.a. calcium, kalium en magnesium. Een lichaam bestaat grotendeels uit water, waarin deze mineralen in bepaalde verhoudingen voorkomen. De juiste verhoudingen zijn noodzakelijk voor de vele processen die in een lichaam plaatsvinden en bij een tekort aan deze mineralen ontstaat conditieverlies. Hierdoor is het lichaam ook vatbaarder voor ziekten. Celzouten stimuleren het natuurlijke regenererend vermogen van het organisme.

Hars:
Hars wordt vaak geassocieerd met etherische oliën uit struiken en bomen en in het bijzonder met naaldbomen. Harsen komen voor in bomen als vaste stof of als opgeloste stof in etherische oliën. Sommige harssoorten zijn afgeleiden van carbolzuur. Harsen hebben in opgeloste vorm, zoals in dennenzaden, een darmreinigende werking. Dennennaalden worden door veel vogels gebruikt als nestmateriaal. Hierbij spelen de harsen en de etherische oliën de rol van desinfecterend middel ten aanzien van bacteriën en als afweer tegen ongedierte.

IJzer:
IJzer levert een belangrijke bijdrage aan het zuurstoftransport en de vorming van rode bloedcellen in een lichaam. IJzer is een onderdeel van enzymen in het bloed, spieren en andere enzymen. IJzer heeft ook een belangrijke rol in de energieproductie en verhoging van de lichamelijke weerstand. IJzer is een sporenelement.

Eigenschappen van ijzer zijn:
- Verbetert lichamelijke prestaties
- Vergroot de weerstand
- Voorkomt en geneest bloedarmoede door ijzertekort
- Verhoogt energieniveaus

Symptomen bij een tekort aan ijzer:
- Bloedarmoede
- Lusteloosheid
- Kortademigheid
- Gebrekkige eetlust
- Tintelingen in poten

In hoge doses kan ijzer giftig zijn. Bij vruchten- en insectenetende vogels kan ijzerstapelingsziekte ontstaan. Deze vogels moeten dan ook voeding krijgen zonder ijzerbestanddelen.

IJzer komt voor in:
- Zeewier
- Bladgroente
- Peterselie
- Granen
- Gedroogd fruit
- Noten
- Volkorenbrood

Bron : europesecultuurvogel.nl  

top

          =========================================//=============================================

 

top                      Rode bes (Aalbes)

Ribes rubrum


Aalbessen (Rode bessen)

Rode bessen
De rode bes, of aalbes zoals hij ook wel wordt genoemd, is de meest populaire soort bes. Rode bessen worden overwegend in hagen geteeld, waarbij de takken aan draden worden vastgezet. In het voorjaar begint de strijd tegen de hongerige vogels, waarvan vooral de spreeuwen en merels het op de sappige rode bessen hebben voorzien.

De rode (aal)bes is een zacht fruit. De bes komt oorspronkelijk uit Europa en West-Azië. Rode (aal)bessen zijn er in rode en witte kleuren. De besjes zijn ongeveer 1 centimeter groot en groeien in trosjes. De rode besjes hebben een helder rode tot donkerrode doorschijnende kleur. In de kern van de besjes zitten een aantal geelbruine pitjes. Ze smaken zuur tot zoetzuur. Witte aalbessen hebben een doorschijnende crème kleur. Deze soort is kleiner en zoeter.  Bessen hebben veel zon nodig om zoet te worden. Minder zon betekent een zuurdere smaak Ze zijn erg goed voor de gezondheid omdat ze veel vitamines en vezelstoffen bevatten.

U kunt rode bessen het hele jaar door verkrijgen, maar het is zomerfruit en de topaanvoer is van juni tot eind augustus. Let u bij aankoop op of u mooie gave exemplaren koopt. Gekneusde bessen zullen snel rotten. Ze zijn in een koelkast een dag of vier goed te bewaren. Haal beschadigde besjes er uit. Bewaar ze ongewassen. Wacht daarmee tot u ze wilt gebruiken. Rode besjes spoelt u voor gebruik goed af onder stromend koud water. Zorg dat de besjes heel blijven. De besjes kunt u met schil en pitjes voeren. U kunt rode besjes ook goed invriezen zodat u vogels er in de winter ook van kunnen genieten.

Voedingswaarde per 100 gram Aalbessen.

Energie         48 Kcal / 202 KJ
water                            83,8 gr
eiwit                                 1,2 gr
koolhydraten                  8,5 gr
suikers                            7,0 gr
vet                                   1,0 gr
vezels                             3,5 gr

Vit A                            0,12 mg
vit B1                           0,03 mg
vit B2                          0,04 mg
vit B6                          0,05 mg
vit C                           150,0 mg

natrium                            5 mg
kalium                           190 mg
calcium                        45,0 mg
Fosfor                         30,0 mg
ijzer                            0,90 mg
koper                           0,15 mg

De aalbes wordt in het Nederlandse spraakgebruik al naar gelang de kleur van de bessen onderverdeeld in rode bessen, witte bessen en roze bessen (deze laatste zijn zeldzaam). In botanisch opzicht bestaat er echter geen enkel verschil tussen rode, witte en roze bessen. De zwarte bes wijkt wel af van de aalbes; deze behoort namelijk tot een andere botanische soort met de naam Ribes nigrum.

Alle drie worden ze dus gerekend tot dezelfde botanische soort, waarbij de beskleur moet worden gezien als een kwantitatief kenmerk, welke kan variëren van wit tot zeer donkerrood en alle denkbare schakeringen daartussen. Zie verder bij rode bes. Omdat de witte kleur door consumenten over het algemeen als minder aantrekkelijk wordt beschouwd, wordt de witte bes in Nederland veel minder geteeld dan de rode.

De rijptijd is afhankelijk van het ras en varieert van begin juli tot eind juli.

Zwarte bessen (Ribes nigrum)behoren tot zacht fruit en zomerfruit. De bessen van de zwarte bes hebben een zwarte tot dieppaarse doffe kleur en groeien aan de ribesplant. De bladeren van de zwarte bes verspreiden een sterke aromatische geur: aan de onderkant zijn ze bezaaid met kleine, gele kliertjes. De bloemen verschijnen in april en mei, in meestal kleine hangende trossen. De vruchten van de plant zijn de kleine, ronde, zwarte bessen met een bijzonder aroma. De bessen beginnen in juli te rijpen. Het is geen populaire bes vanwege de kruidige, zure smaak die niet door iedereen kan worden gewaardeerd. Ze zijn echter wel de gezondste bes onder de bessen vanwege een hoog vitamine C gehalte en geneeskrachtige eigenschappen. De zwarte bes is verkrijgbaar van juli tot september. Ze zijn 1 tot 2 weken te bewaren. Zwarte bessen zijn goed in te vriezen om later bv in de wintermaanden aan onze vogels te kunnen geven.

Zwarte bessen hebben goede eigenschappen met betrekking tot de gezondheid. Het is een prima bes voor bestrijding van nierproblemen en ze houdt de nieren in goede conditie. Ook heeft zij positieve eigenschappen voor het bewegingsstelsel. De zwarte bes levert jodium en boron. Jodium is gunstig voor het evenwicht van de schildklier en boron is een essentiële stof voor de botopbouw.


Voeding en geneeskracht

“Voeding heeft niet de bedoeling te genezen, maar het leven te onderhouden. Bij ziekte kan voeding niet herleid worden tot het toevoegen van “genezende voeding”, maar in de eerste plaats door elke handeling stop te zetten die een risico inhoudt dat groter is dan de recuperatiekracht van het lichaam.”
Een korte periode van het jaar hebben we de beschikking over bessen: bosbes, blauwe bes, rode bes enz. Deze bessen zijn onder de vruchten de rijkste bron van jodium en boron. Je weet hoe belangrijk het is het jodiumpeil in evenwicht te houden voor je schildklier. Recent is ook ontdekt dat boron een essentiële stof is voor de botopbouw.

Al die mensen die gedurende jaren calcium hebben ingenomen hebben gewoon hun tijd en geld verloren. Zwarte bessen zijn het rijkst aan jodium en boor. Maar ze hebben bijzonder veel vitamine C en een grote variëteit aan beschermende plantenchemicaliën. Houd in je gedachten dat deze fruitsoort typisch is voor de noordelijke landen en dat de kwaliteit van zwarte bessen op z’n best is indien gekweekt in noordelijke streken. Zwarte bes is een plant voor het koude klimaat en moet je dus niet halen uit het zuiden. Zwarte bessen zijn zeer eenvoudig te kweken en kunnen probleemloos biologisch worden gekweekt. Alleen de biologisch gekweekte bessen hebben nog die onvervalste smaak van vroeger. Behalve de zwarte bes, moet in deze opsomming ook bosbes, framboos en braam genoemd worden. Al dit zomers klein fruit betekent een enorme verrijking van de voeding en houdt voor de gezondheid heel wat beloftes in.

Belangrijke antioxidanten in voeding zijn vitamine C en E. Hoe donkerder een vrucht gekleurd is, des te meer antioxidanten het bevat. De zwarte bes heeft een dieppaarse kleur en bevat logischerwijs grote hoeveelheden van deze gezonde stoffen.

                    

Heeft u nog tips of aanvullingen, mail mij even ik ben u er dankbaar voor.

top